שתף קטע נבחר

לוקחים משכנתא? מהרו לפני שיגיע ה-1 ביולי

למרות שהחלטת בנק ישראל באשר להקשחת מתן המשכנתאות הניתנות במימון גבוה תחל רטרואקטיבית מה-1 באפריל, הכריז שר השיכון: "הוראת המפקח נשלחה בינתיים כטיוטה, כשהבנקים, משרד השיכון והגורמים האחרים צריכים להגיב עליה עד ל-1 ביולי". האם נחזה בבהלה המונית למשכנתאות?

אם אתם מתכננים לקחת משכנתא על דירה - מהרו לבנק וקחו אותה לפני שיגיע ה-1 ביולי; כך עולה מדברים שאמר היום (ג') שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, בשיחה עם כתבים בכנסת. זאת, למרות שלפי הנחיות בנק ישראל לבנקים, הקשחת התנאים למתן משכנתאות בשיעור מימון גבוה (מעל ל-60%) תחול רטרואקטיבית מה-1 באפריל.

 

 

לדבריו, הוראת המפקח על הבנקים להקשיח את מתן המשכנתאות המהוות יותר מ-60% ממחיר הדירה, נשלחה בינתיים כטיוטה, כשהבנקים, משרד השיכון והגורמים האחרים צריכים להגיב עליה עד ל-1 ביולי. לפיכך, עד למועד זה, נכון לעכשיו, ההוראות הקיימות עדיין בתוקף וגם לאחר ה-1 ביולי, הן תלויות בקבלת בנק ישראל את הטענות שיוגשו נגד ההחלטה.

 

לדברי שר השיכון, "אין למפקח על הבנקים כוונה לפגוע ביכולת הזוגות הצעירים לרכוש דירה. ברור שאם הוא מבקש להגדיל את ההון העצמי של הרוכשים הוא מקשה עליהם להגשים חלומם. על כן אני מקווה שמאחר ועיקר הרצון של המפקח להקשות על רוכשי הדירות למטרות השקעה שמהווים 30% מרוכשי הדירות, אני מקווה שההוראה החדשה לא תפגע ב-70% מהרוכשים שקונים דירה ראשונה".

 

השר הדגיש כי "יש לנו יכולת רגולטורית להגביל את הוראת המפקח רק לרוכשי דירה שנייה ושלישית, וברוח זאת נגיב על הטיוטה. יש לנו במשרד השיכון את היכולת לבדוק ולהבחין בין סוגי הרוכשים, כמו שאנו עושים לאישור המשכנתאות המיוחדות לזכאי משרד השיכון.

 

"ברור לכל מי שעוסק בנושא שהכוונה ההנחיה איננה לשמור על כספי הבנקים, אלא רק להקשות על הרוכשים, במטרה להפחית את מספרם, זאת כדי שמצד אחד לשמור על ריבית נמוכה בשוק בגלל במשבר הכלכלי בעולם, ומצד שני לא לפגוע בענף הדירות. לכן, הצעד של בנק ישראל מבורך, אך רק בתנאי שהוא לא ייושם על רוכשי דירה ראשונה", סיכם השר, שאמר את הדברים בתום ישיבת ועדת המשנה לסיוע לפריפריה ברשות חברת הכנסת מירי רגב (ליכוד), שעסקה היום במציאת פתרונות דיור לזוגות צעירים בכלל ובפריפריה בפרט. 

 

אטיאס גילה כי הגיש לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר יובל שטייניץ "סל של פתרונות כסיוע לזוגות צעירים ובראשם, הפחתת המסים ממחיר הדירה לרוכשי דירה ראשונה". השר ציין כי שיעור המסים הישירים והעקיפים מהווה היום 40% ממחיר הדירה, וכי הצעתו כוללת סבסוד ממשלתי של 20% מהמשכנתא שמשלם זוג צעיר על דירה ראשונה, אשר תינתן ב-20 תשלומים שנתיים, בהיקף שמשרד השיכון יכול לספוג בתקציבו השנתי. אטיאס דאג לסייג כשהוסיף כי כל יתר הפתרונות תלויים בעיקר ברצונו של האוצר: "עזרה מראש הממשלה ושר האוצר תקדם את התהליך".

 

ח"כ רגב אמרה כי כבר הגישה הצעת חוק לביטול המע"מ על דירה ראשונה. היא אמרה בדיון כי יש צורך מיידי לתת מענקים לזוגות צעירים ולשפר את תנאי הזכאות שלהם, אם תתקבל הנחיית בנק ישראל להקטין את היקף המשכנתאות, וקראה לאטיאס להחזיר את מענקי המקום בתור ההטבה היעילה ביותר להחזרת הצעירים וחידוש הבניה בפריפריה.

 

לכך הגיב אטיאס ואמר כי כשמדובר במענקים "הקבלנים ירוויחו ככל שנסבסד את מחירי הדירה". הוא הדגיש כי הוא אישית בעד מענקי מקום, אבל יותר בעד סבסוד המשכנתאות, אלא שההחלטה איננה בידיו והמבחן שלו הוא בעיקר בהוזלת מחירי הדירות לזוגות הצעירים.

 

לדבריו, מה שמכשיל את ביצוע ההטבות הן "המעמסות" התקציביות של הוצאות הפיתוח והתשתיות על מחירי הדירות שהם כפליים ממחיר הקרקע לפי הערכת השמאי הממשלתי.

 

מכשול נוסף מערימים ראשי הערים במרכז הארץ, שמתנגדים לבניית דירות קטנות ועומדים על בניית דירות גדולות של 4 ו- 5 חדרים, אמר אטיאס, "הם טוענים שדירות של 3 חדרים מיועדות לאוכלוסיה חדשה שהם לא מעוניינים בה".


פורסם לראשונה 25/05/2010 17:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר השיכון, אריאל אטיאס
צילום: ששון תירם
מירי רגב, יו"ר ועדת המשנה לסיוע לפריפריה
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים