שתף קטע נבחר

הריבית ללא שינוי - בצל הירידות בשווקים

נגיד בנק ישראל הותיר את הריבית בשיעור של 1.5%. זאת, על רקע אי הוודאות בשווקים הגלובליים והרצון למנוע פגיעה בדולר, שהתאושש לאחרונה, ובייצוא. בד בבד הוציא הנגיד הנחיות חדשות לבנקים בנושא משכנתאות, כדי למנוע בועת נדל"ן

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר הותיר היום (ב') את הריבית על כנה - בשיעור של 1.5%. זאת, על רקע אי הוודאות בשווקים הגלובליים בשבועות האחרונים והרצון למנוע מפגיעה בדולר, שהתאושש לאחרונה, ועל אף הרצון של בנק ישראל לחזור לתוואי העלאת הריבית. בד בבד הוציא הנגיד הנחיות חדשות לבנקים בנושא משכנתאות, כדי למנוע בועת נדל"ן בשל הריבית הנמוכה.

 

 

ההתאוששות הכלכלית הגלובלית - שנבלמה בשל המשבר הכלכלי בגוש האירו וזליגתו לשווקים בחו"ל - הגבירה את אי הוודאות אף במשק הישראלי. העלאת ריבית כעת עלולה הייתה להכביד על יציאת המשק מהמשבר. לכך יש להוסיף את התמתנות קצב הצמיחה השנתי ברבעון הראשון ל-3.3% מ-4.8% ברבעון האחרון של 2010, שהעיבה על האופטימיות ממצבו הטוב באופן יחסי של המשק הישראלי.

 

שמירה על הייצוא

סיבה נוספת להותרת הריבית על כנה נעוצה ברצון לעודד את ענף הייצוא שהכנסותיו נפגעו הן בשל המשבר הכלכלי והן בשל שער הדולר הנמוך. לאחרונה, חלה התאוששות בשערו של המטבע האמריקני לעומת השקל, שהחזירה את הצבע ללחיי הייצואנים - העלאת הריבית עלולה הייתה לחזק את השקל ולפגוע בהכנסות בשקלים של היצואנים.


 

האינפלציה השנתית עומדת כעת 3% - הגבול העליון של יעד האינפלציה של בנק ישראל. נציין שלעת עתה הריבית הריאלית במשק (הריבית הנומינלית בניכוי שיעור האינפלציה) היא עדיין שלילית - משמע מעודדת צריכה על פני חיסכון ותורמת לאטרקטיביות של אפיקי השקעה כגון נדל"ן. זאת, כשבהעלאת הריבית האחרונה ציין הנגיד את הרצון למנוע התפתחות בועה בשוק הנדל"ן.

 

מקשים על הבנקים לאשר משכנתאות

ניכר שהחשש מאטרקטיביות אפיק ההשקה בנדל"ן על רקע רמת הריבית הנמוכה - עדיין מטריד את בנק ישראל. מוקדם יותר היום, פירסם המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, טיוטת הנחיות בנושא "התפתחויות בסיכונים בגין הלוואות לדיור". חזקיהו דורש מהבנקים הפרשה נוספת בגין הלוואות לדיור שניתנו ביחס מימון גבוה, ובכך מקווה למתן את מגמת עליית המחירים בשוק הדיור.

 

חזקיהו מביע חשש מ"גידול בכמות ההלוואות ובגודל הממוצע של הלוואה, שעלולים לגרום לכרסום מתמשך באיכות תיקי האשראי לדיור ולגידול בסיכון בכלל התיק". לפי ההנחיות החדשות על הבנקים להגדיל את ההפרשה לחובות מסופקים בשל הסיכון בהלוואות לדיור - שלא תפחת משיעור של 0.75% בגין יתרות ההלוואות לדיור שניתנו החל ב-1 באפריל השנה, ושהחוב בהן גבוה מ-60% מערך הנכס. עוד הוא מוסיף ש"בכוונת הפיקוח להמשיך ולעקוב אחר הסיכון בענף, ולבחון את הצורך בנקיטת אמצעים נוספים, ככל שיידרש".

 

הקבלנים לא מרוצים מההנחיות. מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון  טוען כי הצעת בנק ישראל תפגע משמעותית בסיכוי של הזוגות הצעירים לרכוש דירה בישראל. לדבריו, "מן הראוי היה שהפיתרון יהיה הגבלת ההחזר החודשי של המשכנתא ל- 40% מההכנסה הפנויה של בני הזוג".

 

כמו כן, הוא טוען ש"בניגוד לארה"ב, שם מונפו הדירות בכ- 100% מערך הנכס ואף יותר, הרי שבישראל ההגבלה של 70% בממוצע מערך הנכס מהווה בטוחה מספיקה לבנקים". עוד טוען גורדון שאין בועת נדל"ן. וש"מחירי הדירות נגזרים מהמחסור החמור בדירות חדשות. כל עוד לא תטופל בעיית השורש של הגדלת מלאי הדירות, מחירי הדירות ומחירי שכ"ד ימשיכו לעלות. אם המדינה רוצה לעזור לזוגות צעירים, יש באפשרותה את היכולת להפחית מיסים ברכישת דירה ראשונה".

 

תגובות להשארת הריבית על כנה

יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אורי יהודאי: "מברך על החלטת הנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי. גם רוב הבנקים המרכזיים בעולם נזהרים מהעלאות ריבית במטרה לספק למגזר העסקי תנאים אופטימליים להתאוששות".

 

נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים בישראל, יהודה טלמון: "טוב עשה הנגיד שלא העלה את הריבית. המשבר הכלכלי ברחבי אירופה מוכיח את מה שאמרנו לכל אורך הדרך: סכנת המשבר הכלכלי עדיין לא חלפה".

 

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, בירך אף הוא על החלטת נגיד בנק ישראל. "בכך ייחסכו מהמגזר העסקי כמיליארד שקל עלויות מימון, שיוכלו כעת להיות מופנים להתאוששות וצמיחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים