שתף קטע נבחר

מלחמת הפטנטים: מאזן האימה הסלולרי

שמח בביצה הסלולרית: אפל תובעת את נוקיה על העתקת פטנטים מהאייפון, נוקיה מגיבה בתביעה נגדית - וגם גוגל נגררת למלחמה. על מה כל המהומה, ולמה תוצאותיה עשויות לשנות את פני תעשיית הסלולר? מתוך "ידיעות אחרונות"

המלחמה הפרועה המשתוללת בשוק הסלולר הרווחי הולכת וגוברת, ושחקנים חדשים נוהרים אל הזירה. אל נוקיה, מוטורולה, סמסונג, ‭,LG‬ סוני אריקסון, אפל ובלקברי הוותיקות מצטרפות בימים אלה מתחרות חדשות - יצרניות מחשבים כמו דל, אייסר, אסוס לנובו ו‭,HP-‬ שמבינות כי העתיד נמצא בטלפונים חכמים ובמחשבי-לוח למיניהם.

 

התחרות כבר לא מתנהלת רק בין סוגי המכשירים ומערכות ההפעלה השונות. לאור הצלחתה של חנות היישומים של אפל, מנסות גם המתחרות לשכנע מפתחים ליצור יישומים עבור הטלפונים ומערכות ההפעלה שלהן.

 

במקביל למלחמות השיווק ולהכרזות הפומביות, מתנהל מאחורי הקלעים מאבק משפטי נרחב: יצרניות הסלולר מנסות להגן על החידושים שלהן באמצעות רישום פטנטים ובכך לתקוע מקלות בגלגליהן של היריבות, או לפחות לאלץ אותן לשלם ביוקר עבור השימוש בטכנולוגיות שפיתחו. הקרב על הפטנטים כבר גרר תלונות, תביעות ותלונות נגדיות והפך למלחמת הכל בכל.

 

נוקיה: יש לעצור את מכירת האייפון

נוקיה הייתה הראשונה לשלוף את נשק הפטנטים. באוקטובר האחרון הגישה החברה תביעה נגד אפל, בטענה שהיא מסרבת לשלם תמלוגים על שימוש בפטנטים שנוצרו על-ידי ענק הסלולר הפיני.

 

נוקיה פירטה בכתב התביעה עשרה פטנטים שפיתחה ולטענתה נמצאים בשימוש במכשירי האייפון של אפל, ביניהם פיתוחים של קידוד קול, אבטחה והצפנת מידע.

 

לטענת נוקיה, אין למעשה דרך לייצר היום טלפון שמתחבר לרשתות ‭,GSM‬ דור שלישי ורשתות WiFi ללא שימוש בפטנטים שלה.

 

נוקיה תבעה לעצור את מכירות האייפון, אולם מומחים העריכו כי המטרה האמיתית שלה היא לאלץ את אפל לשלם לה תמלוגים. על-פי ההערכות, נוקיה מבקשת לקבל בין אחוז לשני אחוזים מהרווח על כל אייפון שנמכר, כלומר בין 6 ל‭12-‬ דולר. אם מכפילים את הסכום הזה במספר האייפונים שנמכרו עד כה, מגיעים לסכום עתק של מאות מיליוני דולרים.

 

אפל הגיבה בתביעה נגדית. הדרישות של נוקיה אינן הגיוניות או מוצדקות, התגוננו באפל, ובכל מקרה, הפטנטים שלה לא היו הכרחיים לפיתוח האייפון.

 

בהזדמנות חגיגית זו האשימה אפל כי נוקיה, מצדה, העתיקה 13 פטנטים שלה - כולל שיטות לעיבוד אותות בזמן אמת, לתרגום מסמכים, וגם לסיבוב ולהגדלת תמונות על גבי מסך מגע. לאחרונה הוסיפה נוקיה תלונה חדשה, שנוגעת לפטנטים, שלטענתה נמצאים בשימוש גם באייפד.

 

המאבק הזה מדגים את אחת השיטות המקובלות בעולם לשימוש בפטנטים: מאזן אימה. חברות יכולות לגבות תמלוגים תמורת רישיון לשימוש בפטנטים שפיתחו - או להציע הסכם רישוי הדדי, שבמסגרתו כל צד מקבל אישור להשתמש בפטנטים של המתחרה.

