שתף קטע נבחר

ישראל בארגון הסחר העולמי: אחת נגד 152?

ה-WTO מתכנס היום, ויצביע על צירוף סוריה לארגון היוקרתי. שר החוץ ליברמן לוחץ להתנגד - וייתכן שעקב כך, לראשונה אי פעם, תתקבל בארגון החלטה שאינה פה אחד. שר התמ"ת בן-אליעזר לוחץ לתמוך, ומזהיר כי פוליטיזציה בארגון רק תפגע בנו. נתניהו צריך להכריע, אבל לפי לשכתו, "הנושא טרם הגיע לדיון מקיף"

שוב, בודדים נגד העולם כולו - לפחות לפי חזונו של שר החוץ. ישראל עלולה להיות המדינה היחידה בעולם שתצביע נגד צירופה של סוריה לארגון הסחר העולמי (WTO), שצמרתו תתכנס היום (ג') ומחר בז'נווה שבשוויץ. החלטה סופית לגבי עמדת ישראל בנושא תתקבל על-ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו - אולם ערב הכינוס, הוא טרם הכריע בנושא, ומלשכתו נמסר כי "הנושא טרם הגיע לדיון מקיף".

 

שר החוץ אביגדור ליברמן לוחץ להצביע נגד צירוף הסורים, למרות שגם ארה"ב - שבאחרונה הידקה את יחסיה עם דמשק - הסירה התנגדות מסורתית ותצביע בעד. הצבעה שכזאת, מזהירים גורמים המתנגדים למדיניות הישראלית המסתמנת, תפגע במעמד ישראל בארגון העולמי זה ואחרים, ועלולה להביא לפוליטיזציה שתפגע בסיכויי ישראל להצטרף לארגון לשיתוף פעולה כלכלי ולפיתוח (OECD). במרס האחרון הסתמן כי ישראל עברה את השימוע האחרון לפני הקבלה לארגון - וההחלטה הסופית בעניין תתקבל בסוף החודש הזה, בכינוס פורום שרי האוצר של המועדון היוקרתי.

 

התנגדות ישראל לצירוף סוריה ל-WTO עלולה לשבור מסורת ארוכת שנים של הארגון העולמי, שקיבל עד כה את כל ההחלטות בקונצנזוס מלא של כל 153 החברות. ל-ynet נודע שבהנהלת הארגון מאיימים שאם ישראל תעמוד בהתנגדותה, יעלו את הנושא להצבעה, שבה תיוותר ישראל מתנגדת יחידה.


המכשול האחרון בפני הסורים: ארה"ב (קריקטורה מהעיתון "Syria Today")

 

"החלטה ישראלית להתנגד עלולה להכניס פוליטיזציה לארגון, שעד כה הקפיד - בטובתה של ישראל - לא להכניס שיקולים פוליטיים להחלטותיו", אמרו אותם גורמים בירושלים המתנגדים לעמדת ליברמן. "ישראל עלולה לשלם מחיר כבד. ראש הממשלה חייב לקבל הכרעה שקולה, אחרת ההצבעה הישראלית תחזור אלינו כבומרנג".

 

שר החוץ ליברמן סירב להתייחס לנושא באופן ישיר. בשיחות פנימיות לקראת הכינוס היום, אמר כי התנגדותו לצירוף סוריה נובעת בין היתר מהאירועים האחרונים במזרח התיכון, בהם משלוח טילי הסקאד מסוריה לחיזבאללה, המשך תמיכת סוריה בארגוני הטרור, עמידתה לצד טהרן ב"ציר הרשע", ניסיונותיה לפתח גרעין ועוד. ליברמן, כך נראה, מעדיף שישראל תעמוד בודדה מול 152 המדינות האחרות החברות בארגון העולמי, ולא תתמוך במשטר הבעייתי בדמשק.

 

בן-אליעזר: טיעוני ליברמן לא רלוונטיים

ישראל נותרה בודדה במערכה, לאחר שבפעם הראשונה מאז ביקשה סוריה לראשונה להצטרף ל-WTO, הסירה גם ארצות-הברית את התנגדותה לבקשה הסורית. כך טוענים במשרד התעסוקה, המסחר והתעשיה, שאנשיו מייצגים את ישראל בארגון. שלוש בקשות קודמות של סוריה, ב-2001, 2004 ו-2005, נדחו בגלל התנגדות אמריקנית. עתה, בשל מדיניותו החדשה של ממשל אובמה, המבכר דיאלוג עם דמשק, צפויה הסכמה אמריקנית לבקשה שהוגשה על ידי גוש המדינות הערביות, בראשות מצרים.

  

משרד התמ"ת, בראשות בנימין בן-אליעזר, תמך בשינוי העמדה הישראלית, מאחר וזו נותרה בודדה בעולם בהתנגדותה. בן-אליעזר הציג בשבוע האחרון לראש הממשלה נתניהו כמה נימוקים בולטים: ראשית, המדיניות הישראלית צריכה להיות מניעת פוליטיזציה בארגון - משום שזו עלולה להפוך לחרב פיפיות, ולפגוע בסופו של דבר באינטרסים של ישראל. שנית, התנגדות ישראלית עלולה להביא לדרישה לקיים הצבעה ולחריגה ראשונה אי פעם מעקרון הקונצנזוס - שתעמיד את ישראל מובסת מול כל יתר 152 המדינות, כולל ארה"ב.

 

לגבי טענותיו של שר החוץ, מבהיר בן-אליעזר כי העברת חימוש מסוריה לחיזבאללה או סיועה לטרור - אינם טיעונים רלוונטיים בעולם התוכן של ארגון הסחר העולמי. עוד מזכיר שר התמ"ת, כי בפועל, ההחלטה על צירוף סוריה רק תפתח תהליך ארוך שנים עד שהיא תצורף בפועל.

לא מדובר בפרס לסוריה, הוא מסביר, אלא ביצירת תהליך שיגביר את פתיחותה לאורך שנים לקהילת הסחר הבינלאומית - וזהו בעצם אינטרס ישראלי מובהק.

   

"לאורך השנים", נמסר ממשרד התמ"ת, "ישראל עמדה על כך שלא ייכנסו שיקולים פוליטיים להחלטות של ארגונים כמו WTO, ולכן העמדה המקצועית של המשרד היא לאפשר את תחילת התהליך הארוך לצירופה של סוריה כחברה בארגון, ולמנוע הצבעה בנושא, שתציב את ישראל בעמדה מאוד לא נוחה מול העולם כולו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בגלל הסקאדים. ליברמן
צילום: גיל יוחנן
להיזהר מחרב פיפיות. בן-אליעזר
צילום: עופר עמרם
מתית הדיון? נתניהו
צילום: AFP
מומלצים