שתף קטע נבחר

ביש המזל של נערות "גלגל המזל"

ענת אלימלך נרצחה, רות גונזלס הצטלמה לפורנו, גלית בורג הפכה לקוסמטיקאית וסיגל שחמון הודחה מהמסך. מה קרה לנערות הגלגל שכל המדינה אהבה?

"ההישג הגדול של ארז טל הוא היותו אחראי לשעשועון עלוב, שרק הפרסים מצילים אותו, ולאירוע חגיגי שעולה באיוולתו על האירוויזיון... מסובבת הקוביות כבר בדרך לקריירה מזהירה אצל שילון, גזית, רשף, ואולי היא גם תופיע ב'פופוליטיקה' כנציגת המין הנשי החושב. ועדיין אני תוהה, מה הם הנתונים של המלכה, והאם כישוריה אינם מתחילים ומסתיימים בידיעת הא"ב ובשרירי ידיים מפותחים". (הדה בושס, ידיעות אחרונות, 6.4.1995).

 

טל ולוין ב"גלגל המזל". "זה היה גימיק, לא ידענו לאן נגיע" (צילום: ערוץ 2)

 

יותר מ-15 שנה עברו מאז שמבקרת הטלוויזיה המיתולוגית של "ידיעות אחרונות", הדה בושס, ניבאה גדולות ונצורות למתמודדות תחרות "נערת הגלגל", למעשה תחרות הריאליטי הראשונה ששודרה בטלוויזיה המסחרית בישראל, לפני שמישהו פה בכלל ידע מה זה ריאליטי.

 

15 שנים אחרי, ובסוף השבוע בו רות גונזלס חוגגת את יום הולדתה ה-40, מתברר שבושס לא יכלה לטעות יותר. ממרחק השנים, נערות הגלגל שנדמה היה שנולדו להיות הכוכבות הגדולות ביותר שידע המסך שלנו, איבדו כולן, בזו אחר זו, את הדרך - בדרך להצלחה.

 

תחרות "נערת הגלגל" נולדה לאחר שמירב לוין, הנערה המקורית, ביקשה לפרוש מתפקידה וגם מחליפתה אפרת רותם בחרה לעזוב.


נערות הגלגל על שער "ידיעות פלוס" (2.4.95). מימין לשמאל: סיגל שחמון, גלית בורג-מיכאל, ענת אלימלך, רות גונזלס וטל מן (צילום: רונן אקרמן)

 

לשלב הגמר הגיעו חמש מועמדות מבטיחות: גלית בורג-מיכאל, שייצגה את ישראל שש שנים קודם לכן בתחרות האירוויזיון יחד עם גילי נתנאל בשיר "דרך המלך"; הדוגמנית אינגריד פלדמן, שהיתה מוכרת אז בעיקר בתור מלכת היופי של הולנד, והאנונימיות שבחבורה: סיגל שחמון, ענת אלימלך ורות גונזלס.

 

הכוכבוּת, לפחות בהתחלה, נראתה מובטחת. למרות זכייתה של גונזלס, שזכתה לסיקור נרחב בתקשורת כולל ספקולציות בדבר "משחק מכור" ושלל השערות שנפוצו באותם ימים, כל החמש זכו להתעניינות רבה ולתפקידי מפתח בתקשורת הישראלית לאחר הופעתן בשעשועון ששודר בפריים-טיים, ועל פי הסקרים זכה לאחוזי צפייה גבוהים, למרות שמדידת הרייטינג המסודרת טרם החלה באותם ימים.

 

אבל משהו קרה במרוצת השנים. משהו רע מאוד, רע הרבה יותר מהיעלמותם של כוכבי תוכניות הריאליטי שהגיעו אחרי עידן נערות הגלגל. נדמה שההתרסקות של בנות "גלגל המזל" היתה כואבת יותר מכל פורמט טלוויזיוני מוליד כוכבים כזה או אחר ששודר אי פעם בטלוויזיה שלנו.

 

ארז טל: "זמנן היה קצוב"

"אני לא חושב שכולן נכשלו", אומר ל-ynet ארז טל, מנחה ומפיק "גלגל המזל". "מבין המועמדות הסופיות הצליחו להשתלב בתעשייה רות, סיגל וענת שהשתלבה בשוק הילדים. לא מדובר פה בקללה, אני לא חושב. אני חושב שאם תחפש משתתפים בכל ריאלטי אחר - ואז עוד לא התכוונו לעשות ריאליטי - תגלה שכל אחד מהם עושה את שלו בזמן שלו ובזמן קצוב, וגם לבנות הגלגל היה זמן קצוב.


טל. מעדיף שלא להתייחס למותה של אלימלך (צילום: יהונתן צור)

 

"אפילו ההצלחה שלהן היתה גדולה יותר מכל שעשועון אחר בזמנו, ולאחר מכן היו כאלה שהשתלבו בתעשייה והיו כאלה שלא. זה ממש לא שונה מכל מודל אחר".

 

הופתעתם מההתעניינות הציבורית?

 

"הופתענו מסדר הגודול. ההצלחה היתה מטורפת. כשמירב עזבה התייחסנו לזה כגימיק. לא חשבנו שנשגע מדינה שלמה וכך זה ייגמר. זה רעיון שעלה בזמנו כשנפגשתי עם מנחי 'גלגל המזל' בכל העולם. ההולנדים סיפרו שנערת הגלגל שלהם עזבה ובתוכנית אחת הם נתנו צ'אנס לכמה נערות, כאשר בסופה בחרו באחת. אנחנו לקחנו את זה צעד קדימה".

 

איך הגבת לצירוף המקרים כמו מותה הטראגי של אלימלך?

 

"אני מעדיף שלא להתייחס לעניין".

 

אתה בקשר עם מישהי מהמתמודדות של אז?

 

"היום אני לא בקשר עם אף אחת מהן. אם אני פוגש אותן במקרה, אז מקשקשים. אבל לא יוצאים לשתות בירה".

   

ענת אלימלך: סוף טראגי

המקרה הקשה ביותר היה ללא ספק זה של ענת אלימלך. בגיל 23 נרצחה ענת על ידי בן-זוגה, דוד אפוטה, שהתאבד לאחר המעשה. הסיבה היתה, ככל הנראה, חשד לרומן שניהלה לכאורה עם עודד מנשה, לצדו עבדה בחזרות ל"פסטיגל", לאחר השתתפותה ב"גלגל המזל".

 

הרצח של אלימלך, שכבר בגיל שש זכתה בתחרות "ילדה יפה ירושלים" ובגיל 19 זכתה בתואר "מלכת החן" בטקס מלכות היופי, זעזע את המדינה.

בתחילה חשבו החוקרים שענת היתה זו שרצחה את אפוטה ולאחר מכן שמה קץ לחייה, שכן האקדח בו ירה בה נמצא לצדה. בהמשך החקירה התברר כי אפוטה הוא שירה באלימלך, והתאבד. לאחר קבורתה בחלקת המתאבדים בבית העלמין בגבעת שאול בירושלים, הועברה גופתה לחלקה רגילה.

 

להלוויתה של אלימלך הגיעו רבים מחבריה לעולם הבידור הישראלי: חני נחמיאס, דנה דבורין, אפרת רייטן, עודד מנשה וגם ארז טל, מי שחשף אותה לעולם התקשורת.

 

על הקבר שנכרה עוד לפני תחילת החקירה בה התבררו הפרטים, הונח זר פרחים אדום, אותו שלח לה אפוטה לפני הרצח. את הזר הניח אביה של ענת על קברה. במהלך טקס ההלוויה האשים אביה של ענת, אבי, את התקשורת במותה: "הפרסומים כאילו ענת מנהלת רומן עם עודד מנשה הכניסו את דוד ללחץ נוראי", אמר לכתבים שהגיעו למקום.


אלימלך באחת מהתמונות האחרונות שלה, בתוכניתו של דודו טופז

 

"ענת היתה חברה טובה מאוד שלי", נזכרת טל מן שהתמודדה לצד אלימלך בתחרות נערת הגלגל בשיחה עם ynet. "היינו חברות טובות עוד לפני 'גלגל המזל', וגם אחרי. המוות שלה היה שוק אדיר. הייתי אצלם המון בבית. אני לא זוכרת מי התקשר אלי להודיע לי שענת מתה, אבל התקשרו אלי מיד. אני חושבת שההגדרה 'ילדה טובה ירושלים' תהיה הכי מתאימה לתאר איזה בנאדם היא היתה".

 

פחות משבוע לפני הרצח עוד הופיעה אלימלך בטלוויזיה, בתוכניתו של דודו טופז, שם שימשה ככתבת שטח לצד חיילי גולני. התמונה האחרונה של אלימלך, ב"חלון" הווידאו בתוכניתו של טופז, מזעזעת עוד יותר כשלוקחים בחשבון את סופם של שני כוכבי הבידור - הצעירה בת ה-23, והראשון בבידור שהפך לאימת התקשורת ולבסוף שם קץ לחייו.

 

רות גונזלס: קלטת סקס ב-39.90 שקל

גם את דרכה של רות גונזלס, נערת הגלגל האקזוטית שזכתה בתחרות ונבחרה להחליף את לוין, ניתן להגדיר כהתרסקות, או לפחות כצניחה חופשית. גונזלס, ילידת פורטו ריקו החלה את הקריירה על מסלול הדוגמנות ב-1993, שנתיים לפני "גלגל המזל". הדלת שפתחה עבורה התוכנית היתה נראית מוזהבת במיוחד.


