שתף קטע נבחר

"פערי השכר בין נשים לגברים נמוכים יחסית"

ממחקר שערך בנק ישראל עולה שעל אף שבישראל אישה מרוויחה בממוצע כ-64% בלבד משכרו של של גבר, הממוצע העולמי עומד על 50% בלבד וב-OECD על 59% משכרו של גבר. פורום נשים לתקציב הוגן: אי השיוויון עוד יחמיר

חצי נחמה? אי השיוויון בשוק העבודה בין נשים וגברים קיים - אך הוא פחות גרוע מבשאר המדינות המפותחות, כך עולה ממחקר שערך בנק ישראל. לפי המחקר, בעוד שבישראל אישה מרוויחה בממוצע כ-64% בלבד משכרו הממוצע של גבר, הממוצע העולמי עומד על 50% בלבד. ישראל פחות מפלה על בסיס מגדר גם בהשוואה למדינות החברות בארגון לפיתוח ולשיתוף פעולה כלכלי, ה-OECD; אישה במדינות אלו מרוויחה בממוצע 59% משכרו של גבר.

 

 

ישראל נמצאת במקום התשיעי מבין 31 החברות בארגון ה-OECD בפערי השכר בין נשים לגברים. במקום הראשון נמצאת  שבדיה, כשלאחריה 4 מדינות סקנדינביות נוספות, נורווגיה דנמרק איסלנד ופינלנד (שם אישה מרוויחה בממוצע כ-75%-85% משכרו של גבר).

 

 אחריהן, בהתאמה, ניו זילנד, אוסטרליה, אנגליה וישראל. תורכיה, מקסיקו ואוסטריה סוגרות את הרשימה, עם הישג מפוקפק מאוד - במדינות אלו אשה מרוויחה בממוצע רק בין 35% ל-45% משכרו של גבר.

 

שכר חודשי - לא שעתי

המחקר התבסס על נתונים בינלאומיים של שכר הברוטו לשנים 2004 עד 2006, והוא בחן את השכר החודשי הממוצע של נשים וגברים באותן מדינות. זאת, מבלי לנכות גורמים כגון שעות נוספות, ותוספות שונות מהנתונים. כך לדוגמא, ייתכן שהשכר לשעת עבודה (ולא לחודש) הוא שיוויוני יותר, במידה והגברים, בממוצע, עובדים שעות נוספות רבות יותר מנשים - ולהיפך. 

 

עורך המחקר בבנק ישראל, הכלכלן יובל מזר, הסביר ל-ynet, שהסיבה לשימוש בנתונים אלו ולא בנתונים עדכניים יותר היא הצורך להשתמש בבסיס נתונים רחב ומקיף בכדי לתת תיקוף סטטיסטי לממצאים.

 

מהמחקר עולה שככל שגיל הנישואין של נשים גבוה יותר, יחס השכר בין נשים לגברים גבוה יותר. כך גם, ככל ששיעור הנשים העובדות גבוה במדינה - פערי השכר בין נשים וגברים מצומצמים יותר. נתון מעניין נוסף הוא שפערי השכר מצומצמים יותר במדינות בהן קיים ייצוג נשים גבוה יותר בפרלמנט ובממשלה (נתון בו מצטיינות מדינות סקנדינביה).

 

משתנים נוספים בעלי מתאם גבוה עם פערי שכר, כפי שעולה מהמחקר:

  • ככל שממוצע שעות העבודה לשבוע למועסק גבוה יותר - יחס השכר בין נשים לגברים נמוך יותר.  
  • ככל ששיעור ההוצאה הציבורית מהתוצר גבוה יותר - כך השכר שיוויוני יותר.
  • במדינות בהן השכלתן הממוצעת של הנשים גבוהה יותר, כך שכרן שיוויוני יותר, וזה נכון גם בהקשר של השכלה באוכלוסייה הכללית.
  • במדינות בהן הפער בשיעור התעסוקה בין נשים וגברים גבוה יותר - אי השיוויון בשכר גבוה יותר.

 

ומה לא משפיע על פערי השכר?

לא נמצא קשר סטטיסטי בין פער השכר בין גברים לנשים לבין:

  • גובה שכר המינימום.
  • שיעור הנשים המועסקות במשרה חלקית ביחס לכל המועסקות.
  • שיעור פריון הילודה למשפחה.
  • השנה שבה ניתנו לנשים זכויות לבחור.
  • גודל האוכלוסייה.
  • התוצר הגולמי.
  • התוצר לנפש.
  • שיעור הצמיחה הממוצע בשנים האחרונות.

 

פורום נשים לתקציב הוגן: העתיד פחות שיוויוני

נתונים אלו נכונים, כאמור, ל-2004-2006, ועל אף שאנו רחוקים עדיין משיוויון מלא - גם ההישג הזה עלול לחמוק מידינו - כך לפי דו"ח "פורום נשים לתקציב הוגן". לטענת הפורום, "בעלי שכר מתחת לשכר הממוצע במשק, רובם נשים, לא ייהנו מהפחתת המס ב-2016-2011" - ובכך יוחרף אי השיוויון המגדרי במשק. זאת, על רקע הפחתת המס הנוספת המתוכננת לחודש יולי.

 

בדו"ח הפורום נטען: "מניתוח של ההשלכות החברתיות והמגדריות של מדיניות הפחתת המסים על ציבור הנשים והגברים משנת 2003...בעוד המדינה מפסידה מיליארדים מהכנסות ממסים, רק השכירים השייכים לשלושת העשירונים העליונים ייהנו מהפחתות מסים המתוכננות, וכי רוב הנהנים מהפחתת המס בתכנית 2016-2011, בדומה לנהנים בתכנית הפחתת המס בשנים 2010-2003 צפויים להיות גברים".


פורסם לראשונה 25/05/2010 18:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
מקבלת רק 64% משכר הגבר
צילום: index open
שכר דיפרנציאלי
מומלצים