 

מאזן אימה סלולרי

הפעם נוקיה תסתפק כנראה בתמלוגים על השימוש בפטנטים שלה. אולם המהלכים של אפל נראים במפורש כניסיון להפחיד חברות מתחרות ולחסום אותן.

 

החברה טוענת, בין היתר, כי המתחרות העתיקו ממנה את ממשק הרב מגע במסכי מכשיריהן, שמאפשר זיהוי של כמה אצבעות במקביל. אפל לא מבקשת תמלוגים או מציעה למתחרות רישיון לשימוש בפטנט, אלא דורשת שימצאו דרך אחרת להשתמש במסכי רב מגע

 

"אפל הגישה תביעה גם נגד ‭,HTC‬ יצרנית מכשיר ה'נקסוס ‭,'1‬ על שימוש לא מורשה ב‭20-‬ פטנטים שפיתחה לטענתה‭,"‬ מספר עו"ד ג'פרי ברקוביץ, שותף וחבר הצוות הישראלי בפירמת עורכי הדין הבינלאומית פניגן, המתמחה בקניין רוחני.

 

"בין השאר, מתייחסת התביעה לכמה תכונות שקיימות במערכת ההפעלה אנדרואיד המשמשת את 'נקסוס ‭.'1‬ לכן נראה שהמטרה האמיתית של התביעה הזו היא בעצם מהלך נגד גוגל, שפיתחה את אנדרואיד. עם זאת, למיטב ידיעתי אפל עדיין לא תבעה את מוטורולה, אף שגם היא משתמשת באנדרואיד‭." ‬

 

תביעה כזו יכולה לצוץ בהמשך, אך ייתכן שמדובר בעוד מקרה של מאזן אימה: באפל מעדיפים לא להיכנס לקרב עם מוטורולה, שמחזיקה גם היא במספר פטנטים בתחום הסלולר. בדרך הזו, מאמינים באפל, מוטורולה לא תיזום מתקפה משפטית משלה. מעין "חיה ותן לחיות‭."‬

 

למי ששכח, אפל וגוגל היו פעם שותפות. מנכ"ל גוגל, אריק שמידט, אפילו היה חבר בדירקטוריון של אפל. אך לאחר שגוגל הכריזה על פיתוח מערכת הפעלה שמיועדת למחשבים, במקביל לשיווקה של מערכת הפעלה לטלפונים והפצת דפדפן שמתחרה גם הוא באפל – הפכו השותפות למתחרות מרות.

 

מיקרוסופט, שמתחרה בשתיהן אבל עובדת גם היא עם ‭,HTC‬ עשתה מהלך משלה: ענקית התוכנה מרדמונד חתמה עם HTC על הסכם שמאשר ליצרנית הטלפונים להשתמש בפטנטים של מיקרוסופט, גם במכשירים שמופעלים באמצעות אנדרואיד. במקביל, הודיעה החברה כי אנדרואיד עצמה מפרה פטנטים של מיקרוסופט. כלומר, בניגוד לאפל, מיקרוסופט מגנה על שותפתה HTC ותוקפת ישירות את גוגל.

 

השפעה משמעותית על השוק

למהלכים של אפל ומיקרוסופט נגד גוגל עשויה להיות השלכה משמעותית על האנדרואיד.

 

 גוגל מציעה את מערכת ההפעלה שלה ללא תשלום אך אם יתקבלו הטענות כי מערכת ההפעלה הזו מפרה פטנט - גוגל או יצרניות המשתמשות במערכת שלה עשויות לקבל דרישה לשלם קנס עבור כל מכשיר שנמכר - או מכשיר חדש המצויד באנדרואיד.

 

מלחמות הפטנטים לא נובעות רק מניסיון לעכב את המתחרים או סתם כדי לגזור קופון מההצלחה שלהם. חברות משקיעות סכומי-עתק במחקר ובפיתוח, גם בידיעה שהסכומים שיקבלו בזכות הסכמי הרישוי יחזירו את ההשקעה ואף יניבו רווח.

