שתף קטע נבחר

הסוכנות לאנרגיה אטומית: איך לשכנע את ישראל?

ראש הסוכנות ביקש משרי החוץ של 151 המדינות החברות את חוות דעתם כיצד ניתן לשכנע את ישראל להצטרף לאמנה לאי הפצת נשק גרעיני ולהסכים לביקור פקחים באתרי הגרעין שלה

המאבק נגד הגרעין במזרח התיכון עולה שלב. ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, יוקיה אמנו, שיגר אמש (ד') מכתב לשרי החוץ של 151 המדינות החברות בסוכנות, ובו ביקש את חוות דעתם בשאלה כיצד ניתן לשכנע את ישראל להצטרף ל-NPT, האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני.

 

אמנו ביקש גם עצות בנוגע לדרך בה תסכים ישראל לשיגור פקחי הסוכנות לאתרי הגרעין שלה. מצרים הציעה שהוועידה השנתית תתמוך בתחילת שיחות כבר בשנה הבאה בנוגע לפירוק האזור מנשק גרעיני. ישראל מתנגדת כמובן ליוזמה, על אף שהיא ממשיכה לשמור על מדיניות העמימות.

 

מוקדם יותר אתמול הודיעו חמש המעצמות החברות במועצות הביטחון - ארצות-הברית, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת - כי הן תומכות במאמצים לפרז את המזרח התיכון מנשק גרעיני.

 

"אנחנו מחויבים לביצוע מלא של האמנה משנת 1995 לאי הפצת נשק גרעיני במזרח התיכון", נכתב בהודעה המעצמות. "אנחנו תומכים במאמצים המתמשכים להביא לזה סוף. אנחנו מוכנים לשקול את כל ההצעות הרלוונטיות בוועידה הזו, במטרה להגיע להחלטה מוסכמת על צעדים שבהם יש לנקוט בכיוון הזה".

 

עוד נכתב בהודעת המעצמות, בה לא הוזכרה ישראל במפורש, כי "על כל המדינות שעוד לא חתמו על הסכם הגרעין, לציית לכללי ההסכם עד שיתקבלו אליו".

 

במקביל, נמשכים הדיונים בוועידה העולמית לפירוז הגרעין בניו-יורק. הוועידה תימשך כחודש, ובה מנסים נציגים של יותר מ-150 מדינות לעדכן ולתקן את אמנת אי-הפצת הנשק הגרעיני (NPT) שנחתמה בשנת 1968.

 

שגריר מצרים באו"ם, מג'ד עבד אל-עזיז, הציג בוועידה הצעה של ארצו ושל המדינות הבלתי מזדהות - לפיה כל המדינות החתומות על ההסכם למניעת הפצת נשק גרעיני יתחייבו שלא להעביר ציוד הקשור לגרעין לישראל, כיוון שהיא המדינה היחידה המסרבת לחתום על ההסכם.

 

Read this article in English 


פורסם לראשונה 05/05/2010 23:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
הכור בדימונה. פקחים יבקרו בו?
צילום רויטרס
יוקיה אמנו. מי יענה לו?
צילום: AFP
מומלצים