שתף קטע נבחר

צילום: יעקב בן אלפי, לע"מ

ברג'ר זוכרים את הנסיגה: "הפכנו לבסיס צבאי"

תושבי הכפר שבגבול ישראל-לבנון מעידים כי היום בו נסגה ישראל מדרום לבנון, הוא "היום שבו הפכנו מיישוב רגיל למחנה צבאי סגור". על האפשרות שהכפר יחולק אומר המזכיר נג'יב חטיב: "מה שמנסים לעשות לנו זה פשוט משפט שלמה"

עשר שנים אחרי, תושבי הכפר רג'ר שעל גבול ישראל-לבנון זוכרים היטב את נסיגת צה"ל מארץ הארזים. "זה היום שבו הפכנו מיישוב רגיל ממנו נשקפים קריית שמונה והרי הגולן, למחנה צבאי סגור", מעידים התושבים.

 

2,300 בני אדם חיים כיום בכפר, כולם עלווים סורים שכפרם סופח לישראל בעת כיבוש רמת הגולן בשנת 1967. עם נסיגת צה"ל מלבנון במאי 2000, החלו לבנון וישראל, בתיווך האו"ם, לסמן את הגבול הבינלאומי ואז התברר כי הכפר מחולק בין לבנון לישראל. שני שלישים מתושביו חיים בחלק הצפוני ושליש, כ-500 בני אדם, בדרומי. מאז מלחמת לבנון השנייה שולטת ישראל בשני חלקי הכפר, בשל החשש שהוא ישמש כנקודת מעבר לפעילות טרור.

 

עשור לנסיגה - כתבות קודמות בסדרה:

 

בניין המועצה, הסופרמרקט ובית הספר נמצאים בדרום רג'ר, ושם נמצא גם כביש הגישה אל יישובי אצבע הגליל. בכניסה לכפר הועמדה עמדת שמירה מבוצרת בה מוצבים חיילים ולעיתים שוטרים. כל כלי רכב שנכנס ויוצא מהכפר נבדק היטב, והכניסה לאורחים כרוכה באישורים מיוחדים. מסביב לכפר הוצבו גדרות תיל ומצלמות, והשמירה בתוכו תוגברה.

 

"בכל החובות אנחנו ישראלים, אבל בזכויות אנחנו מרגישים לא קיימים", אמר ל-ynet מזכיר הכפר, נג'יב חטיב. "בבית הספר מלמדים את תוכנית משרד החינוך, מסים משולמים למדינה, בבחירות אנחנו בוחרים לכנסת, אבל כשיש תקלה בחשמל, מים או טלפון - אנחנו נשארים בבעיה, כי אף טכנאי לא מוכן לעבור את מחסום צה"ל בפתח הכפר כדי לתקן תקלות. אספקת מזון מגיעה בדרך כלל למחסום הצבאי. מטיילים ותיירים שפעם באו לערוך תצפית מהכפר לעבר לבנון כבר לא מורשים להגיע".  


חבר הכנסת יעקב כץ מהאיחוד הלאומי מבקר ברג'ר (צילום: אביהו שפירא)

 

"חיילים עם נשק מפטרלים מתחת לחלון" 

במהלך מלחמת לבנון השנייה נפלו קטיושות גם בשטח הכפר. לאחר המלחמה נוסחה החלטה 1701 של האו"ם, שקובעת באחד מסעיפיה את חלוקת הכפר, אך ארבע שנים אחרי הנושא עדיין לא נפתר. בשנים האחרונות זכו תושבי רג'ר לביקורים של שרים רבים, בהם גם שר החוץ אביגדור ליברמן, וחברי כנסת מהאיחוד הלאומי, שאף תמכו בשלמותו של הכפר. 

 

"אני גר בחלק הצפוני וילדיי בדרומי", סיפר ל-ynet תושב הכפר יוסף, בן 64. "יש לי אדמות חקלאיות רבות, איך אפשר להגיע בוקר אחד ולהגיד לי תשאיר אותן ללבנון ותעבור לחלק הדרומי, או שתראה מחלון הבית שלך גדר גבול בינך לבין הילדים שלך. למה אנחנו לא יכולים לומר את דעתנו? אנחנו רוצים לחיות את חיינו ולא להיות כלואים בין גדרות תיל. אנחנו חיים כאן כמו בבסיס צבאי. יש חיילים עם נשק שמפטרלים מתחת לחלון, איך אפשר לגדל ככה ילדים? את הטראומה שלהם אף אחד לא ירפא. הפחד הוא לקום בבוקר ולגלות שאנחנו מחולקים בין לבנון לישראל".

 

לאחרונה השתתפו נציגי הכפר בישיבה של ועדת החוץ והביטחון, בה פרס ראש המועצה בשבע השנים האחרונות, אחמד פאתלי, את הבעיות שאיתן הוא מתמודד. עם לבנון, מדגישים התושבים, לא קיים קשר מלבד פניות חוזורת של כלי התקשורת הלבנוניים המתעניינים במגעים לחלוקתו האפשרית של הכפר שבעיני ארגון החיזבאללה הוא אדמה לבנונית לכל דבר.


"נמאס לנו לחיות באי ודאות" (צילום ארכיון: אביהו שפירא)

 

"מקימים עוד חומה בישראל" 

על מצבו של רג'ר כיום מספר חטיב: "יש לנו כמו בכל יישוב בעיה של אבטלה. לצד זאת אתה תמצא בבתי חולים וקופות חולים בצפון רופאים וצוות עזר מרג'ר, יש לנו עורכי דין, סוחרים וצעירים רבים שלומדים במכללות ובאוניברסיטאות ברחבי הארץ. נמאס לנו לחיות באי ודאות. אנחנו לא רוצים להיות פליטים בלבנון ללא אדמותינו שנאמדות ב-11,500 דונם. לא נסכים שיקרעו משפחות. מה שמנסים לעשות לנו זה פשוט משפט שלמה. חומת ברלין נפלה באירופה ועכשיו מקימים לנו עוד חומה כאן בישראל".

 

תושבי הכפר חדורים באמונה כי גורל רג'ר קשור בגורל רמת הגולן. "יש לנו שם משפחות, יש לנו שם חברים. יש בידינו מסמכים אותנטיים של משרד הפנים במחוז קונייטרה שמוכיחים את שייכות האדמות לסוריה, כל מי שיבדוק ימצא שאנחנו צודקים", אמר יוסף. לדברי תושבים בכפר, בעבר דובר על החלפת שטחים. "לא יקום ולא יהיה. אלו אדמות שירשנו מדורי דורות. אין לנו שום כוונה להסכים ל'פינוי פיצוי', אנחנו לא מתנחלים, אנחנו בעלי הבית ולא נוותר על בתינו ורכושנו", אמרו תושבים ברג'ר. בחודשים האחרונים נעשו פניות חוזרות למזכ"ל האו"ם ולנציגיו בלבנון,

בהן הדגישו מנהיגי הכפר את תקוותם כי יהיו שותפים להחלטה על גורלם. הם מקווים שהכפר יישאר מאוחד בכל החלטה.

 

ממשרד ראש הממשלה ומשרד הביטחון נמסר כי משרד החוץ מופקד על הטיפול בסוגיית הכפר. ממשרד החוץ נמסר: "סבב נוסף של משא ומתן בין ישראל לבין יוניפי"ל בסוגיית הכפר רג'ר, בראשות מנכ"ל משרד החוץ יוסי גל ומפקד יוניפי"ל הגנרל אסרטה, התקיים היום במשרד החוץ בירושלים. משרד החוץ, בשיתוף פעולה עם משרד ראש הממשלה, צה"ל, משרד המשפטים, המשרד לביטחון פנים, משטרת ישראל וגורמים רלוונטיים אחרים, הונחו על ידי ממשלת ישראל לקיים את המשא ומתן מול יוניפי"ל בסוגיה זו. המשא ומתן התקיים באווירה חיובית, מתוך מחויבות לשמירה על ביטחונם ועל מרקם חייהם של התושבים ברג'ר".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכפר רג'ר. "מנסים לעשות לנו משפט שלמה"
צילום: אביהו שפירא
חטיב. "אף טכנאי לא מוכן להגיע"
שר החוץ ליברמן בביקור בכפר
צילום: אביהו שפירא
נקודת הבידוק בכפר
צילום: אביהו שפירא
מומלצים