שתף קטע נבחר

מרחץ דמים בתאילנד: מפגינים סחבו גופות

סוף השבוע האלים ברחובות בנגקוק גבה את חייהם של 24 בני אדם ומניין הפצועים מתקרב ל-200. צלפים פגעו גם באזרחים שנופפו בבד לבן, וגם עיתונאים נפצעו. אזור המלונות הפך לשדה קרב. אחד ממנהיגי המפגינים: "אנחנו נטבחים"

המהומות בבנגקוק הפכו את בירת תאילנד למוקד של מרחץ דמים. תמונות וקטעי וידאו שצולמו בבירה התאילנדית חושפים תמונה קשה של ירי ללא אבחנה מצד שוטרים וחיילים במפגינים - אנשי "החולצות האדומות" - וגם לעבר עיתונאים ועוברי אורח שאינם חלק מהסכסוך הפוליטי.

 

לפי שעה עומד מניין ההרוגים על 24 ומניין הפצועים על 194. מאז החל המשבר הפוליטי בתאילנד בחודש מארס - עומד מספר ההרוגים על 29 ומניין הפצועים על יותר מ-1,600. ראש הממשלה, אבהיסיט ווג'אג'יבה, נשא אתמול אחר הצהריים נאום טלוויזיוני לאומה ובו הצדיק את התגובה הצבאית הנחושה בכך שעתידה של תאילנד "נתון בסכנה של ממש". הוא הוסיף שאינו מתכוון לאפשר את נפילת השלטון בידי כנופיות חמושות וכי יחזיר את הנורמליות למדינה.

 

בשטח, קיבלו דבריו הבלתי מתפשרים של איבהיסט ביטוי אלים ביותר. אזרחים נורו אפילו שהניפו פיסות בד לבנות, אחרים שניסו להרחיק פצועים מאזורי האש - נפגעו מירי צלפים ומצאו את עצמם לכודים בתוך אזור מכותר שהוגדר על-ידי כוחות הביטחון "אזור אש חיה". כשליש מהעיר נתון תחת משטר חירום, ועדיין נותרו כיסי התנגדות, אם כי דובר צבא תאילנד אמר שהצעדים שבהם נקט הצבא הורידו בחצי את כמות המפגינים - מ-10,000 ל-5,000.

   

מאז שבת בבוקר הזרים צבא תאילנד כוחות גדולים לתוך בנגקוק, וצלפים התמקמו על גגות מבנים המקיפים את האזורים שבהם מתבצרים אנשי החולצות האדומות. המפגינים השליכו לעבר החיילים פצצות מאולתרות ואבנים ואלו הגיבו בירי כדורים חיים. גם הצמיגים שהציתו המפגינים בניסיון "לעוור" את עיני הצלפים באמצעות העשן, לא הועיל מול העדשות הטלסקופיות שבהן מצויידים החיילים.  


מתעדים בטלפון הנייד מפגין שנורה למוות (צילום: AFP)

 

"המצב בעיר מתקרב בכל דקה למלחמת אזרחים", סיפר לכתבים ג'טופורן פרומפן, אחד ממנהיגי המפגינים. "בבקשה אל תשאלו אותי איך נגיע לסיום המצב הזה, כי אנו נטבחים כעת".

 

בשבוע שעבר עוד היה נדמה כי המשבר הפוליטי בתאילנד עומד בפני סיום. איבהיסט הציע לחולצות האדומות להקדים את הבחירות בשנה ולקיימן בחודש נובמבר. ואולם המפגינים המאורגנים היטב דחו את ההצעה. האות לשפיכות הדמים ניתן שלשום כשגנרל לשעבר בצבא תאילנד, הנחשב ליועץ הצבאי של המפגינים, נורה בראשו בידי צלף.


מפגינים לצד גופת חברם שנורה למוות (צילום: AFP)

 

מאז הפכה למונרכיה חוקתית ב-1932 ידעה תאילנד לא פחות מ-18 הפיכות. ואולם הסכסוך הנוכחי מסתמן כאלים והמסוכן ביותר ללכידותה של המדינה הנקרעת בין השלטון האליטיסטי, השולט בבנגקוק וזוכה לתמיכת הצבא, לבין איכרים ובני העשירונים התחתונים. הפער החברתי בין הצדדים רק הלך והעמיק לאורך השנים האחרונות, עד להתפרצות שבה אנו חוזים כעת.

 

בחודשים האחרונים עשו עשרות אלפי מפגינים את דרכם לבנגקוק. הם באו מהכפרים ויישובי הספר כדי להשמיע קול צעקה נגד השלטון שאדיש לצרכיהם. הם דורשים לפזר את הפרלמנט ואת הממשלה שלטענתם "הוקמה בחטא" ב-2006, באמצעות מניפולציות משפטיות ובריתות שונות אשר הביאו להדחתו של איל התקשורת טקסין צ'ינאווט.

 

הוחרפה אזהרת המסע  

חוסר היציבות בתאילנד מאיים גם על שוקי המזרח, וכן על ענף התיירות התאילנדי שההכנסות ממנו מהוות שישה אחוזים בכלכלה השניה בגודלה בדרום מזרח אסיה. עיקר חילופי האש והעימותים המזויינים מתרחשים באזור המלונות, השגרירויות ומרכזי הקניות. בתי העסק באזורים אלה נסגרו כולם והתחבורה הציבורית אליהם הופסקה. 

 

לנוכח ההסלמה הביטחונית בבנגקוק, החמיר משרד החוץ את אזהרת המסע לתאילנד והוא ממליץ כעת לישראלים שלא להגיע לעיר. לאלה המגדירים נסיעתם לבנגקוק כחיונית, מומלץ לקצר שהותם בעיר במידת האפשר. גם משרדי החוץ של בריטניה וארה"ב פרסמו הודעות אזהרה דומות לאזרחיהן.

  

ישראלים הנמצאים בתאילנד נקראים שלא להגיע לאזורים המועדים לפורענות בעיר, ובמיוחד לאזורי ראצ'אפרסונג, פאטומאוון, צ'יטלום, סלה דנג, פאי תאי, פצ'בורי וויטאיו, וכן לאתרים הומי אדם, אזורי הפגנות, משרדי ממשלה ומקומות בהם מתרכזים כוחות ביטחון. עוד הדגישו במשרד החוץ כי כוחות הביטחון התאילנדים קיבלו אישור לשימוש בנשק חם וכי נמל התעופה הבינלאומי בעיר עדיין פעיל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיר במלחמה
צילום: AFP
אש ברחובות בנגקוק
צילום: AFP
רוגטקות נגד אש חיה. אנשי החולצות האדומות בפעולה
צילום: רויטרס
מומלצים