שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מי יציל את העצים של מונטיפיורי?

לפחות שלושה עצים גדולים נכרתו בשכונה התל-אביבית הוותיקה בימים האחרונים, ובחברת להגנת הטבע מזהירים: זאת רק ההתחלה, עצים נוספים עלולים להיכרת לטובת פרויקטי נדל"ן חדשים. העירייה: "העצים שנכרתו סיכנו את שלום הציבור"

לפחות שלושה עצים תמירים בני עשרות שנים - ביניהם ברושים מוגנים ועצי פיקוס מפוארים - נכרתו בשבוע האחרון בשכונה השקטה, שבין רחוב המסגר לנתיבי איילון.

 

בחלק מהמקרים מדובר היה בגיזום מסיבי של נוף העץ על ידי קבלני העירייה ובאחרים בכריתה של ממש. במקרה אחד כזה טענה העירייה כי הסיבה היא מצבו של העץ, שסיכן את ביטחון הציבור. 

 

אלא שמקרי הכריתה האחרים בוצעו על ידי קבלנים פרטיים. לא ברור מי שלח אותם וכנראה שהם לא קיבלו אישור לכריתת העץ.

 

בקהילת תל-אביב של החברה להגנת הטבע חוששים שמדובר רק בגל ראשון, ושעוד עצים רבים ייכרתו בשכונה בעתיד הקרוב. הסיבה לחשש הזה קשורה לעובדה שחלק מהעצים ניצבים בשולי מגרשים ריקים שמיועדים לפרויקטי בנייה חדשים, או מגרשים הנסחרים בשוק הנדל"ן.

 

מגרש עם עץ "שווה" פחות

על פי החוק, כריתת עץ בישראל טעונה קבלת היתר מפקיד היערות המחוזי, שנמצא תחת אחריות משרד החקלאות. בהעדר אישור שכזה, כריתת העץ היא עבירה פלילית. הצורך הזה באישור לכריתת העצים הופך מגרשים ריקים שיש בתחומם עץ לאטרקטיביים פחות בשוק הנדל"ן. קבלן או יזם שרוכש מגרש כזה יודע מראש שיצטרך לקבל היתר לכריתה, או לחילופין לתכנן את הפרויקט שלו "סביב" העץ כדי להימנע מלפגוע בו. 

 

"בשנים האחרונות, עם התפתחות השכונה ובניית בנייני מגורים חדשים בין הבתים הישנים, נכרתו עצים רבים לפעמים בידי 'ידיים נעלמות'", אמר ל-ynet מנכ"ל החברה להגנת הטבע בת"א, האדריכל גיא נרדי.

  

נרדי גם תוקף את העירייה, שלדבריו אינה עושה די לשמר את העצים בעיר, ובפרט בשכונה הדרומית. "עיריית תל אביב מסירה עצים ותיקים ובעלי חשיבות רבה מבחינה היסטורית ואקולוגית בשכונת מונטיפיורי. עצים נוספים, ותיקים וגדולים, עתידים להיכרת בקרוב ברחובות יוסף קארו ונתן ילין מור – לצורך הקמת בניינים חדשים למגורים.

 

"מבירור שעשינו נודע לנו שסקר העצים שנטען שבוצע בעירייה לא נעשה בכל העיר, ואם הוא אכן נעשה עליו להיות מפורסם בהקדם ובודאי להרחיבו לכל העיר". נרדי ציין כי בעקבות התגברות התופעה החברה מקימה בחודש הבא פורום נאמני עצים בו יוכלו תושבי העיר להתארגן לצורך הצלת עצים.

 

"יש לשמור על ערכי טבע חשובים, בוודאי כאשר הם בעלי ערך היסטורי רב", אמר נרדי. "הגיע הזמן שבעיריית תל אביב-יפו יבינו כי המורשת של העיר אינה מתמצה בסגנון הבאוהאוס ואינה נעצרת ברח' אבן גבירול. בשכונת מונטיפיורי עצים ותיקים המהווים חלק מהמורשת התרבותית ההיסטורית של העיר והחיוניים ביותר לאקולוגיה שלה".

 

מעיריית תל-אביב נמסר בתגובה: "עיריית תל־אביב-יפו רואה חשיבות רבה במניעת פגיעה וכריתה של עצים קיימים במהלך עבודות פיתוח ובנייה. רק לאחרונה, במסגרת הכנת נוהל טיפול בעצים, סיימו אגרונום העירייה וצוותי התכנון במינהל ההנדסה מיפוי מקיף של כלל העצים בעיר, כולל בשכונת מונטיפיורי, כך שכבר בשלב מוקדם של אישור תכניות הבניה ניתן יהיה לשמר את העצים ולמנוע את כריתתם.

 

לגופו של עניין - לעירייה עדיין לא הוגשו תכניות בנייה הכוללות התייחסות לעצים ברחובות ילין מור ויוסף קארו בשכונת מונטיפיורי. במידה ותתקבל פניה מיזם כזה או אחר בנוגע לעצים, האגרונום העירוני וצוות התכנון הרלוונטי יבחנו את האפשרויות השונות לשילוב העצים בתכניות, כך שלא תאושר כריתתם או העברתם.

 

יש לציין כי כריתת הברושים ברחוב הנצי"ב וברחוב בית הלל נעשתה מאחר והברוש ברחוב הנצי"ב נטה לצידו בצורה המסכנת את שלום הציבור והברוש ברחוב בית הלל חסם כניסה לחניה. שני עצי הפיקוס ברחוב ילין מור לא נכרתו, אלא הועברו בפיקוח אגרונום מומחה למיקום אחר, בהתאם לתכניות המאושרות במקום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עץ כרות בשכונה
צילום: יואב זיתון
מומלצים