שתף קטע נבחר

מה הקשר בין בורסה לדיאטה?

סיבות פסיכולוגיות גורמות לביצוע צעדים מוטעים בשוק ההון. מסתבר כי מי שלא מסוגל להתאפק לאורך זמן, לרוב יפסיד. מנהל ענף השקעות בבנק לאומי: "היכולת שלנו להתמודד עם עוגות, היא כמו היכולת להתמודד עם תנודתיות בשוק ההון ורוב האנשים לא מסוגלים לרדת במשקל לאורך זמן"

מדוע אנשים מבצעים החלטות שגויות בשוק ההון? למרות הרצון להכות את השוק לעשות מכה ולמקסם תשואות, רבים מהמשקיעים בשוק ההון מבצעים צעדים שגויים שגורמים להם הפסדים. הסיבה העיקרית לכך, טוענים המומחים, היא השפעות פסיכולוגיות על החלטות ההשקעה.

 

למעשה ההבנה כי קיים קשר בין פסיכולוגיה ושוק ההון היא לא גילוי חדש והעיסוק בתחום הזה התפתח מאד בשני העשורים האחרונים. כנס בנושא שיתקיים היום במכללה האקדמית גליל מערבי, ינסה לתת מענה לכמה מהתופעות הקשורות בהתנהגות המשקיעים.

 

"כולם יודעים שלאורך זמן האפיק המנייתי נותן תשואה עודפת בהסתברויות גדולות", מסביר פול קליין, ראש ענף יעוץ השקעות בבנק לאומי בשיחה עם ynet, "כלומר בכדי לעשות כסף לאורך זמן יש להשקיע בשוק המניות. הבעיה היא שאנחנו כל הזמן מתפתים לגעת בכסף הזה". לדברי קליין, הדבר דומה להורדה במשקל: "כולם יודעים איך מורידים במשקל - אתה עושה כושר פעמיים בשבוע ולא אוכל מתוקים. אבל מי מסוגל לעשות את זה? זה מאד קשה. אתה מנסה לרדת במשקל ופתאום יש ממתקים ועוגות ואתה מתפתה".

 

כך, טוען קליין, שיעסוק בסוגיה הזו במסגרת הכנס, קיים תהליך דומה בהשקעה בשוק המניות . שוק המניות לאורך זמן נותן תשואה עודפת, אבל כשיש מפולת קטנה או תיקון, אנשים מתפתים ומבצעים שינויים בתיק. "היכולת שלנו להתמודד עם עוגות, היא כמו היכולת להתמודד עם תנודתיות בשוק ההון ורוב האנשים לא מסוגלים לרדת במשקל לאורך זמן" אומר קליין.

 

תופעה נפוצה היא אי ההשלמה עם הפסד שנוצר. "האדם הממוצע אומר, תראה כמה הפסדתי, אני לא אהיה פראייר ואני יחכה שיחזור לי ההפסד. אבל אם אתה נמצא במקום לא טוב, למה אתה נשאר?"

 

לדברי קליין האסטרטגיה הנכונה היא לא לתקן את מה שהיה, אלא להסתכל קדימה. האסטרטגיה היא למקסם רווח כעת, מכאן ולהבא. "אם אתה מחזיק במשהו לא טוב, אז תקנה משהו אחר ואל תגיד אני אמשיך להחזיק עד שההפסד יתוקן. זה לנסות לנהוג קדימה דרך המראה האחורית".

 

קליין נותן דוגמא: "בזמן המשבר ב-2008 , התקשר אלי לקוח גדול שהחזיק אגרות חוב של חברה ציבורית גדולה, שירדו ב-70%. הוא שאל אותי האם למכור. אמרתי לו שאני לא מכיר את החברה הזו מספיק טוב, אבל הוא צריך לשאול את עצמו האם היום הוא היה קונה אג"ח כזה או לא. הוא אמר שלא היה קונה ולכן המלצתי לו למכור. התגובה שלו הייתה: אבל אני מופסד". קליין מדגיש כי אמירה כזו אינה רלוונטית: "היום לא היית מחזיק את האג"ח הזה? אז למה אתה מחזיק אותו? כואב לו למכור כי הוא רואה את ההפסד אבל זה לא רלוונטי. אם אתה מחזיק נייר שלא שווה להחזיק אותו - תמכור אותו".

 

"מי שלא קונה מניות לוקח סיכון"

מה צריכה להיות מדיניות ההשקעה בכל הנוגע לחיסכון ארוך טווח? קליין מאמין שהמקום המתאים ביותר לשים את הכסף למטרת חיסכון לטווח ארוך היא בשוק המניות. הוא אף מקצין ואומר כי מי שלא קונה מניות למעשה לוקח סיכון. "צעיר בן 30 שלא משקיע בשוק המנייתי זה הסיכון הכי גדול שהוא לוקח, כי יום אחד הוא יגיע לגיל פרישה ולא יהיה לו מספיק כסף. הסיכון שהוא לוקח זה הסיכון שהוא יפרוש כשיהיה לו מעט כסף".

 

עם זאת קליין מציין כי ככל שמתקרבים למועד שבו צריך להשתמש בכספי החיסכון, יש להקטין בהתאם את האפיק המנייתי: " חמש שנים לפני תום התקופה, אני מצפה שיהיה מעט מאד מניות בתיק כזה. שלא יווצר מצב של אחזקה ב-100% מניות, עד ליום הפרישה ואז יש מפולת והחוסך אכל אותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא משלימים עם הפסד שנוצר
צילום: AP
איך למקסם כסף לקראת הפרישה?
צילום: AP
מומלצים