שתף קטע נבחר

קריית חיים נגד החוסים: "יש פרצופים מפחידים"

זה מול זה הפגינו בשכונה החיפנית תושבים שמאסו בריבוי המוסדות השיקומיים שצצו ברחובות וחוששים כי החוסים ייפגעו בילדי האזור. משפחות המטופלים טענו לבורות: "אחי נפגע בתאונה, איך הוא הפך להיות פדופיל?"

מלחמה על הבית. כ-500 איש השתתפו לפני הצהריים (יום ו') בשתי הפגנות בקריית חיים, שנערכו על רקע הפעלתו בשכונה של בית מחסה לפגועי נפש. בעוד תושבים רבים הזהירו כי המוסד עלול להביא לסביבה פדופילים, עברייני מין, אלכוהוליסטים ונרקומנים – הפגינו מול בני משפחות החוסים ונציגי העמותות המסייעות שלהם, שמחו על מה שהגדירו כלא יותר מבורות ודעות קדומות של תושבי האזור.

 

בשכונה החיפנית פועלים כיום לא פחות מ-40 בתי מחסה שונים, נתון גבוה במיוחד לנוכח העובדה כי בקריות הסמוכות ממוקמים מוסדות ספורים בלבד מסוג זה. למרות זאת, קשה היה שלא להבחין בבעייתיות הרבה שחשו גם רבים מהמפגינים נגד המוסד, שהדגישו כי הם אינם מתנגדים באופן עקרוני לפעילות בתי המחסה - אלא מוחים על מספרם הגבוה בשכונתם.


יותר מ-40 בתי מחסה בקריית-חיים (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

למרות זאת, היה גם מי שהציג טענות חריפות בהרבה. "אין לי שום דבר נגדם, אבל יש שם אנשים עם פרצופים מפחידים", אמר ל-ynet חנן, אחד המפגינים. "מאז שפתחו את ההוסטל סמוך לתחנת הסעה לתלמידים, ההורים צריכים ללוות אותם לפני שהם עולים לאוטובוסים כי החוסים מסתובבים שם. בקריית מוצקין יש רק שני הוסטלים, זה אולי בגלל שיש להם ראש עירייה חזק יותר מיונה יהב". אחד המארגנים הוסיף דברים ברוח דומה, ואמר כי "ההוסטל הזה ממוקם ליד בית ספר וגן ילדים, זה מוסד שיהיו בו פדופילים ללא שום השגחה".

 

אשר לראש עיריית חיפה, הוא עצמו הגיע להפגנה והצטרף לתושבים, תוך שבמקום נרשמו אף עימותים בינו לבין חלק מבני משפחות החוסים. "במקום שתחבקו ותקבלו אותם לחברה, אתם דוחים אותם ורק רוצים לזרוק אותם", אמרה מזל בן שאנן, שאחיה, בן 57, נפגע בראשו בתאונת דרכים ומתגורר בהוסטל בשכונה. "אף אחד לא רוצה אותם, אז מה ייעשו, ייזרקו אותם לים? יעמידו אותם מול כיתת יורים? מאשימים אותם שהנפגעים פדופילים. לא ברור לי איך אחי שנפגע בתאונה הפך לאחד כזה. אתמול הוא בכה ותהה אם הם פשוט מעדיפים שהוא ימות".

 

יהב עצמו האשים כי מאז הפריטה המדינה את שירות ההוסטלים, פותחות העמותות השונות מוסדות מבלי לתאם זאת עם הרשויות המקומיות, דבר הגורם נזק גם לחוסים עצמם. "בכל השכונות בחיפה יש הוסטלים, אבל פה זה לא מידתי. הרחוב הזה, אח"י אילת, יועד לבילויים, לתרבות ולמסחר. אם היו שואלים אותנו, היינו אומרים שזה לא המקום".


הורי החוסים בהפגנה. "זכותם להיות פה"(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

מובילי המחאה קיימו את האירוע תחת הכותרת "קריית חיים אינה פח הזבל של המדינה". מוטי בליצבלאו, אחד המפגינים ואיש סיעת "הירוקים" בשכונה אמר כי המצב שנוצר בשכונה הוא לא אלא מחדל בתפקוד הרשויות. "יש כאן הוסטלים של אקי"ם ובית קסלר שפועלים כאן שנים ארוכות. עם זאת, ירד לאורך השנים מעמדה של קריית חיים והעמותות מנצלות את זה כדי לשכור כאן דירות בזול. הריכוז של המוסדות כאן רק גדל והלך והפתיחה של האחרון מביניהם היא הקש ששבר את גב הגמל".

 

"הבת שלי מפגרת, זה לא מדבק"

למרות הקיטוב בין עמדות הצדדים, הגיע לאירוע גם מי שמתגורר בעצמו בשכונה - כשבתו מטופלת באחד מאותם מוסדות שם. "היא היא בסך הכל מפגרת, זו לא מחלה מדבקת. טמטום ובורות זו כן. מצדי יכולים להיות פה 400 הוסטלים", אמר רוני צביק, תושב קריית חיים.

 

צביק, בין היתר חבר בהנהלת אקי"ם בחיפה, אמר גם כי "ההפגנה הזאת נובעת מבורות, חוסר ידע ופחד של אנשים מהבלתי נודע. שאלת הכמות היא לא רלוונטית. אם יש צורך ואנשים הגיעו לגור פה, זכותם להיות פה".

 

אילן בן-צור, אחד ממנהלי חברת אדנ"ם האחראית לניהול חלק מההוסטלים בשכונה, אמר כי אחת הסיבות לריבוי המוסדות באותו האזור הוא צורך בקשר בין החוסים. "ככה הם יכולים ללכת לבקר חברים ולא צריכים לשם כך לנסוע לערים אחרות. זה חלק מהחיים שלהם".

 

אל משפחות החוסים הצטרף בדבריו גם מפקד משטרת זבולון, ניצב משנה ג'מאל חכרוש, שפיקח על ההפגנות וציין כי מעולם לא התקבלה שם תלונה על פגיעה במי מהתושבים מצד אחד החוסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש העיר חיפה, יונה יהב, בהפגנה
צילום: אבישג שאר-ישוב
רוני צביק. "זו לא מחלה מדבקת"
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים