שתף קטע נבחר

זירת הקניות

"כשהנפט יגיע לחוף - הוא יכסה את הכל"

העיתוי לא יכול היה להיות גרוע יותר, אומרים המומחים נוכח דליפת הנפט המאיימת על חופי לואיזיאנה. בדיוק בעונה זו בוקעות ביצי הציפורים והזוחלים בביצות שבאזור - בתי גידול שוקקי חיים שנותרו חסרי הגנה מול הנפט הסמיך שעומד לכסות אותם. אפשר לנקות סלע או לאסוף חול שזוהם בנפט - אבל לא לנגב כל עלה וגבעול בביצה. זה לא אסון אקולוגי - זה "מגה אסון"

כתם הנפט הגדול שמקורו בדליפה במפרץ מקסיקו החל להישטף לאיים הסמוכים לחופי לואיזיאנה - בתי גידול שוקקים בציפורים, בעלי חיים ימיים, וצמחייה צפופה. מומחים מעריכים שהנזק האקולוגי לאזור צפוי להיות עצום, ושיקח לפחות חמש שנים לנקות את כל הנפט. על שיקום של המערכות האקולוגיות הטבעיות באזור הם עוד לא מדברים; אפשר שזה כלל לא יהיה אפשרי. זה לא אסון, הם אומרים. זה "מגה-אסון".

 

הצי האמריקני נחלץ לעזרת משמר החופים ויחד מנסים צוותים גדולים להקים חומות של מצופים ימיים. משימתם היא למנוע מהנפט הסמיך להגיע לביצות ובתי גידול לחים באזור הדלתא של נהר המיסיסיפי. מושל לואיזיאנה ביקש מוושינגטון להתיר לו לגייס 6,000 מאנשי המשמר הלאומי כדי לסייע בפעולות ההצלה. בינתיים, הרוחות באזור דוחפות כל העת את הנפט לעבר החופים; באזור שבו רגילים להמתין בחרדה להוריקנים שמגיעים מהים, כולם - בכירי הממשל בוושינגטון, ראשי חברת הנפט BP, אנשי הצבא והדייגים באזור - ממתינים כעת בחשש לכתם הנפט שיגיע.

 

חברת BP קיבלה אמש (שישי) אחריות מלאה על האירוע בפעם הראשונה. "אנו לוקחים אחריות מלאה, נפעל בנחישות בכל האמצעים ונפצה את מי שייפגע", אמר ראש החברה. מוקדם יותר הודה בכיר אחר בחברה כי היא מתקשה להתמודד עם הדליפה התת-ימית, הפולטת כ-5,000 חביות נפט למים מדי יום. ההערכה היא שיקח עוד שבועות ארוכים עד שיימצא הפתרון ההנדסי שיאפשר לסתום את הדליפה מהבאר הפרוצה, ובינתיים כתם הנפט רק יתרחב. החברה כבר פנתה לפנטגון בבקשה לסייע לה עם ציוד תת-ימי מתוחכם, שנמצא רק ברשות הצבא האמריקני.


כתם הנפט מתקרב לחוף (צילום: AP)

 

מה שהופך את המצב למסובך הוא העובדה שהשטח שצפוי לספוג את הנפט אינו חולי או מסולע - אלא אזור של ביצות. סלע מצופה בנפט, אומרים המומחים, אפשר לנגב ולנקות בעזרת סבון. חול ספוג נפט אפשר לאסוף - אבל אי אפשר לנגב עלים וגבעולים בביצות, ואי אפשר למנוע מהנפט לשקוע לתוך הקרקעית, שם מטילים הדגים, הצפרדעים וחסרי החוליות את הביצים שלהם. נוכח כמויות הנפט, הרוחות והגאות, בתי הגידול הללו נותרו כנראה חסרי הגנה.

 

המומחים אומרים שהעיתוי לא יכול היה להיות גרוע יותר. בדיוק בעונה זו בוקעות הביצים של המינים השונים החיים בביצות. מינים של שקנאים, זוחלים ותנינים וכמובן חסילונים וחסרי חוליות - שכלכלת האזור מבוססת עליהם. בעלי החיים הצעירים לא יצליחו להתמודד עם הנפט הסמיך וימותו.

 

סימן לבאות סיפקו צוות מחלצי בעלי חיים שהגיעו ממדינת דלאוור. בעזרת סבון כלים כחול, הם שפשפו את הנוצות של ציפור לבנה שכוסתה לחלוטין בנפט שחור. "אני חרד מהעובדה שיהיו לנו קורבנות רבים בקרב הציפורים", אמר מייקל פאר, מארגון שימור הציפורים האמריקני. "זה כנראה הזמן הגרוע ביותר לדליפת נפט".


מצופים שנפרשו סביב אתר קינון של ציפורים (צילום: רויטרס)

 

"היקף הנזק האקולוגי הפוטנציאלי הוא כנראה גדול יותר מכל אירוע אחר שראינו במהלך השנים במפרץ מקסיקו", אמרה ננסי רבאלייס, חוקרת ימית מאוניברסיטת לואיזיאנה לעיתון "וושינגטון פוסט". "כשהנפט יגיע לחוף - הוא יכסה את הכל".

 

ג'יין לובצ'נקו, ראש מנהל חקר האוקיינוסים והאטמוספירה (NOAA) אמרה כי 40 אחוז מבתי הגידול הלחים של ארצות הברית נמצאים באזור לואיזיאנה. "97 אחוז מהדיג המסחרי של דגים ופירות ים באזור מפרץ מקסיקו כולו תלוי בבתי הגידול הלחים הללו". , שהם כמו 'חממות' 

 

"זה יידבק לכל עלה וגבעול"

טומס שירלי, מומחה מאוניברסיטת A&E בטקסס, חושש מפגיעה בסוג מסויים של צמחיה תת-מימית שנפוצה באזור ביצות זה. "אין שום אפשרות לנקות את הצמחים הללו מנפט. הם יספגו את הכל". לדבריו, המשמעות היא נזק לביצה עצמה וכל מערכות החיים שבהן היא תומכת.

 

אד אוברטון, מומחה מאוניברסיטת לואיזיאנה-סטייט, כבר הספיק לבצע ניתוח כימי של הנפט. "הוא לא רעיל מאוד, אבל הוא דביק ביותר. הוא יידבק לכל עלה וגבעול ויחנוק אותם".

 

גם ציפורים נמצאות בסכנה גדולה מבחינה זו. הנפט נדבק לנוצות שלהן ופוגע במערכת המאפשרת להן לצוף ולעוף. כשהציפורים מנסות לנקות בעצמן את הנפט, הן בולעות אותו ומתות מהרעלה. באזור זה יש מאות מיני ציפורים מקומיות, וגם עוד מינים של ציפורים נודדות, שעוצרות בביצות כדי לאכול או לקנן בדרכן צפונה, מדרום אמריקה.


כתם הנפט רק מתרחב כל העת (צילום: AFP)

 

הנפט הסמיך ישפיע גם על תנינים שבוקעים מהביצים, ועל צבי ים שצריכים לשחות לחוף כדי להטיל ביצים. מצבם של דגים מעט טוב יותר, כי הם יכולם לשחות מתחת לשכבת הנפט ולהימלט לאזורים נקיים. אך עבור הדולפינים המצב חמור. הם צריכים לעלות לפני המים כדי לנשום ואז הם ישאפו את אדי הנפט הרעילים.  

 

הדייגים יודעים שהלכה העונה

אך הנזק ישפיע לא רק על הטבע. כלכלת האזור מבוססת על דיג פירות ים ועל תיירות. הדייגים באזור - שזוכרים את מאבקם הקשה של דייגי אלסקה אחרי אסון אקסון ולדז - כבר דורשים פיצוי על עונת דיג שכנראה ירדה לטימיון.

 

"יש פה לא מעט אנשים כועסים", אמר כריסטופר קרפל, דייג מהעיר וניס. "זה לא ישבית את העסק שלנו לשנה - זה כנראה יגזול מאיתנו פרנסה לשנים רבות". ההערכות הן שעבודות הניקוי יעלו בין 2 ל-3 מיליארד דולר. אך ככל שמתעכבת סתימת הבאר הדולפת, כך עולה גם תג המחיר של פעולות הניקוי.

 

גם בוושינגטון עושים חשבונות. כבר עתה, הנזק הפוטנציאלי נראה גדול יותר מהדליפה ב-1969 בסנטה ברברה, שלאחריה הוחלט להפסיק לחפש נפט בחופי האוקיינוס האטלנטי והשקט בארצות הברית. לאחרונה הורה הנשיא אובמה לשקול מחדש את האפשרות של חיפושי נפט לחופי ארצות הברית - ועורר עליו תרעומת מצד ארגוני סביבה.

 

נוכח האירוע האחרון, יועצו של הנשיא הודיע שלא תאושר אף בקשה לחיפוש נפט בים אלא אם החברה תוכיח שיש לה את אמצעי ההגנה הטובים ביותר נגד תקלות ודליפות. אך אובמה בעצמו הבהיר: "אני עדיין סבור שהפקת נפט בארצות הברית (במקום יבוא מהמפרץ הפרסי - ר.ב) צריכה להיות חלק מהאסטרטגיה שלנו בנושא ביטחון האנרגיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"הנפט סמיך כמו מוס שוקולד"
צילום: רויטרס
מצופים - כדי לחסום את הנפט
צילום: AP
קורבן ראשון. ציפור שכוסתה בנפט
צילום: AP
מנסים לאסוף את הנפט בים
צילום: AFP
מומלצים