 

"יש מספר מקרים של תביעות פטנטים. גם קודאק תובעת יצרניות טלפונים, בגלל השימוש במצלמה דיגיטלית במכשירים‭,"‬ מסביר ברקוביץ. "אם החברות לא יגיעו לפשרה, אני מעריך שצפויות כמה שנים של מלחמות פטנטים - ומדובר בקרב יקר‭."‬

 

חלק מהמקרים כבר הגיעו לבתי המשפט האמריקאיים, ואילו אחרים נידונים בוועדת המסחר הבינלאומית ‭(ITC)‬ המתכנסת בארה"ב. "זה לא בית משפט רגיל‭,"‬ מסביר ברקוביץ. "זה גוף שמחויב להגיע להחלטה בתוך 18 חודשים מפתיחת החקירה, כדי להבטיח שהמאבק לא יימשך שנים. אחת המטרות של הגוף הזה היא למנוע יבוא של מוצרים שמפרים פטנטים אמריקאיים.

 

דל ולנובו, למשל, השיקו בנפרד טלפונים בסין. יכול להיות שהן לא מוכרות אותם בארה"ב כדי להימנע מקרב משפטי על הזכות להשתמש בפטנטים הרשומים באמריקה‭,"‬ מעריך ברקוביץ.

 

מונופול ל‭20-‬ שנה

אבל לא בטוח שהמאבק של אפל יסתיים בניצחון המוחץ שהיא מייחלת לו.

 

ד"ר אלעד הריסון, מומחה לחדשנות טכנולוגית וזכויות קניין רוחני מהמכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון, מסביר, כי "בית משפט יכול לאשר לחברה להשתמש בפטנט של מתחרה ולכפות על מי שרשם את הפטנט להפוך את הטכנולוגיה לציבורית‭."‬ עם זאת, הריסון מבהיר כי "זה קורה בדרך-כלל רק בתעשיית התרופות‭."‬

 

לדבריו, "פטנט הוא בעצם מין מונופול לתקופה של 20 שנה, או, בחלק מהמדינות לטווח קצר יותר. חייבים לפרסם את הפטנט, כדי שאחרים יוכלו ללמוד לגבי הפיתוח או לרכוש זכויות רישוי לשימוש בו‭."‬

 

הריסון מוסיף, כי בדרך הזו יכולות חברות קטנות "לעמוד על כתפי הענקים. בעזרת הבסיס של הפטנט אפשר להתקדם הלאה ולפתח מוצרים חדשים. אם לא היה פטנט, ממציאים היו חוששים מגניבת טכנולוגיות, לא היו מפרסמים חידושים ואז לא היו מפתחים מוצרים חדשים‭."‬

 

עם זאת, הריסון מסביר כי בהתחשב באורך החיים של תוכנה וטכנולוגיה, כדאי לקצר את פרק הזמן של הגנת הפטנט לתקופה של שש שנים. לדבריו, חקר את ההשלכות של ביטול הפטנטים ומעבר לעבודה בקוד פתוח: "זה יגרום נזק לתגמולים ולפיתוח, אבל פחות מהמצב הקיים, שמעניק הגנה לתקופה של 20 שנה. לכן שש שנים תהיה תקופה אופטימלית‭."‬

 

הריסון מדגיש כי שינוי כזה לא רלוונטי בהכרח בתחומים אחרים, כמו ציוד מכני או תרופות. "יש בעיה בהחלה של זכויות פטנט על מגוון תחומים שונים‭,"‬ הוא אומר. "המחוקקים מעוניינים במשטר אחיד לכל התחומים, כדי לפתור סכסוכים משפטיים ולתת קווים מנחים‭."‬

 

במסגרת המשפטים שמתנהלים כיום לא ניתן צו זמני להפסקת מכירה של מכשיר כלשהו - של נוקיה, של אפל או של ‭.HTC‬ בינתיים על פני השטח העניינים מתנהלים כרגיל, אבל בתוך שנה עד שנה וחצי צפויות להתקבל ההחלטות של ה‭ITC-‬ בתביעות המתנהלות. ההכרעות הללו עשויות לשנות כליל את פניה של תעשיית הטלפונים הסלולריים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מואשמת על ידי אפל, מוגנת על ידי מיקרוסופט. סלולרי HTC
מומלצים