שתף קטע נבחר

דיווח: הסנקציות כוללות איסור על מכירת S-300

דיפלומטים מערביים אמרו כי הפרק שנוגע לאיסור על מכירת נשק לאיראן מתייחס לטנקים, משוריינים, מערכות ארטילריה, כלי טיס בעלי חימוש כבד, מסוקי תקיפה, ספינות מלחמה, טילים ומערכות טילים. דגש מיוחד הושם על מערכת S-300, שהסכם על מכירתה מרוסיה לטהרן מעוכב מאז 2007

טיוטת הסנקציות שגיבשו המעצמות נגד איראן אוסרת על העברת טילי S-300 מרוסיה לאיראן, חרף החוזה שנחתם בין השתיים בשנת 2007. דיפלומטים מערביים אמרו הבוקר (יום ה') כי "הפרק שעוסק באיסור על מכירת נשק לאיראן כולל כמה קטגוריות, ואם הצעת ההחלטה תתקבל, היא תכלול את טילי ה-S-300 כיוון שהנושא הודגש באופן פרטני".

 

לדברי הדיפלומטים, בתחום מכירת נשק, כוללת הצעת הסנקציות על איראן שמונה איסורים: איסור על מכירת טנקים, משוריינים, מערכות ארטילריה, כלי טיס בעלי חימוש כבד, מסוקי תקיפה, ספינות מלחמה, טילים ומערכות טילים. הדיפלומטים הוסיפו כי טיוטת ההחלטה מקובלת על כל חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון, וכי הדיונים בין הצדדים עוסקים כעת בתאריך שבו תוגש ההצעה להצבעה.  

 

האפשרות שההסכם בין איראן לרוסיה על מערכת הטילים המתקדמת ייצא לפועל, הדירה את שנתם של ראשי מערכת הביטחון בישראל ובארה"ב. מדובר במערכת שאם תוצב באיראן - עלולה להקשות מאוד על תקיפת מתקני הגרעין האיראנים במקרה של כישלון המגעים, מהלך שאותו ארה"ב וישראל אינן פוסלות כמוצא אחרון.

 

בחודשים האחרונים הפעילו מדינות המערב וישראל לחץ גדול על הממשל הרוסי, בדרישה שלא להוציא את החוזה אל הפועל. רוסיה התפתלה ודחתה פעם אחר פעם את העברת המערכת לטהרן בטענה לבעיות טכניות.

 

בחודש פברואר ביקר במוסקבה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונושא המכירה של S-300 לאיראן היה אחד המרכזיים על סדר היום.

 ב-2009 ביקר במוסקבה נשיא המדינה, שמעון פרס, ונושא ה-S-300 עלה בשיחתו עם נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב. פרס אמר אז כי מכירת הטילים "תזעזע את מאזן הכוחות העדין במזרח התיכון".

 

העיכובים בהעברת מערכת הטילים גרמה למתיחות בין מוסקבה לטהרן. לפני כחודשיים וחצי הורתה איראן באקט הפגנתי לכל הטייסים הרוסים המועסקים בשטחה לעזוב את המדינה בתוך חודשיים, שכן "אין יותר צורך בהם". כחודש לאחר מכן, הציגה איראן לראשונה את מערכת ההגנה האווירית מתוצרת עצמית, שאמורה להיות התשובה ל-S-300 הרוסיים. מדובר בטיל "מרסד" ("מארב" בפרסית) שנכנס לייצור רק לאחרונה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים