שתף קטע נבחר

"להיזהר בשלילת זכויות הח"כים שביקרו בלוב"

לידי ynet הגיע מסמך של היועצת המשפטית לוועדת הכנסת, לקראת הדיון בשלילת הזכויות לח"כים שביקרו בלוב. "על חברי ועדת הכנסת לעשות שימוש זהיר בסמכותם", כתבה

על חברי ועדת הכנסת לעשות שימוש זהיר בסמכותם, בכל הנוגע לשלילת זכויות מחברי הכנסת הערבים שביקרו בלוב - כך עולה ממסמך שחיברה הלשכה המשפטית בכנסת, שהגיע לידי ynet, לקראת הדיון שצפוי להיערך מחר (יום ב') במשכן, בו ישתתף יו"ר הכנסת.

 

ביוזמת ח"כ מיכאל בן ארי, תדון ועדת הכנסת בבקשה לשלול את חסינותם וזכויותיהם של חברי הכנסת הערבים שביקרו בלוב. חבר הכנסת מהאיחוד הלאומי ביקש לשלול זכויות שונות מחברי הכנסת, בהן: חסינות בפני דין פלילי, חופש תנועה בתחום המדינה, זכויות לעניין יציאה לחו"ל, דרכון דיפלומטי ועוד. על-פי חוק, יכולה מליאת הכנסת, על פי המלצת ועדת הכנסת, לשלול מחבר כנסת חסינות וזכויות המוענקות לו.

 

היועצת המשפטית לוועדת הכנסת, עו"ד ארבל אסטרחן, ציינה במסמך כי חוק החסינות מעניק לחברי הכנסת זכויות יתר, "על מנת לסייע להם למלא את תפקידם כנציגי ציבור". החלטה לשלול זכויות אלה, "יכולה להיעשות רק על סמך תשתית עובדתית הולמת, ממנה ניתן להסיק את קיומו של סיכון עתידי, שחבר הכנסת עלול לנצל לרעה את הזכויות שניתנו לו, ותוך שקילת הקשר שבין נטילת הזכויות השונות לבין הפחתת הסיכון. הסמכות האמורה אין מטרתה השתת עונש על התנהגותו של חבר כנסת בעבר, אולם ניתן לבסס את החשש העתידי גם על מעשי העבר".

 

עו"ד אסטרחן כתבה עוד, כי "הסמכות לנטילת זכות יתר מחבר הכנסת היא סמכות מעין שיפוטית, הנתונה לביקורת שיפוטית, וצריכה להיות מופעלת בזהירות, בהתקיים נסיבות כבדות משקל המצדיקות זאת, ומתוך הכרה במידת חשיבותה של הזכות להבטחת פעילותו של חבר הכנסת. על חברי ועדת הכנסת לעשות שימוש זהיר בסמכותם ועליהם להשתכנע, קודם שימליצו לכנסת על נטילת הזכות, כי היתרון והתועלת הגלומים בנטילתה, עולים על הפגיעה הנגרמת לכנסת כולה, לחבר הכנסת עצמו ולציבור בוחריו בעצם השימוש בסמכות ליטול את הזכות".

 

"קשר סיבתי לסיכון העתידי"

היועצת המשפטית כתבה עוד, כי מכתבו של ח"כ בן ארי אינו מבסס עילה לנטילת הזכויות ואינו מתייחס כלל לשאלת הסיכון העתידי הצפוי מחברי הכנסת, וש"ניתן אף להסיק כי מטרתו להעניש את חברי הכנסת על מעשים שעשו בעבר". בסיום המסמך נכתב: "אם תבחר הוועדה להפעיל את סמכותה ביחס לזכויות היתר, שפורטו במכתב הפנייה או חלקן, יהיה עליה, לצד הקפדה על כללי הדיון הקבועים בחוק ובתקנון, לבסס קשר סיבתי בין הזכויות הנשללות לבין הסיכון העתידי הצפוי מכל אחד מבין חברי הכנסת".

 

עו"ד אסטרחן ציינה, שבקשתו של בן ארי כוללת לפחות שתי זכויות שספק אם ניתן ליטול: חסינות בפני הדין הפלילי וכן תעודת חבר כנסת. היא ציינה גם מספר מקרים שאירעו בעבר בהם ניטלו מחברי כנסת זכויות. כך למשל בשנת 2002 החליטה הכנסת ליטול מח"כ אחמד טיבי את זכות היתר לחופש תנועה.

 

יו"ר הכנסת, ח"כ ראובן ריבלין, הודיע כי הוא ישתתף בדיון. ריבלין מתנגד ליוזמה והוא יקרא לח"כים שלא להטיל סנקציות על הח"כים הערבים. לדבריו, "מי שסבור שישנה עילה מספקת לפתיחת הליך נגד חבר כנסת באשמת בגידה או בגין ביקור במדינת אויב שלא כדין, עליו לפנות ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לפתוח בחקירה. השימוש בוועדת כנסת, שהינה פורום פוליטי מובהק, על מנת למצות את הדין, מהווה מסלול עוקף דמוקרטיה ותקדים חמור ביותר".

 

ח"כ אחמד טיבי אמר לקראת הדיון: "מדובר בחינגה הזויה של אנשי ימין סהרוריים, שמתנכלים

לח"כים הערבים. נסיעתנו ללוב היא חוקית למהדרין ואין בה שמץ של עבירה על החוק. לכן, יש לראות את הבקשה והישיבה הזו כהמשך מסע הציד העכור והמקארתיסטי נגד הנהגת הציבור הערבי ונבחריו. לא נופיע לדיון. מצדי שהסהרורים האלה ייחנקו עם החסינות שלהם".

 

מנגד אמר יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ יריב לוין, כי יפעל להביא לשלילת חלק מזכויותיהם של חברי הכנסת. לדבריו, "הגיע הזמן שהכנסת תבלום את התופעה המבישה שח"כים מנצלים את זכותם כדי לפגוע במדינה ובמעמדה".

 

מלשכתו של ח"כ בן ארי נמסר בתגובה: "הדו"ח של היועצת המשפטית המלומדת מזכיר לי משום מה את הדוחות של היועצים המשפטיים שהגנו על עזמי בשארה, וקבעו שאסור לפגוע בו כי ישראל היא מדינה דמוקרטית. אלא שגם בית המשפט העליון קבע שחופש הביטוי איננו חופש השיסוי ואנחנו מחר בוועדת הכנסת נאמר שדמוקרטיה אינה חופש לבוגדנות וצריך לחסום בכל הכלים שיש בידינו את מי שפועל לחיסולה של מדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ טיבי. סנקציות ב-2002
צילום: מ.מרעי
ח"כ לוין. הגיע הזמן
צילום: ירון ברנר
צילום: נועם מושקוביץ
ח"כ ריבלין. ישתתף בדיון
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים