שתף קטע נבחר

שאדי יתמודד בחידון התנ"ך: "למען הדו-קיום"

1,500 מתמודדים כבר נרשמו לחידון התנ"ך למבוגרים, שייערך לראשונה מזה 30 שנה. בנרשמים גם שאדי אבו עראר, תושב הנגב: "התנ"ך הוא ספר קדוש שיכול לגשר בין שני העמים"

ביקוש גדול של נרשמים לחידון התנ"ך הארצי למבוגרים: במשך שלושה שבועות - מאז הכריז שר החינוך, גדעון סער על חידוש המסורת - נרשמו כ-1,500 מתמודדים מכל רחבי הארץ. הפעם האחרונה שבה נערך חידון התנ"ך למבוגרים הייתה לפני כ-30 שנה.

 

נושא הגג של החידון השנה יהיה "מנהיגות", כפי שהוגדרה בספר דברים (פרק א, פסוק י"ג): "הבו לכם אנשים חכמים ונבונים וידועים לשבטיכם ואשימם בראשיכם".

 

"נקודות משותפות לתנ"ך ולקוראן"

אחד המתמודדים שנרשמו הוא שאדי אבו עראר, בן 29 מהכפר ערערה שבנגב. אבו עראר, מורה לספרות עברית בבית ספר מקיף עמל ביישובו, הסביר כי הוא מעוניין להשתתף בחידון כדי לקרב לבבות: "אני רואה בהשתתפות שלי מודל לחיקוי למגזר שלי, ולעם היהודי. כערבי, אני רואה בתנ"ך ספר קדוש שיכול לשרת את שני העמים ואת הדו-קיום. בסופו של דבר,  יש הרבה נקודות משותפות בין התנ"ך והקוראן. ישנם לא-מעט ערבים שפוסלים את התנ"ך בגלל דעה קדומה ולא מעוניינים להתעמק בזה, אבל למעשה יש דמיון רב".

 

אבו עראר מצהיר כי בכוונתו להמשיך וללמוד לתואר אקדמי בתנ"ך, ומוסיף: "יש אנשים ששונאים יהדות, ואני רוצה להראות להם שהתנ"ך הוא ספר טוב לכל בן אדם - יהודי, ערבי או נוצרי. צעיר כמוני יכול להביא את זה למודעות. בכפר יש מי שקראו לי כופר והזהירו אותי מפני חרם חברתי, אבל אחרי שהסברתי להם על מה מדובר - הם דווקא התלהבו". 

 

המורה הצעיר אומר כי בעיניו היה זה ראוי שגם בבתי הספר בישראל ילמדו קוראן, ולו באופן לא-מעמיק. "אם לא תלמד עליי, תישאר עם הדעה שלך", הוא מסביר את הרציונל. "אם העם היהודי ילמד קוראן והעם הערבי ייחשף ללימוד תנ"ך – זה יגשר על הפערים".

 

לעלות לגמר שוב, אחרי 44 שנה

עוד בין המועמדים להשתתף בחידון דוד מילר, בן 58 שעלה מארצות הברית ב-1982. מילר השתתף בגמר החידון בארצאות הברית בשנים 1965-1966 והמטרה שלו היא לנסות שוב את יכולתו, אחרי 44 שנה - ולנצח.

 

"כילד בן 13 השתתפתי בחידון בארצות הברית", הוא מספר. "הגעתי לגמר בניו-יורק אבל לצערי לא זכיתי בגביע. בכל מקרה, החוויה היתה מאוד מרשימה. שנה לאחר מכן קיבלנו כולנו הזמנה לפגוש את דוד בן גוריון. הוא הגיע לביקור ב-67, בעקבות המלחמה, ורצה לפגוש מתמודדים בחידונים. אני זוכר שהוא אמר 'חשוב ללמוד תנ"ך ותמשיכו ויום אחד תעלו לישראל. אנחנו זקוקים לכם. ואכן עליתי לפני 27 שנים לארץ.

 

"כבר התחלתי להתכונן לחידון הזה - ומה שיהיה יהיה. כאדם דתי אני עובר על פרשת השבוע ממילא כל השנים, כל שבוע. מעבר לכך אני גם לומד תנ"ך בחברותא מדי שבת כבר 20 וזה נותן לי רקע נוסף. אני לא יודע מה הסיכוי שלי לנצח, אבל ממילא אני לא עושה את זה מתוך לחץ, אלא לסגור מעגל. זה יפה שאחרי 30 שנה החזירו את זה. הגיע הזמן. לימוד התנ"ך מאוד חשוב, וזה חסר היום".

 

השר סער: "מטרותיו של החידון הן לעודד את ההתעניינות, הלימוד והעיון של הציבור בארץ בספר התנ"ך כבסיס התרבותי של עם ישראל, לחזק

את ההזדהות עם הערכים האנושיים, הלאומיים, החברתיים והדתיים של התנ"ך, לבסס ולהעמיק בקרב הציבור בארץ את הקשר לארץ ישראל ולמורשת ישראל, להעשיר את הלשון העברית בדיבור ובכתיבה, במטבעות לשון, דימויים ובביטויים מן התנ"ך ולשמש מסגרת חינוכית חברתית משותפת לאזרחים מכל החוגים והגוונים בארץ".  

 

טקס הגמר של חידון התנ"ך הארצי למבוגרים המתחדש יתקיים בחג החנוכה הקרוב, בבנייני האומה בירושלים וישודר בשידור ישיר בטלוויזיה. סיום ההרשמה לחידון תהיה ביום שלישי, 6 ביולי. שלושת הזוכים במקומות הראשונים ייצגו את מדינת ישראל בחידון התנ"ך העולמי למבוגרים, שיתקיים בחנוכה בשנה שלאחר מכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שאדי אבו ערער. לגשר על פערים
צילום: שיחדה אבו עראר
שר החינוך מודיע על חידוש החידונים ביום העצמאות
צילום: מוקי שוורץ
מומלצים