גונזלס. "מה רואים שם? לא רואים כלום. קצת ציצים" (צילום: אביגיל עוזי)

 

השנים הראשונות לאחר בחירתה לתפקיד נערת הגלגל, אותו עזבה לאחר שנה וחצי, היו זוהרות. במקביל לעבודתה הטלוויזיונית כיכבה בהצגות ילדים, בהצגה "רובין הוד: נסיך הגנבים" לצד ישראל (פולי) פוליאקוב, נתן דטנר וגם סיגל שחמון, שלאחר פרישתה החליפה אותה בתפקיד נערת הגלגל. את הקריירה הטלוויזיונית שלה חידשה ב-2001, כאשר שיחקה בסדרה "סיטי טאוור", אך גם זה נמשך עונה אחת בלבד.

 

שלוש שנים לאחר מכן חזרה גונזלס לכותרות, ולא באופן מחמיא במיוחד. קלטת סקס בכיכובה הופצה באינטרנט, ואף הוצעה למכירה בפחות מ-40 שקל.

את תפקידה בקלטת עשתה, לדבריה אז, בלב שלם. "מה רואים שם? לא רואים כלום. קצת ציצים. בחוף הים רואים יותר. אני לא מבינה על מה כל הרעש", אמרה בראיון לגאיה קורן לאחר הפרסום. "אם זה היה מוצג בצורה יותר רצינית לא היה כזה בלגן", היא הוסיפה, "עשו מזה סיפור, ואני רוצה להגיד שאין פה סיפור".

 

יש או אין סיפור, לאחר המקרה, בחרה גונזלס להתנתק מהתקשורת הכי רחוק שיכלה: לאילת. נערת הגלגל הזוהרת השתקעה בעיר החמה ומאז הנחתה פסטיבלי סלסה. אל המסך מאז היא לא חזרה, פרט להשתתפותה בסרט הקולנוע "סינדרום ירושלים" ב-2006.

 

כל הנסיונות לאתר אותה, ולו רק בשביל לאחל לה מזל טוב, לא צלחו.

 

גלית בורג-מיכאל: קוסמטיקאית קבליסטית

המתמודדות היחידה על תפקיד נערת הגלגל שזכתה לתהילה בציבור הישראלי עוד לפני הגלגל, היתה גלית בורג-מיכאל. לתחרות היא הגיעה בגיל 27, שש שנים לאחר שנבחרה ביחד עם גילי נתנאל, לייצג את ישראל בתחרות האירוויזיון בשוויץ עם השיר "דרך המלך". אבל לא דרך מלכים ולא מזל גדול, זימנה לבורג-מיכאל השתתפותה ב"גלגל המזל".

 

גילי וגלית עם "דרך המלך" באירוויזיון 1989. המתמודדת המוכרת היחידה

 

לפני, בזמן, וגם אחרי "גלגל המזל", שמרה בורג-מיכאל על דרכה המוזיקלית. היא הוציאה מספר סינגלים לרדיו ואף אלבום ("נוגעת בך", 2005) בהשראת עולם הקבלה עמו ערכה היכרות בתחילת שנות האלפיים, אך מעולם לא הצליחה למנף את הופעתה בתוכנית לקריירה משמעותית בעולם הבידור הישראלי.


בורג-מיכאל בשנות האלפיים. מצאה את עצמה בקבלה (צילום: אביגיל עוזי)

 

במקביל לקריירה המוזיקלית שניסתה להצליח בה, בתחילת שנות ה-90 פנתה לעסוק בקוסמטיקה ובטיפולי רייקי, בהם היא מוצאת חיבור עמוק לתורת הקבלה. בורג-מיכאל מתגוררת בחדרה עם בעלה. עולם הבידור? אירוויזיון? את אלה היא משאירה לכתבות נוסטלגיות בלבד.

 

סיגל שחמון: הטלוויזיה לא פירגנה לה

בסוף שנות ה-90 נדמה היה שאל מול המקרה הטרגי של אלימלך והקריירה המדשדשת של בנות הגלגל האחרות, סיגל שחמון דווקא יחסית מצליחה. אחרי שהחליפה את רות גונזלס בתוכנית (לאחר שזו פרשה), המשיכה לשמש כמגישה לצד ארז טל ב"העולם המופלא", בימי טרום-לימור. בהמשך השתתפה בכמה תוכניות נוספות כמו "המבצר" ואף קיבלה תוכנית משלה, "נוצץ".

 

שחמון, רביד ודקל מנחים את אירוויזיון 1999. אז הכל היה נראה מצוין

 

ב-1999 הנחתה שחמון את האירוויזיון שהתקיים בישראל לצד יגאל רביד ודפנה דקל, בדיוק עשור לאחר השתתפותה של גלית בורג-מיכאל בתחרות. זמן קצר אחר כך, החלה לעבוד על אלבום שיצא ב-2002, "חלומות". לאור הביקורות הלא מחמיאות, חזרה שחמון לטלוויזיה להנחות מספר תוכניות לייף-סטייל ("סיגליות") וטקסים.

