שתף קטע נבחר

צילום: יעקב בן אלפי, לע"מ

עשור לנסיגה: ילדי צד"ל רוצים לחזור ללבנון

פחות ממחצית מאנשי צד"ל שעזבו את מולדתם במאי 2000 נשארו בישראל, וגם אלו שנשארו חולמים לשוב לארץ הארזים. בטקס שנערך בנהריה, הבטיחו ילדי הלוחמים להמשיך ולהילחם על הזכות לשוב ללבנון למענם ולמען אלו שנפלו על הגנת ביתם

עשר שנים לאחר שעזבו את לבנון והתחילו חיים חדשים בישראל, הגיעו אמש (יום א') כ-150 אנשי צד"ל לאירוע בנהריה. האירוע נפתח בהקרנת שמות החללים, שנפלו במהלך הלחימה בלבנון. לאחר מכן עלו לבימה ילדי הלוחמים, בני הדור השני, עם דגלי ישראל ולבנון. הם שרו את ההימנונים של שתי המדינות - ולא הסתירו את רצונם לחזור למדינה אותה עזבו הוריהם. 

 

עשור לנסיגה - כתבות נוספות ב-ynet:

 

מ-6,500 הלוחמים ובני משפחותיהם שהשאירו את קרוביהם ורכושם בלבנון,

נותרו בארץ כ-2,700. רבים החליטו במהלך השנים לחזור למולדתם, אחרים עזבו לאירופה וארצות-הברית. אלו שנותרו בארץ מתגוררים בעיקר בצפון - בנהריה, קריית-שמונה, טבריה, מעלות וחיפה.

 

ילדי צד"ל הקריאו קטעי שירה, בהם שיבחו את הקשר החם בינם לבין מדינת ישראל, ואת הכמיהה לשוב לאדמתם שאותה עזבו לדבריהם בעל כורחם. הם הבטיחו להוריהם להמשיך ולהילחם על הזכות לשוב ללבנון למענם ולמען אלו שנפלו על הגנת ביתם בדרום לבנון ובהגנה על יישובי גבול הצפון.


יוסי פלד עם לוחמי צד"ל (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

השר יוסי פלד, המלווה את אנשי צד"ל מקרוב בעשור האחרון, אמר: "בכוונתי להביא בסוף החודש הקרוב החלטה לממשלה שעיקרה, מתן דירה בישראל לכל משפחה של יוצאי צד"ל. מדינת ישראל עשתה רבות עד היום למען אנשי צד"ל, אך לצערי לא מספיק. אני כאלוף פיקוד צפון בשנת 1984, זוכר כיצד המפקדים והחיילים של צד"ל נלחמו שכם אל שכם עם צה"ל. המצפון שלי כיהודי וישראלי, שהגיע ארצה כילד, היה לתת להם ולו את המעט שזו קורת גג בישראל".

 

בזמן נסיגת צה"ל מלבנון שימש פלד כראש המינהלת שטיפלה בצד"ל. בחודש אוגוסט האחרון הוא סגר מעגל, כשמונה לעמוד כשר בראש המשרד המטפל ביוצאי צד"ל.

 

"תנו לנו כתף"

בקהל ישבו אנשי צד"ל שנפצעו בעת מילוי תפקידם ומאז הם מרותקים לכיסאות גלגלים. השר פלד ניגש אליהם ושוחח עימם במשך דקות. יוסף, איש צד"ל אמר: "בשבילנו יום הנסיגה זה לא תאריך שבא פעם בשנה. אנחנו חיים את זה יום יום, שעה שעה. להגיע למדינה זרה זה קשה, כך גם לעולים החדשים שבאים מחבר העמים ואתיופיה. לנו זה קשה עוד יותר. מה שמחבר אותנו זה השמירה על דתנו, על המסורת ועל בני המשפחה והחברים שנמצאים כאן. מאמינים בישראל ומקווים שאחרי עשר שנים תהיה ממשלה אמיצה שתקבל את ההחלטה לתת לנו כתף אחרי זו שאנחנו נתנו לה במשך שנים".

 

ראש העיר נהריה, ז'קי סבג, הזכיר בדבריו את הלילה בו הגיע לכפר הנופש בראש הנקרה והבחין בכ-200 לוחמים וב-100 ילדים ונשים מאובקים ועייפים.

"אני לא אשכח את הלילה הזה. תושבי נהריה תרמו בגדים, מזון וצעצועים. מאז אותו לילה אנחנו מחבקים אתכם. הקמנו גני ילדים ובית ספר עבור ילדיכם ובסוף הם שולבו בצורה טובה במערכת החינוך העירונית. אני ורבים שהיו כמוני, עולים חדשים ממרוקו, מבינים מה עברתם ומבטיחים לא לשכוח אתכם גם עשר שנים אחרי".

 

ראש העיר קריית-שמונה, הרב ניסים מלכה, אמר כי "תושבי קריית-שמונה לא יישכחו עד יומם האחרון כיצד אנשי צד"ל הגנו בגופם על העיר המופגזת ונלחמו למען השמירה על בתינו" סגן השר איוב קרא דיבר על ברית הדמים.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 23/05/2010 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת אנשי צד"ל. ארכיון
צילום: עופר עמרם
השר פלד. דירה לכל משפחת צד"לניק
צילום: אבישג שאר-ישוב
סבג. זכרונות ממאי 2000
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים