שתף קטע נבחר

השופט שהושעה כי חקר פרנקו קיבל קידום להאג

בלטסר גרסון עורר סערה בספרד כשחקר את פשעי הרודן המנוח, והושעה בשל החוק האוסר לחקור את מלחמת האזרחים. כעת התיר לו בית המשפט לכהן כשופט בבית הדין הפלילי הבינלאומי

השופט בלטסר גרסון אמנם מושעה מכס השיפוט בספרד, אך כעת הוא צפוי לכהן בתפקיד יוקרתי אף יותר: הרכב בכיר של שופטים בספרד אישר את בקשתו של גרסון לכהונה זמנית של שבעה חודשים בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, חרף החקירה הפלילית המתנהלת נגדו במדינה. כך דיווח אתמול (יום ב') ה"טלגרף" הבריטי.

 

גרסון התפרסם כשניהל חקירות נגד הרודנים אוגוסטו פינושה ופרנסיסקו פרנקו, וכעת עומד בעצמו למשפט בגין חריגה לרעה מסמכויותיו. אם יורשע, הוא צפוי לעונש של עד 10 שנות מאסר ופסילה מכס השיפוט למשך כל חייו. גרסון מואשם כי הורה לחקור את ההרג ההמוני שבוצע במדינה במלחמת האזרחים תחת שלטונו של פרנקו - ובכך הפר את חוק החסינות על אירועי מלחמת האזרחים שחוקק הפרלמנט ב-1977.


בלטסר גרסון. רודף צדק או רודף פרסום? (צילום: AP)

 

השעייתו הזמנית בספרד של גרסון ממשרתו עד תום משפטו נתפשה עד כה בעיני הציבור ככזו שתהווה סיבה ברורה לפסילת בקשתו לכהן בבית הדין הבינלאומי. עם זאת, השופטים שדנו בבקשתו הודיעו כי אינם מתנגדים לכך. לדברי גבריאלה בראבו, דוברת בתי המשפט, "לא מצאנו עילה משפטית למנוע את מינויו לבית הדין בהאג".

 

"החקירה רק תפתח מחדש פצעים ישנים"

גרסון התפרסם ב-1998 כשהוציא צו מעצר בינלאומי נגד הרודן הצ'יליאני, אוגוסטו פינושה, בגין רצח ועינויים שבוצעו נגד אזרחים ספרדיים בצ'ילה. ב-2009 החל לחקור את מותם והיעלמותם של כ-130 אלף בני אדם שנורו ונטמנו בקברים המוניים במהלך מלחמת האזרחים שהתחוללה בספרד בשנים 1936-1939 תחת משטרו האפל של פרנסיסקו פרנקו, שהסתיים ב-1975.

 

החקירה שניהל גרסון העלתה טענה מצד יריביו כי מדובר במגלומן מכור לפרסום המבצע

מסע רדיפה נגד הימין, וגם צדדים מתונים יותר במדינה התנגדו לה בנימוק כי היא רק תפתח מחדש פצעים ישנים בספרד, העסוקה דיה במאבק במיתון. תומכיו של גרסון, בצדה השמאלי של המפה הפוליטית, טענו כי האישומים המשפטיים נגדו אינם אלא תחבולה של הימין שנועדה לטרפד את החקירה ולהסתיר את הזוועות שבוצעו במלחמת האזרחים, ולפטור מעונש את האחראים למעשים.

 

התנגדות עזה להאשמות נגד גרסון נרשמה מצד פעילי זכויות אדם וארגונים המאגדים קורבנות מלחמה, שדורשים בתוקף מבית המשפט לחקור את מה שהגדירו כפרק האפל ביותר בתולדות במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרנקו. החוקה אוסרת לחקור את מלחמת האזרחים
צילום: איי אף פי
מומלצים