שתף קטע נבחר

משבר הקוריאות: הצפון מתכונן לקרב, הניקיי צנח

בסיאול פורסם כי מנהיג הצפון, קים ג'ונג איל, הורה לצבאו להתכונן למתקפה דרום-קוריאנית שתוביל להתלקחות מלחמה כוללת בין שתי המדינות. בורסות סיאול וטוקיו הגיבו בירידות של 3%. מאחורי ההידרדרות - הטבעת הספינה "צ'אונן"

רוחות של מלחמה: מנהיג צפון-קוריאה, קים ג'ונג איל, הורה לצבאו להתכונן למתקפה דרום-קוריאנית שתוביל להתלקחות מלחמה בחצי האי. סוכנות הידיעות הדרום-קוריאנית "יונאפ" דיווחה הלילה (יום ג') כי המכות בתופי המלחמה גרמו למסחר עצבני הלילה בבורסות סיאול וטוקיו, שירדו בכ-3%. מדד ניקיי רשם שפל של שישה חודשים. 

 

"איננו רוצים מלחמה, אך אם דרום-קוריאה יחד עם ארה"ב ויפן ינסו לפתוח במתקפה - המנהיג קים כבר הורה לנו לסיים את מלאכת האיחוד שלא הסתיימה במלחמת קוריאה", נמסר בהודעה מפיונגיאנג. זאת, על-רקע הודעת הפנטגון כי בכוונת צבא ארה"ב לקיים בקרוב תרגיל ימי משותף עם צבא דרום-קוריאה.

 

ההסלמה הביטחונית בחצי האי הקוריאני היא תוצאה של מסקנות ועדה בינלאומית שבדקה את נסיבות הטבעת הספינה "צ'אונן" לפני כחודשיים, בה נהרגו 46 מלחים דרום-קוריאנים. הוועדה קבעה כי קיימות ראיות חותכות שטורפדו שירתה צפון-קוריאה הוא שהביא להטבעת הספינה. ארה"ב העניקה גיבוי מלא לדו"ח וכך עשה אתמול גם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון.

 

בעקבות המסקנות, הודיעה אתמול סיאול על השעיית הסחר עם צפון-קוריאה, דבר שגרר איומים מילוליים מצד פיונגיאנג. בנאום לאומה פירט נשיא דרום-קוריאה, לי מיונג-בק, שורת צעדי ענישה כלפי הצפון - בהם קיצוץ במספר העובדים באזור תעשייה משותף חשוב באזור הגבול שבין שתי המדינות. לי אמר גם כי סוגיית הטבעת הספינה "צ'אונן" תועבר לטיפול מועצת הביטחון. צפון-קוריאה טוענת מצדה כי סיאול פברקה את הטבעת הספינה כדי להניח את הקרקע לפלישה, ומאיימת כאמור בתגובה קשה על החלטת הדרום לחדש את שידורי התעמולה לשטחי הצפון לראשונה מזה שש שנים. 

 

חצי האי הקוריאני הוא אחת ממוקדי הסכסוך הגדולים והחשובים בעולם.

 הגבול בין שתי הקוריאות שהתפצלו בתום מלחמת קוריאה ב-1953 נחשב לאחד השמורים והמחומשים ביותר בעולם. כ-28 אלף חיילים אמריקנים פרוסים בדרום כחלק מתוכנית הסיוע של וושינגטון לסיאול. 47 אלף חיילים אמריקנים נוספים פרוסים ביפן. בצדו השני של הגבול הקוריאני ניצבים מיליון חיילים צפון-קוריאנים השייכים לאחד הצבאות הגדולים בעולם, על-אף היותו מיושן מאוד. 

  

מי שאינה מתערבת בנעשה לפי שעה היא סין, בת בריתה הכלכלית הגדולה ביותר של צפון-קוריאה. המתיחות באחצי האי הקוריאני היתה נושא מרכזי בביקורה של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, בבייג'ינג בימים האחרונים, אולם בסיום הביקור לא השמיע הצמרת הסינית את עמדתה על ההסלמה האחרונה. עם זאת, בייג'ינג הורתה לשליח שלה לשיחות הגרעין לצאת לסיאול בניסיון להביא להפגת המתיחות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קים. צבא גדול ומיושן
צילום: AFP
התעמולה בגבול חוזרת. לי
צילום: רויטרס
מומלצים