שתף קטע נבחר

סקר: אובמה היה אחראי, המשבר מאחורינו

אחרי המשבר עם האמריקנים, נראה כי רוב הציבור כבר שכח אותו. 61 אחוזים סבורים שיחסי המדינות טובים או טובים מאוד. אפילו במרצ מודים שהעולם לא אוהב אותנו, ובריטניה צנחה במידת הידידות לישראל. מדד המלחמה והשלום

מרגישים קרבה לאמריקנים: למרות המתיחות המתמשכת בין וושינגטון לירושלים, רוב ברור בציבור הישראלי מגדיר את יחסי שתי המדינות טובים מאוד או טובים. כך עולה מנתוני סקר "מדד המלחמה והשלום" המתפרסם ב-ynet.

 

61 אחוזים מכלל הציבור סבורים שיחסי שתי המדינות טובים או טובים מאוד, כאשר 14 אחוזים הגדירו את היחסים "טובים מאוד", אחוז נמוך משמעותית משיעור המגדירים יחסים אלה כ"די טובים", 47 אחוזים.

 

מהסקר עולה עוד כי לדעת הציבור מי שאחראי יותר להידרדרות ביחסים הוא דווקא נשיא ארה"ב, ברק אובמה. מהתשובות לשאלה כיצד מנהלים שני המנהיגים, נתניהו ואובמה, את היחסים בין שתי המדינות, קיבל אובמה ציון טוב או טוב מאוד רק מ-43 אחוזים, בעוד שנתניהו קיבל 56 אחוזים.

 

האם הנשיא אובמה נתפס אפוא כעוין לישראל? לא ממש, הרוב השיבו כי הוא ידידותי ויחסו לישראל ענייני. 43 אחוזים ענו כי הוא ענייני-ניטראלי ו-34 אחוזים שהוא ידידותי מאוד או ידידותי. רק 17 אחוזים הגדירו את יחסו עוין או עוין מאוד לישראל.

 

לעומת זאת, בהתייחס לעולם הערבי העוינות צונחת ל-6 אחוזים בלבד ו-55 מכלל הציבור סבורים שיחסו של הנשיא האמריקני לעולם הערבי הוא ידידותי או ידידותי מאוד.

 

יש לציין כי בקרב הציבור הערבי בנפרד, התמונה הפוכה - 64 אחוזים סבורים כי הנשיא אובמה ידידותי או ידידותי מאוד כלפי ישראל, ואילו רק 44 אחוזים מעריכים כך את יחסו לעולם הערבי.

 

העולם שונא אותנו

ממצא מעניין, אם כי לא ממש מפתיע, הוא כי הרוב המכריע בציבור הישראלי אינו רואה קשר בין התנהלותה של ישראל לבין הביקורת כלפיה בעולם. 73 אחוזים סבורים כי לא משנה מה ישראל תעשה, וכמה רחוק היא תלך בכיוון של פתרון הסכסוך עם הפלסטינים, העולם ימשיך להיות ביקורתי מאוד כלפיה. בקרב כל המפלגות נמצא רוב הסבור כך, אפילו במרצ, שבה 55 סבורים כך.

 

למרות זאת, גם הפעם - כמה ימים לפני ההודעה הרשמית על שיחות הקרבה - נמצא בכלל הציבור רוב ברור של 64 אחוזים הסבור כי דחוף מאוד או דחוף לישראל לחדש את השיחות עם הפלסטינים. הפילוח המפלגתי העלה כי בקדימה יש רוב גדול במיוחד, 87 אחוזים, הסבור כך, במרצ 80 אחוזים ובעבודה 77 אחוזים. רוב קטן נמצא גם בליכוד, 61 אחוזים. בשאר המפלגות רק מיעוט סבור כי מהלך כזה הוא דחוף.

 

מעבר לכך, הציבור חצוי בשאלה האם בנימין נתניהו מוכן עקרונית וגם עושה מהלכים אמיתיים כדי להגיע להסכם עם הפלסטינים. שיעור המסכימים לכך, 45 אחוזים, עולה רק במעט על שיעור מי שאינם מסכימים לאבחנה זו, 43 אחוזים. בציבור הערבי בנפרד 72 אחוזים לא חושב שנתניהו מוכן להסכם שלום.

 

רוסיה הכי פחות ידידותית לישראל

פילוח המצביעים בבחירות 2009 מעלה כי הבוטחים ביותר בכוונותיו של נתניהו הם מצביעי ש"ס עם 83 אחוזים, ולאחריהם מצביעי מפד"ל עם 75 אחוזים, קצת יותר ממצביעי הליכוד עם 72 אחוזים, ואילו בעבודה רק 51 אחוז, וכמובן שבמרצ 15 אחוז בלבד מאמינים כי ראש הממשלה כנה במאמציו לשלום.

 

חזרנו ובדקנו את הערכת הציבור בארץ כלפי מידת הידידותיות או העוינות של מספר מדינות כלפי ישראל. המדרג ברור ודי צפוי. ארה"ב עומדת בראש המדינות הידידותיות עם 66 אחוזים ואחריה גרמניה עם 52 אחוזים. צרפת משתרכת מאחור עם 39 אחוזים, ובריטניה שהיתה בעבר שנייה לארה"ב בתפיסת מידת ידידותה לישראל רק עם 32 אחוזים. בסוף נמצאת רוסיה עם 19 אחוזים בלבד המעריכים אותה כידידותית לישראל.

 

מדד המלחמה והשלום נכתב ע"י פרופ' תמר הרמן ופרופ' אפרים יער, וממומן על ידי "תוכנית אוונס ליישוב סכסוכים וגישור" באוניברסיטת תל-אביב והמכון הישראלי לדמוקרטיה. את הראיונות הטלפוניים ביצע מכון ב. י. כהן באוניברסיטת תל-אביב ב-3-4 במאי 2010, והם כללו 518 מרואיינים/ות, המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת בארץ (לרבות יש"ע והקיבוצים). טעות הדגימה למדגם בגודל זה היא כ- 4.5%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוהד את הערבים. ברק אובמה
צילום: רויטרס
לא אשם במשבר. בנימין נתניהו
צילום: רויטרס
ארה"ב בראש, רוסיה ידידותית הרבה פחות
צילום: AP
מומלצים