שתף קטע נבחר

חלום אריזונה מתנפץ: סופה של ארץ המהגרים

אחרי שמושלת אריזונה חתמה על חוק מחמיר במיוחד נגד מהגרים לא חוקיים, התעורר מחדש הוויכוח הציבורי על דרכי ההתמודדות עם המשך ההגירה דרך הגבול עם מכסיקו. ארצות הברית, מעצמה שכל הוויתה אימוץ פליטים וזרים לחיקה, תיאלץ כעת לקבל החלטות קשות. האם האמריקנים שכחו מאין באו?

ההגירה הבלתי חוקית של היספנים למדינות דרום ארצות הברית היא פצצת זמן שפוליטיקאים האמריקנים לדורותיהם התחמקו מלטפל בה. אולי בגלל שטיפול קשוח במהגרים נוגד לחלוטין את אופיה של אמריקה כמדינת מהגרים חופשית, שלתושביה אין כלל תעודות זהות והם מזדהים באמצעות רשיון הנהיגה שלהם. זוהי מדינה שמציגה את ההיפוך הגמור למשטרים טוטליטרים.

 

בהיעדר כל חסימה יעילה של הגבולות עם מכסיקו בדרום, ארה"ב אינה מסוגלת למנוע זרימת מהגרים בלתי חוקיים, שמספרם נאמד ב-12-15 מיליון בני אדם. בשנים האחרונות מלתבטים הפוליטיקאים בוושינגטון כיצד להתמודד עם המשך הגידול באוכלוסיה ההיספנית, שנמצאת בדרך להפוך לכוח פוליטי חזק יותר מהשחורים באמריקה.

 

מדינת אריזונה הגובלת במכסיקו היא הסובלת העיקרית מההגירה הבלתי חוקית, המשפיעה קשות על הפשיעה ביישובי הספר שלה, על תקציב המדינה הנאלצת להשקיע תקציבים בחנוך ובריאות של מהגרים בלתי חוקים שאינם רשומים כלל ואינם משלמים מיסים.


המקסיקנים לא בורחים. (צילם: AFP)

 

זהו הרקע להחלטתה של מושלת אריזונה, ג'יין בראוור, לחתום לפני כשבוע על חוק, המורה למהגרים לשאת אתם לכל מקום את המסמכים המצביעים על כך שהם שוהים באופן חוקי, והמחייב שוטרים לבקש מחשודים שהם מהגרים בלתי חוקיים להציג את מסמכיהם. החוק הזה מעלה על הכוונת גם מי שמעסיק מהגרים או מסיע אותם.

 

ארצות הברית תשנה את אופיה?

ארגוני זכויות האדם טוענים שמדובר בחוק גזעני המיועד לבעלי חזות מכסיקנית בלבד. שום שוטר באריזונה לא יבקש מבלונדינים להציג את הניירות שלהם, ואזרחים רבים - כמו גם הנשיא ברק אובמה ובכירי ממשלו - מאמינים שמדובר בחקיקה מסוכנת שתוביל לאפליה על רקע גזעני מצד המשטרה ורשויות החוק.

 

בעיית המהגרים הלא חוקיים משפיעה כמובן גם על מדינות אחרות הגובלות במכסיקו - טקסס, ניו מכסיקו וקליפורניה. אבל מבחינה טופוגרפית, מעבר הגבול ממכסיקו לאריזונה הוא הקל ביותר. מבחינה פוליטית, אריזונה היא הרפובליקנית ביותר ובעלת המחוקקים השמרנים ביותר. קליפורניה היא מדינה ליברלית, ואפילו טקסס לא שמרנית מספיק כדי להעביר חקיקה דרקונית נגד מהגרים.

 

מה קורה באריזונה? יש בה מספר עצום של מהגרים בלתי חוקיים. יש פשיעה לאורך הגבול ובעיירות קטנות לאורך הגבול, בגלל ההברחות, בעיקר של סמים. אין פשיעה של מהגרים בערים הגדולות טוסון או פניקס. עד לפני 10-15 שנה הגבול היה מסומן בקו גבול, אפילו לא בגדר - שלא לדבר על חומות, אמצעי חישה אלקטרוניים ומטוסים קלים המסיירים מעל.

 

ברחבי העולם זה נראה כצעד טבעי למדי שכל מדינה תנסה לשמור על ציביונה, ולרבים נראה הוויכוח האמריקני תמוה. אבל ארצות הברית של אמריקה היא מדינה של מהגרים. פרט לאינדיאנים המעטים שהם הילידים שלה, כל שאר 300 מיליון האמריקנים הם בנים של מהגרים. זוהי המסורת ואמריקה גאה בהיותה כור היתוך של תרבויות ליצירת מרקם אמריקני ייחודי. כולם כאן מהגרים, שבאו לעבוד קשה ולבנות את עתידם, אבל ישנם כאלה ששכחו זאת.

 

המהגרים תופסים מקומות עבודה? לא ממש

שמרנים באריזונה ובמדינות אחרות מאמינים שהמהגרים הבלתי חוקיים תופסים מקומות עבודה של אמריקנים. לעומתם ישנם כלכלנים הטוענים שזה לא נכון, כיוון שמדובר במספר מוגבל למדי של עבודות ירודות, שאמריקנים ממילא לא מוכנים לבצע אותן. המהגרים הלא חוקיים אמנם אינם משלמים מסים למדינה, אך מומחים לכלכלה מסבירים שהם מוציאים חלק גדול ממשכורותיהם על מוצרי צריכה, וזוהי תרומתם לכלכלה האמריקנית.

 

העובדות הן שמניעת רשיונות נהיגה ממהגרים לא תמנע מהם לנהוג. מניעת ביטוח בריאות מהם לא תמנע מבתי החולים להעניק להם טיפול רפואי על חשבון משלם המיסים. השמרנים מתנגדים נחרצות לממן להם לימודים על חשבון המדינה, אך ילדי המגרים יישארו בארה"ב - בלי חינוך והשכלה.


מפגינים נגד החוק באריזונה

 

הליברלים רוצים שארה"ב תאפשר למהגרים לא חוקיים לעבוד כחוק ולקבל ביטוח בריאות. יותר מכך, הם מעוניינים להעניק חנינה לכל המהגרים הבלתי חוקיים ולספק תוכנית הכשרה.

מרבית האמריקנים מתנגדים למהלכים מסוג זה, ולכן הפוליטיקאים הליברלים חוששים להעלות את זה. הנשיא אובמה, שדיבר במערכת הבחירות לנשיאות על רפורמה ליברלית במדיניות ההגירה לא פירט מה היא עשויה לכלול, אבל דיבר גם על הצורך לסגור את הגבולות.

 

לחוק שעבר באריזונה אין תמיכה בוושינגטון ושר המשפטים אריק הולדר מנסה להילחם בו בטענה שהוא מנוגד לחוקים הפדרליים. אין ספק שאובמה טרוד בימים אלה בסוגיות מעיקות אחרות, והיה מעדיף להמשיך לדחות את הטיפול ברפורמת ההגירה. אבל נראה שהחוק באריזונה העלה את הנושא על סדר היום, וההפגנות ברחבי ארה"ב ייאלצו את הדמוקרטים להביא להצבעה בקונגרס רפורמה שתשלב פיקוח מוגבר בגבול עם סיוע למהגרים הלא חוקיים שחיים בארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. מתנגד
צילום: רויטרס
ישארו בחוץ? מהגר מקסיקני
צילום: AFP
מומלצים