שתף קטע נבחר

אוסטרליה: התגלו מיני דגים חדשים עם "ידיים"

באוסטרליה התגלו תשעה מינים חדשים למדע של דגים בעלי סנפירים הדומים לידיים, המאפשרים להם "ללכת" על קרקעית הים במקום לשחות. למרות התגלית המשמחת, המדענים מכריזים כי הדגים הנדירים כבר מצויים בסכנת הכחדה

הם קטנים ונדירים, צבעוניים ביותר, מעט עצלניים ולא מרבים לזוז רבות על קרקעית הים והאיבר הבולט ביותר בגופם הוא סנפירי חזה ארוכים וגדולים, הדומים לידיים, בעזרתם הם נעים על הקרקע.

 

השבוע הודיע גוף המחקר "CSIRO" באוסטרליה כי מדעניו גילו תשעה מינים של "דגי-יד" הנחשבים כחדשים למדע, וכבר הגדירו אותם כדגים בסכנת הכחדה.

 

"הם נוטים "ללכת" על קרקעית הים בעזרת סנפירים הדומים לידיים ומעדיפים לעשות זאת מאשר לשחות", אמר בהודעת הארגון דניאל גלדהיל, מומחה לטקסונומיה של דגים. "לפני חמישים מיליון שנה, הם "הלכו" באוקיינוסים בעולם, אך כעת הם קיימים רק במזרח ודרום אוסטרליה".

 


צילום: Karen Gowlett-Holmes

דג-יד ורוד. תועד לאחרונה ב-1999 בטסמניה. נאספו עד כה רק 4 פרטים בעולם

 

דגי היד, ממשפחת BRACHIONICHTHYIDAE (שפירושה דגי זרוע) נחשבים לדגים הנוהגים לשכון במים בעומקים של עד כ-60 מטר ואורכם המקסימלי הוא עד כ-15 ס"מ. עד היום היה ידוע למדע על קיומם של שבעה מינים בלבד במשפחה, כשמרביתם מצויים באזור טסמניה. בין המינים הידועים למדע: דג היד המנוקד שמוגדר כיום כמין בסכנת הכחדה, דג-היד האדום ודג היד Ziebell’s המוגדרים בסכנת פגיעות בטבע.

 

אחד הקשיים באיתור הדגים נבע בעיקר עקב היותם נדירים ומעט מאוד דגים נאספו עד כה בטבע, כך שניתן יהיה להשוות בין הפרטים. אחד מהמינים החדשים למדע הוא דג יד ורוד ממנו נאספו עד ארבעה פרטים בלבד, כשאחרון בהם תועד בשנת 1999 באזור טסמניה.

 


צילום: CSIRO

"הולכים" בעזרת סנפירי הצד על קרקעית הים. דג יד אדום

 


צילום: Andrew Maver

דג-יד Zeibell's. נדיר ואוכלוסיות מפוזרות

 

העובדה שהדגים כבר מוגדרים בסכנת הכחדה, גורמת למדענים לצאת בקריאה כי יש להגן על הסביבה והמגוון הביולוגי הימי באוסטרליה. לטענת החוקרים, קיימות עדויות כי מיני הדגים שהיו מצויים בשפע באזורים מסויימים, כמעט ונכחדו. לדבריהם, ישנן עדויות כי מינים המצויים במים רדודים נעלמים במהירות.

 

האיומים על הדגים הם רבים ומגוונים, החל מזיהום ימי, שינויים סביבתיים ובהם פיתוח אזורי חופים, דיג, עלייה בטמפרטורות האוקיינוסים ואוכלוסיות קטנות ומפוזרות, המקשות על רבייה בטבע. החוקרים מודאגים כי אוכלוסיות הדגים נמצאות בירידה בטבע, דבר שמאיים על המשך קיומן.

 

צילומים: CSIRO, Karen Gowlett-Holmes, Andrew Maver

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דג-יד מנוקד. מצוי כיום בסכנת הכחדה חמורה
צילום: CSIRO
מומלצים