במקביל הצטלמה גם למספר קמפיינים. אבל אל הפריים-טיים היא לא הצליחה לחזור.

 

דריסת הרגל היחידה שהיתה לה, שהגיעה לנתוני צפייה נאים יחסית, קרתה לאחר שעזבה את "משהו טוב", עוד תוכנית שהנחתה בערוץ 10, לטובת הנחיית "העולם הבוקר" עם אברי גלעד בערוץ 2. שבועיים בלבד הספיקו לה כדי להבין שהשעות האלה לא בשבילה, וגם את התוכנית הזו היא עזבה.

 

בהמשך עברה להנחות את "משהו טוב" לצד משה דץ, תוכנית נוספת אותה עזבה, אחרי פחות משנה. לאחרונה ניסתה לחדש את הקריירה המוזיקלית שלה, אך גם בסיבוב הזה לא זכתה להצלחה.

 

סיגל שחמון סירבה להתייחס לדברים.

 

טל מן: "זה מקומם שאין להן תוכנית"

מי שהחזיקה מעמד בתודעה הציבורית והצליחה במשך זמן רב להציל את כבודן של נערות הגלגל, היתה טל מן. בשיחה עם ynet היא נזכרת בימי הגלגל דווקא עם חיוך. "כשמסתכלים על זה היום, זה היה מאוד תמים. הכל היה לפני עידן ה-sms, שום דבר לא עבר דרך יחצנים, הכל היה יותר נגיש ופחות טוקבקיסטי כמו היום. במבט לאחור זה עדיין מעלה חיוך. זה היה הריאליטי הראשון, ודווקא שם היה משהו מאוד נקי".

 

אבל עדיין, הייתן היסטריה.

 

"בהחלט. ביום למחרת אי אפשר היה ללכת ברחוב. הפעם הראשונה שזה היכה בי היתה כשעמדתי עם אבא שלי מחוץ לחנות שלו ברמת השרון. עמדתי ובכיתי בלי שום קשר ל'גלגל המזל'. לפתע ילדים יצאו מאיזה בית ספר, הקיפו אותי ופתאום אמרתי לעצמי: 'הלו, את לא ילדה של אבא, את ילדה של המדינה'".


מן. לא מדברת מתוך מרמור (צילום: ישי בוטבול) 

 

איך את מסבירה את מה שקרה לנערות הגלגל?

 

"התעשייה השתנתה. היום הרבה יותר קשה למישהי כמוני, עם קילומטראז' טלוויזיוני כזה, שידורים חיים ואהדת קהל שעד היום קיימת ברחוב, לחזור לטלוויזיה. היום יותר קל ללכת ל'הישרדות' ולהפוך לכוכבת. הניסיון - כמה אתה טוב או לא טוב - הפך לפרמטר לא רלוונטי. אני לא מדברת מתוך מרמור, אלה פשוט החוקים שהשתנו.

 

"היום, למשל, נשים שהתחילו אז כמו עינת ארליך, אפרת רייטן או סיגל שחמון הן בלי תוכנית. אלה נשים שיש להן מה להגיד, לא נשים שקוראות מפרומפטר. זה שאין להן במה היום, ושכל בנאדם שני שאין לו ניסיון טלוויזיוני אבל היה בריאליטי, והוא מקריא טקסט מפרומפטר עם שגיאות בעברית - זה מה שממלא לנו היום את המסך, זה חבל".

 

התייאשת מהתעשייה?

 

"אני מודה על 12 שנים של עשייה בלי הפוגה. ברור לי לגמרי שאי אפשר להישאר באותו מקום לנצח. מי שלא מבין את זה, כדאי שיפנים, במיוחד לאור גל הריאליטי שעוטף אותנו. היום פליטי התוכניות האלה מקבלים 12 דקות של תהילה, לא 12 שנים של עשייה. זמן התהילה התקצר ואני רק מודה ומעריכה. מאוד נהניתי מזה. החיים דינמיים וכמו שלוקחים אוויר ושואפים בשביל לנשוף - ככה גם לוקחים הפוגות בשביל לנוח, או לחזור בכוחות מחודשים, או להמציא עצמך מחדש בתחום אחר. אי אפשר לנצח. היום אני חיה את חיי בשקט עם בן זוגי האוהב, וטוב לי על הלב".

 

בהכנת הכתבה השתתף ערן בר-און

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טל באולפן הגלגל. השתלשלות אירועים טרגית
צילום: ערוץ 2
לוגו "גלגל המזל"
צילום: ערוץ 2
לאתר ההטבות
מומלצים