שתף קטע נבחר

מתוקים לחג: ביכורים חייתיים בארץ ובעולם

חג השבועות הוא הזמן המושלם להתענג על התוספות החדשות והחמודות של גורים וגוזלים המצויים בסכנת הכחדה בטבע. בואו להציץ מה חדש בארץ וברחבי העולם

חג השבועות הוא הזמן המתאים ביותר לגלות מי הצטרף אל עולם החי בחודשים האחרונים בארץ ובעולם. אחרי דגירה והריון, עבודת גידול דור העתיד בעיצומה, כל חיה עם הצאצא שלה. בחי בר יטבתה מציינים כי זו אחת השנים הטובות ביותר בכל הנוגע לרבייה של ראמים לבנים. "כל צוות העובדים מרגישים כמו הורים טריים לעשרה ראמים חדשים שנולדו בשלושת החודשים האחרונים בשמורה", אומר שי קבסה, מנהל חי-בר יטבתה ברשות הטבע והגנים. "זו התרגשות גדולה לראות ראמים בני שבוע כבר הולכים לצד ההורים שלהם בשטח. הם מגלים כושר שרידות גבוה במיוחד".

 

הראם הלבן (ראם ערבי) הוא אחד הפרסתנים המרהיבים שנכחדו בישראל בתחילת המאה ה-20 וחזר לחיים בסוף ה-70. מי שנחשב לקטן במיני הראם, שחי בעבר במדבריות ערב, ירדן, סוריה וישראל כמעט ונעלם לחלוטין בעולם כולו. בתחילת שנות ה-60 החל מירוץ נגד הזמן והוקם גרעיין רבייה לראמים בארה"ב. כתוצאה מכך, מאות ראמים הועברו בחזרה למדינות המוצא שלהן במזרח התיכון, שם הם מצויים בשמורות טבע מוגנות ומקצתם בטבע.

 

אל ישראל הובאו לשמורת חי-בר יטבתה להקה קטנה בסוף שנות ה-70 וכעבור שני עשורים, לאחר רבייה מוצלחת בשמורה, החלו לשחרר מספר פרטים בחזרה לטבע באזור חצבה. כיום בשמורת הטבע חי-בר יטבתה ישנם 47 ראמים לבנים ועוד עשרות שהושבו בשנים האחרונות בחזרה לטבע באזור הערבה והנגב הדרומי. בחי בר יטבתה מציינים המלטה מוצלחת של דישון וגם תשעה נחשי עכן גדולים ארסיים שבקעו להם בתצוגה ושוחררו לחופשי בשטח. 

 
 
בגני החיות בארץ התווספו בחודשים האחרונים שאגנים ולמורי קטה, שבסביבתם הטבעית במדגסקר ובדרום אמריקה, סיכויהם לשרוד פוחתים ככל שהאדם פוגע בטבע וצד את החיות. כך לדוגמא, גור שאגן שחור זהוב שעיר ופעלתן, הצטרף אל משפחתו החדשה לפני כשלושה חודשים בגן החיות התנ"כי בירושלים.
 
השאגנים מצויים כיום בטבע בסכנת הכחדה בטבע נכללים בתוכנית רבייה עולמית שנועדה להגדיל את מספרם. "הגור עדיין יונק מאימו ויש לו עוד תקופה ארוכה לבלות איתה", אומר אורי בן-גיגי, מטפל במחלקת קופים בגן החיות התנ"כי בירושלים. "בגן ישנם חמישה פרטים בוגרים, מתוכם שני הורים שהגיעו מאנגליה, שהתרבו והביאו דורות חדשים".
 
באדיבות גן החיות התנ"כי

 

הצלחות מרשימות ישנן גם בקרב למורי הקטה בגן החיות התנ"כי ובספארי ברמת-גן, שם זכו לתוספות גדולות במיוחד של גורים. "אין ספק שהגורים מכניסים אנרגיה חדשה ונמרצת ללהקה", מוסיף בן-גיגי. "כולם מתגייסים כדי לעזור".
 
בפארק רמת הנדיב חוגגים גוזלים חדשים של בזים אדומים, דורסי יום המצויים בסכנת הכחדה בישראל. "למרות שההורים מבוגרים, הם מצליחים להביא גוזל חדש כל שנה", אומר ביל וודלי, אחראי על פרוייקט הרבייה בפארק. "ההורים מתפקדים מצויין ומגדלים את הגוזל בהצלחה, בלי התערבות אנושית. כשאני שומע את הקריאות של הגוזל בתיבת הקינון, זו כבר סיבה למסיבה".
 
בחי רמון של רשות הטבע והגנים נולדו לפני שבועיים שני מריוני מדבר, יונק מדברי קטן, חובב זרעים וצמחים הפעיל בשעות הלילה. הגעתם של השניים יצרה מאבקים בשטח המחייה של המריונים הבוגרים. "אחרי ההמלטה הנקבה החליטה שהיא מגרשת את שני הזכרים והנקבה מאזור המחבוא שלהם בתצוגה והם נאלצו לישון בחוץ. היא נשכה אותם בזנב עד שהם עזבו את המקום כך שסיפקנו להם מחבוא חדש עד שיירגעו הרוחות", מספר צור מגן מחי-רמון. בנוסף למריוני המדבר, צור מדווח גם על 20 צבי יבשה מצויים חדשים שבקעו לאחרונה.
 
גם בגני החיות בעולם מדווחים על עשרות הצלחות ברבייה של חיות בסכנת הכחדה. מנשרים בגרמניה, טיגריסים סומטריים באירלנד, נמרי שלג בצרפת, פנדות אדומות וברדלסים בארה"ב.
 
אחד המוסדות שמככבים בראש רשימת בעלי החיים הנדירים שנולדו השנה הוא המרכז לשימור ומחקר של גן החיות הלאומי "סמית'סוניאן" בוירג'יניה, ארה"ב. אחת מההצלחות הגדולות שלו בעשורים האחרונים הוא תוכנית לרבייה של נמרים ערפיליים, טורפים קטנים המצויים בסכנת הכחדה באסיה עקב אובדן יערות וציד.
 
האתגר הקשה ברביית נמרים ערפיליים בשבי היא התוקפנות שמפגין הזכר כלפי הנקבה. בזכות פרויקטי רבייה מקווים להגדיל את מספרם בטבע וב-30 השנים האחרונות נולדו יותר ממאה גורי נמרים ערפיליים בשבי.
 
 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למור קטה בספארי בר"ג
למור קטה בספארי בר"ג
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
דישונים וראמים בחי-בר יטבתה
דישונים וראמים בחי-בר יטבתה
צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים
גור שאגן שחור זהוב
גור שאגן שחור זהוב
באדיבות גן החיות התנ"כי
פסמונים מצויים ומריוני מדבר בחי-רמון
פסמונים מצויים ומריוני מדבר בחי-רמון
צילום: צור מגן, חי-רמון
עכנים גדולים בחי-בר יטבתה
עכנים גדולים בחי-בר יטבתה
צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים
מומלצים