שתף קטע נבחר

לנובו X100e: נייד עסקי להמונים

לנובו עושה ניסיון אמיץ ומותחת את סדרת ה-X המהוללת של ניידי ThinkPad כלפי מטה. ה-X100e הוא בן חדש, שמנסה לשמור על המורשת, אבל במחיר נמוך. האם הניסיון הצליח? בדקנו

סדרת ה-X של מותג ThinkPad (לשעבר בבעלות IBM, כיום אצל לנובו) נחשבת לאחת הסדרות האגדתיות של עולם המחשוב הנייד, וכשם נרדף למחשבים ניידים קטנים, אמינים וחיות ביצועים ששורדות את הכל: כותב שורות אלה עבד פעם בהזנק (סטארט-אפ) שבו מחשב ה-ThinkPad X של המנכ"ל שתה יותר קפה מכולנו גם יחד - והחליט שנמאס לו רק בערך בכוס ה-13.

 

אך לאורך השנים, מי שרצה ליהנות ממחשבי הסדרה, לרוב אנשי עסקים שדרשו מתחת לידיים כוח מחשוב זמין במארז קל וקטן, נאלץ לשלם מחיר גבוה מאוד. לא עוד. לנובו מציגה דגמים חדשים של סדרה X, זולים ונגישים לכל. לפי המידע שנמסר לנו מלנובו, דגם X100e, יעלה החל מ-2,600 שקלים בלבד - זול יותר ממחירם של נטבוקים יקרים במיוחד (למשל, ה-Asus Eee PC 1201N), ועם התכונות שהפכו את סדרה X לאגדה.

 

מבחינת לנובו, המחשב הזה נדחק בין נטבוקים לבין מחשבי אולטרה לייט - ומיועד לאנשי עסקים. הוא מכיל תכונות מאפיינות של הסדרה, כמו הגנה לראשי הכונן הקשיח ועוד.

 

עיצוב וממשק

ה-X100e הוא מחשב קטן וספרטני למראה. עם מסך LED HD בגודל 11.6 אינץ', ומשקל של קילוגרם וחצי עם סוללת ששה תאים (1.3 עם סוללת שלושה תאים) - הוא נועד לאיש

 

העיצוב של המחשב שקיבלנו לבדיקה הגיע בשחור השקט, הסולידי והמוכר של Thinkpad, אבל הוא זמין גם בצבעי אדום ולבן (בישראל כנראה אדום בלבד) - צעד נועז מבחינת חברה ששמרנות עיצובית הייתה תמיד סימן ההיכר שלה.

 

המשטח החלק והחצי-מבריק, תופס טביעות אצבע פה ושם, אבל הוא לא מגנט לטביעות אצבע כפי שראינו במחשבים בעלי ציפוי מבריק יותר.

 

בחזיתו השבכה (גריל) של הרמקול ושתי נורות חיווי בלבד - לטעינה ולמצב שינה. ספרטני, אמרנו?

 

כשפותחים את המכסה מתגלה המסך, ברזולוציית HD של 1366 על 768 פיקסלים, עם מצלמה קבועה בראשו. המקלדת שנדחסה כאן, היא דווקא טובה. בדומה לנטבוקים, כפתורי ה-F הנדירים יחסית בשימוש אצל רוב המשתמשים, הוקטנו לטובת הגדלת המקשים האחרים, מה שנותן מקלדת נוחה לעבודה (גם עם טקסטים ארוכים).

 

המקשים עצמם מבודדים אחד מרעהו, כצו האפנה הנוכחית בתחום - אבל הדבר מונע חדירה של נוזלים והופך את המקלדת לקלה יותר לניקוי. שפתם התחתונה של המקשים זכתה לעיצוב מעוגל. התוצאה הסופית נאה וסולידית. כפתורי ה-Page Up וה-Page Down, הוקטנו, הושטחו והוזזו בסמוך לכפתורי החצים - החלטה הגיונית שמתחשבת במי שצריך לגלול מסמכים.

 

עוד מבחינת ממשק, לנובו כללה כאן את הממשק הכפול הידוע של סדרת Thinkpad, משטח ההצבעה הרב מגעי שמתפקד היטב, ואת כפתור ההצבעה העשוי גומי אדום וקבוע במרכז המקלדת, כל אחד מהם עם כפתורי עכבר משלו. מתן אפשרות הבחירה במחשב זול שכזה, הוא יפה.

 

חומרה

כדי להותיר את מחירו של המחשב זול, בחרה כאן לנובו גם בפלטפורמה זולה - ה-Athlon Neo מבית AMD, בחירה לא שגרתית לעומת פלטפורמת ה-ATOM של אינטל. המעבד הוא מסדרת MV-40, במהירות 1.6 גה"צ. הוא חסכוני בצריכת זרם (15 וואט סך הכל), אך גם לא חזק במיוחד.

 

המעבד הגרפי הוא יחסית נאה למחשבים שכאלה: Radeon 3200 HD. עוד במחשב תמצאו זיכרון של שני גיגהבייט וכונן קשיח של 250 גיגהבייט. אך גולת הכותרת של המחשב הזה, היא הקישוריות שלו. ב-X100e מותקן שבב גובי של קוואלקום שתומך בערך בכל תקשורת נתונים מהירה שקיימת: Wi-Fi על כל תקניו, Wi-Max ויש בו אפילו מודם סלולרי מובנה המוגדר מראש לפעול ברשת Verizon (בתוספת תשלום). וכמובן, גם Bluetooth. הוסיפו לכך גם GPS מובנה, ויש לכם מחשב מקושר ומודע למיקומו.

 

כששאלנו לגבי התאמה מקומית של המודם המובנה, נאמר לנו מלנובו ישראל כי נעשות פעולות כי תמיכה בחברות הסלולר המקומיות תצטרף לגירסת התוכנה הבאה של לנובו, אך כרגע ניתן להגדיר את המודם המובנה לפעול עם הרשתות הישראליות – בסיוע של מרכזי התמיכה של החברות הסלולריות או של לנובו ישראל.

 

מבחינת שקעים, ב-X100 הותקנו שקעים ותוספים בדיוק לפי צורך, אך לא יותר: מצלמה ומיקרופון מובנים, שקע אחוד לערכת ראש (מיקרופון ואוזניות), שקע רשת, קרא כרטיסים, יציאת VGA ושלושה שקעי USB - אחד מהם צבוע צהוב לציין שהוא "שקע כוח", כזה שאפשר לטעון ממנו התקנים גם כשהמחשב כבוי.

 

אלא שאליה וקוץ בה: "שקע הכוח" פועל רק כאשר המחשב מחובר בעצמו לחשמל... אז מה הטעם? אם אתם כבר בקרבת שקע חשמל, תוכלו לטעון את הסלולרי שלכם ישירות מהשקע בקיר.

 

ביצועים

ציפינו לגדולות ונצורות מהמחשב הזה, אך מעט התאכזבנו. בעבודה יומיומית המחשב "סוחב", ומגיב בצורה סבירה. משימות סטנדרטיות כמו גלישה, שיחות וידאו, קישוריות או כתיבת מסמכים - הכל פועל יפה וללא השתהות.

 

כל זמן שמדובר במשימות שמוטלות עליו אחת אחת, בלי ריבוי משימות מקבילות, ה-X100e מתמודד יפה – הוא הריץ גם סרטי 1080p (תוכן HD) בלי לשהק, כמו גם את Call of Duty: Modern Warfare הראשון בלי קרטועים, שני אלה, הודות לכרטיס המסך שלו.

 

אבל כשמעמיסים עליו כמה משימות במקביל – המעבד החלש יחסית מתחיל להזיע, והדבר ניכר בביצועי המחשב, שמתחיל להזדחל ולהשתהות.

 

במבחנים סינתטיים, כמו ה-3DMark06, המחשב הוציא תוצאה לא רעה יחסית לקטגוריה שלו – 1048 נקודות. ציון מכובד.

 

עוד נקודה שלרוב אנחנו לא מתייחסים אליה, אך ראויה מאוד לציון, היא חבילת התוכנות שמגיעה עם המחשב. בדרך כלל, חבילת תוכנות ניהול המחשב שמצרפות היצרניות, רק מכביד ומסרבל את פעולת המחשב. לא במקרה של לנובו.

 

חבילת התוכנות ThinkVantage של לנובו, שמאפשרת לנו לטפל בתחזוקת המחשב, להגדיר את המודם, לנהל את הרשת ואת צריכת הסוללה – היא מהחבילות התוכנה המוספת הטובות שנתקלנו בהן. התוכנות לא מכבידות, ונעימות מאוד לשימוש – חלקן יותר ממקבילותיהן ב-Windows 7. בהחלט ציון לשבח.

 

פליטת חום וחיי סוללה

חיי הסוללה של הלנובו הם נאים. אנחנו מדברים על שלוש וחצי שעות של עבודה מאומצת עם מסך על בהירות מלאה וכשמונה שעות פעולה במצב חיסכון – מכובד מאד למחשב זעיר שכזה, עם סוללת ששה תאים.

 

התלונה היחידה שלנו היא פליטת חום. בשעת חיבור לחשמל, או פריקה מאסיבית של הסוללה, החום של הלנובו מורגש. לאחר זמן קצר של עבודה על הברכיים, כל מה שרצינו לעשות היה להחזיר את ה-X100 לשולחן.

 

סיכום

לנובו עשתה כאן ניסיון אמיץ ומעניין להציע מחשב עסקי זול וזמין. הרעיון יפה, הביצוע קצת פחות. בסך הכל, מדובר במחשב סולידי, קטן, שישרת רבים נאמנה, עם חבילת תוכנות טובה, קישוריות מנצחת, התמודדות יפה במטלות מולטימדיה ועיצוב וארגונומיה טובים מאוד.

 

אך מי שמחפש לקחת את המחשב שלו לקצה, רק כדי לראות "מה הוא יכול לעשות", ה-X100 הוא לא מחשב בשבילו. ייתכן שאם היה נבנה מחשב זהה על פלטפורמה מעט חזקה יותר, כמו זו של אינטל – היה מדובר בלהיט. כיון שללנובו יש נטיה ללמוד משגיאותיהם, אפשר בהחלט לצפות לדגם הבא בסדרה, שבוודאי יפתור את מחלות הילדות של ה-X100e הנוכחי.

 

בשל מחירו הנמוך יחסית והתמורה הגבוהה שהוא מעניק למחיר, הוא מומלץ לאנשי עסקים תפרנים (או בתחילת דרכם) שהפרוטה אינה בכיסם ובכל זאת צריכים כלי עבודה, או לסטודנטים.

 

Lenovo Thinkpad X100e 

ציון: 


 

יתרונות: מחיר, חבילת תוכנות, קישוריות, חיי סוללה, GPS

חסרונות: פליטת חום, ריבוי משימות

השורה התחתונה: הבן העממי של סדרת האצולה

 

מחיר רשמי:  החל מ-2,600 ש"ח (המחיר משתנה בהתאם למפרט המדויק)

אחריות ושירות: לנובו ישראל

 

מפרט טכני

מעבד: AMD Athlon Neo MV-40 1.6GHz

זיכרון: 2 ג"ב, 667 מה"צ

תצוגה: 11.6 אינץ', AntiGlare, עם 1366 על 768 פיקסלים

כרטיס מסך: ATI Radeon HD 3200 IGP 128MB

כונן קשיח: 250 ג"ב, 5400 סל"ד (בדגם הנבדק)

ממשקים: USBx3, Ethernet, מיקרופון ואוזניות (אחוד), קורא כרטיסים 5 ב-1, VGA

קישוריות: Wi-Fi, Wi-Max, 3g, Bluetooth 2.1 EDR, GPS

כוח: סוללת ליתיום-יון, 6 תאים

מידות: 28.2 על 20.9 על 1.5 ס"מ

משקל: 1.5 ק"ג

 

למפרט המלא באתר היצרן (PDF)

 

לכל סקירות הניידים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים