שתף קטע נבחר

מענקי האיזון: מעמד זהה לכרמיאל ולכפר שמריהו

ועדת הכספים מקימה צוות היגוי משותף לכנסת, לממשלה ולשלטון המקומי, שיבדוק את מדיניות חלוקת המענקים. ראש עיריית כרמיאל תיאר מצב אבסורדי: המענק נשלל מהעיר שקיבלה מעמד זהה לכפר שמריהו "כי קלטנו עולים אקדמאים"

ועדת הכספים החליטה אתמול (ב') לערוך בדיקה יסודית של מדיניות מענקי האיזון לרשויות המקומיות באמצעות "צוות היגוי" משותף לכנסת, למשרדי הממשלה ולשלטון המקומי, שימנה 12 חברים נציגי 4 גופים. כל גוף ישלח 3 נציגים. בראש נציגות האוצר יעמוד ראש אגף התקציבים אודי ניסן, בראש נציגות משרד הפנים יעמוד מנכ"ל המשרד גבי מימון, ובראש נציגות מרכז השלטון המקומי יעמוד המנכ"ל החדש שלמה דולברג, לשעבר ראש מנהל המים במשרד הפנים.

 

 

בראש הצוות יעמוד יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) ולצדו שניים מחברי הוועדה. גפני אמר שהחלטת הוועדה מחייבת את הגופים לשגר את הנציגים המתבקשים. "אני לא מאמין שיסרבו נוכח התקרבות דיוני התקציב הדו-שנתי ל-2012-2011. משרדי האוצר והפנים בטח לא ירצו להסתכסך אתנו". בראש סדר היום של הצוות תעמוד בדיקת הנוסחה שמכתיבה היום את גובה המענקים. "הנוסחה כבר לא רלבנטית. הפרמטרים הסוציו-אקונומיים של כל ישוב לא מספיקים לסיוע לרשויות חלשות", אמר גפני.

 

ההחלטה התקבלה בתום דיון בן כ-3 שעות, שבו ניתנה הזדמנות לראש רשויות רבים לפרוק מועקות וטענות. גפני אמר בפתח הדיון שהוועדה מוצפת בתלונות מאזורי המצוקה, מהן עולה כי נוסחת המענקים לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, "אנכרוניסטית ועושה עוול לשטח". הוא היה מעדיף שיינתנו למשרד הפנים 400-300 מיליון שקל בנוסף לגרעין תקציב המענק לחלוקה בין היישובים הנזקקים לפי צורכיהם המוכרים לו. "אני לא מאמין שהאוצר יסכים. הוא יחשוש שהשר יחלק אותם למקורביו", אמר.

 

מנכ"ל משרד הפנים הגיב שהנוסחה טובה ל-80% מהיישובים. "כל השאר תמיד יהיו בעייתיים. תמיד יידרש סכום גדול נוסף לפיצוי מי שהנוסחה לא מתאימה לו. לכן אנחנו עובדים על תיקון הנוסחה הקיימת בתוספת מדדים שייכנסו לתוקף כבר ב-2011. אחרת כל תיקון של עיוות גורם לעיוות אחר". לדבריו תקציב המענקים צריך לעמוד על 3 מיליארד שקל בשנה. האוצר טוען שבתקציב הבא הסכום יעמוד על 1.8 מיליארד שקל. גפני ציין שהסיכום שלו עם שר האוצר מעמיד את התקציב על 2.6 מיליארד שקל.

 

"החלטה אנושית"

ראשי הרשויות התלוננו על קיצוץ המענקים ליישובים שמצבם הסוציו-אקונומי עלה, אבל העלייה לא מבטאת תוספת הכנסות שמצדיקה את הפחתת המענק. התמונה שתיאר ראש עיריית כרמיאל עדי אלדר, עד לא מכבר יו"ר השלטון המקומי, ממחישה את האבסורד. השנה נשלל המענק מהעיר הגלילית בגלל שניתן לה מעמד דומה לכפר-שמריהו. "נמחקנו מרשימת המענקים כשעלינו בדרגה בגלל שקלטנו עולים קשישים מרוסיה שכמעט כולם אקדמאים, ובגלל שלא לקחנו הלוואות ולא עשינו גירעונות", אמר.

 

"עכשיו אומרים לי במשרד הפנים, תסתדר עם מה שיש לך ובעצם דוחפים אותי לקחת הלוואות, לעשות גירעונות שידרדרו אותנו, בעצם הם אומרים לי, בוא תהרוס את העיר שלך, כשמענק של 14 מיליון שקל עושה את כל ההבדל. אנחנו לא במרכז הרצליה. הממשלה צריכה להחליט שלאזורי הפיתוח בנגב ובגליל המענק לכל ישוב לא יפחת מ-5 מיליון שקל. זו החלטה אנושית. אחרת לא צריך ממשלה ואפשר להעמיד מחשב שינהל את המדינה", אמר אלדר.

 

תגובת מנכ"ל הפנים מימון: "אני מבין ללבו של אלדר אבל צריכים לעבוד לפני הנוסחה וגם צריכים להתחשב בשיעור המענק מהתקציב". ח"כ זאב ביילסקי (קדימה) לשעבר ראש עיריית רעננה אמר: "יש הרבה ישובים שלגביהם קיצוץ במענק של 2% מהתקציב הוא קריטי".

 

גפני אמר שצוות הבדיקה יקיים דיון מקדמי עד כמה משרד הפנים מתחשב במצב היישובים שמסקנותיו יובאו לאישור ועדת הכספים.מנכ"ל השלטון המקומי דולברג מיהר לברך על הקמת הצוות. הוא הבטיח את שיתוף הפעולה המלא בתקווה שיתוקנו העיוותים במענקי האיזון ותקציבם הכולל יהיה במתווה של עליה.

פורסם לראשונה 24/05/2010 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים