שתף קטע נבחר

אלופת יצרניות החלב: הפרה סופה מכרמיה

סחוטה עד טיפת החלב האחרונה שלה זכתה הפרה סופה בתואר הנכסף לאחר שהניבה 21,400 ליטר חלב בשנה. פרט לזר פרחים ענק לא זכתה סופה להטבות נוספות על זכייתה, וזאת בנימוק שממילא היא נהנית מבית חם, מזון איכותי וסביבת מגורים טובה בכל ימות השנה

הפרה סופה מקיבוץ כרמיה שבעוטף עזה זכתה בתואר אלופת יצרניות החלב, לאחר שיצרה 21,400 ליטר חלב בשנה. כך עולה מסיכום נתוני החלב של התאחדות מגדלי הבקר בישראל לשנת 2009.

 

לדברי יורם שפירר, מנהל הרפת בקיבוץ כרמיה, סופה היא בת שלוש וחצי וכבר עברה שתי המלטות. "מדובר בהישג יוצא דופן, כיוון שבדרך כלל הפרות מגיעות לתחלובת שיא לא לפני גיל חמש (בתחלובה השלישית-רביעית) וסופה עשתה זאת לאחר ההמלטה הראשונה, כבר בגיל שנתיים", אמר שפירר ל-ynet, והוסיף כי סופה באה ממשפחה "מצטיינת": כרגע נמצאות ברפת 11 פרות ועגלות המשתייכות למשפחה זו, ודודתה של סופה סיימה בעצמה במקום השני ברפת בכמות התחלובה.

 

ומה באשר לפרס עבור הזכייה? מתברר כי מלבד זר פרחים ענק, כפי שנראה בתצלום מטה, לא זכתה סופה להטבות נוספות על זכייתה, וזאת בנימוק שממילא היא נהנית מבית חם, מזון איכותי וסביבת מגורים טובה בכל ימות השנה.


הפרה סופה עם עובדות הרפת חן (מימין) ומיה (צילום: יורם שפירר)

 

מלבד הכבוד אותו הביאה הפרה סופה לקיבוץ כרמיה, זכה קיבוץ בתואר "הרפת השיתופית המניבה ביותר", לאחר שבממוצע כל אחת מהפרות ברפת הניבה 13,976 ק"ג חלב בשנה. בהתאחדות מגדלי הבקר מציינים כי הקיבוץ זכה בתואר למרות התקופה הביטחונית המורכבת באזור.  

 

תואר הרפת המשפחתית המניבה ביותר שייכת לחוות השחפים, שכל פרה ברפת מייצרת 13,789 ליטר בממוצע. מדובר ברפת הגדולה ביותר בישראל, שנמצאת בשותפות הקיבוצים יפעת, מרחביה ומגידו בעמק יזרעאל, ומונה 1,055 פרות.

 

בתואר הפרה עם תנובת החיים הגדולה בישראל לשנת 2009, זכתה הפרה "האלופה" מקיבוץ מעוז חיים, לאחר שהניבה 189,147 ליטר חלב והמליטה לא פחות מ-14 פעמים.

 

"הפרה הישראלית - שיאנית"

"הפרה הישראלית נחשבת לשיאנית העולם בייצור חלב שומן וחלבון חלב", אמר יעקב בכר, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר בישראל. בממוצע  מגיע ייצור החלב של כל פרה ישראלית ל-11,653 ליטר, בהשוואה לפרה האמריקנית שייצור החלב הממצוע שלה מגיע ל-9,970 ליטר, ולפרה ממערב אירופה שתנובת החלב שלה מגיעה ל-8,000 ליטר בממוצע.

 

עוד נמסר מהתאחדות מגדלי הבקר כי פרת החלב ההולנדית - המפורסמת בכל העולם - מייצרת פחות מ-90% מרכיבי חלב אלה בתנובתה השנתית בהשוואה לפרה הישראלית, זאת למרות העובדה שהיא מניבה בתנאי אקלים וסביבה נוחים יותר.

 

בכר ציין כי כי בהשוואה לתחילת שנות ה-90, עלתה איכותו של החלב פלאים: ליטר חלב המיוצר כיום מכיל כ-10% יותר חלבון וכ-20% יותר שומן חלב, הישג בקנה מידה בינלאומי, זאת תוך המשך עלייה מתמדת בתנובה השנתית של הפרה הישראלית, וכן עלייה מתמדת במדדים המעידים על בריאות הפרה ומשפיעים על רמת איכות החלב.

 

לשאלה מה הסיבה לעלייה זו השיב בכר, כי בארץ מתקיימים כל העת תהליכי מחקר ופיתוח, ומוקדש מאמץ רב בשיפור הזנת הפרות ותנאי מחייתן, כמו גם הדרכת הרפתנים. הוא ציין כי תכולת החלבון והשומן בחלב מהווה את אחד המדדים המשפיעים על איכות החלב, טעימותו ויעילות הייצור שלו.

 

ואכן - הישראלים נענים לאתגר וצורכים מוצרי חלב לרוב. אוכלוסיית ישראל מונה 7.4 מיליון תושבים, צורכים קרוב ל-170 ליטר לנפש מוצרי חלב (מגולם) בשנה. לשם השוואה בארה"ב צורכים 250 ליטר לנפש, בשוודיה - 300 ליטר לנפש, בהולנד - 250 ליטר לנפש, ובאיטליה 263 ליטר לנפש.

 

בסך הכל עדר החלב הישראלי מונה כיום כ-120,000 פרות, שצפויות לייצר ב-2010 כ-1,255 מיליון ליטר חלב. מדובר בעלייה של כ-3% ביחס להיקפי ייצור החלב ב-2009. ולמי שמתעניין בתוחלת החיים שלהם נציין כי זו נאמדת ב-5-7 שנים. 


פורסם לראשונה 03/05/2010 15:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלופת יצרניות החלב: הפרה סופה מכרמיה
צילום: יורם שפירר
מומלצים