שתף קטע נבחר

זירת הקניות

דליפת הנפט: ממתינים לתוצאות הזרקת הבוץ

במפרץ מקסיקו עוקבים אחר התמונות מבאר הנפט, קילומטר וחצי מתחת למים, כדי לראות האם הזרקת הבוץ לעומק הבאר עוצרת את דליפת הנפט שהחלה לפני חמישה שבועות. לפי שעה, למעט עיכוב טכני לכמה שעות, אין עדיין תשובה האם הוכתר בהצלחה - אך גם אין נפט שדולף מהבאר. החברה: נדע סופית בעוד יממה

יממה אחרי שלקח אחריות על דליפת הנפט הגדולה בתולדות ארצות הברית, יצא היום (ו') הנשיא ברק אובמה ללואיזיאנה, כדי לקבל עדכון על המאמצים לבלום את הדליפה ולהתמודד עם הזיהום במפרץ מקסיקו.

 

"אני לוקח אחריות. תפקידי הוא להבטיח שעושים את הכל כדי לעצור את הדבר הזה", אמר אובמה במסיבת עיתונאים בבית הלבן. הנשיא, שספג לאחרונה לא מעט טענות על חוסר הנחישות שהפגין הממשל בהתמודדות עם האסון האקולוגי - וגם ביקורת על המשך התמיכה שלו בקידוחי נפט ימיים - חשף בפני העיתונאים גם שורה של מגבלות חדשות שיוטלו על קידוחי נפט ימיים. בין היתר תימשך לשישה חודשים נוספים ההקפאה שהוטלה עם פרוץ המשבר הנוכחי על קידוחים חדשים.

 

"התפקיד שלי עכשיו הוא לוודא שכולם במפרץ יודעים: אני מתעורר בבוקר ועוסק בדליפה הזו, והיא מעסיקה אותי גם כשאני הולך לישון בלילה", אמר אובמה.

 

הבוץ עוצר את הדליפה?

בינתיים ממשיכה חברת BP לנסות ולהזריק בוץ כבד לתוך באר הנפט, כדי לדחוף את הנפט חזרה לעומק האדמה - שיטה הקרויה "top kill". זהו הניסיון השאפתני ביותר של החברה עד כה לעצור את הדליפה, שעל פי הערכות מעודכנות מוגדרת כעת הגדולה בתולדות ארצות הברית.

 

בשידור חי - ניסיונות עצירת דליפת הנפט:

  • מה רואים: צוללות רובוטיות מתעדות את העבודות בעומק קילומטר וחצי מתחת למים. החומר החום הפורץ מהסדקים בצנרת הוא הבוץ שמוזרק לתוך באר הנפט.

 

שעות אחדות לאחר שהחלו במשימה אמר מפקד משמר החופים האמריקני שהוא מתרשם שדליפת הנפט נעצרה. אנשי BP מיהרו להדגיש כי טרם ניתן להכתיר את המבצע בהצלחה, ואכן שעות אחדות לאחר מכן נודע כי הזרקת הבוץ הופסקה כשהתברר שהוא פורץ החוצה מהבאר. מומחים העריכו שהלחץ הפנימי שדוחף את הנפט החוצה הוא שגורם לתופעה. צוותי BP ביצעו בדיקות שונות, הצטיידו בחומר נוסף, ולאחר עיכוב של כ-18 שעות שבו להזריק את הבוץ לעומק הבאר.

 

בחברה הדגישו שמדובר בעיכוב ולא בתקלה, ושתופעה כזו הייתה צפויה. "העובדה שהבאר 'מקיאה' את הבוץ אינה אידיאלית, אבל גם אינה בהכרח סימן לתקלה", אמר דובר החברה. הוא שב והדגיש כי מעולם לא ניסו ליישם את שיטת "top kill" בעומק של קילומטר וחצי מתחת לפני הים. אלא שלאחר שכל הניסיונות של החברה לבלום את הדליפה בחמשת השבועות האחרונים כשלו, כל עיכוב מגביר את החשש שגם הניסיון הנוכחי יסתיים באכזבה.

 

כך עובדת שיטת top kill: 

 

ב-BP חזרו ואמרו שהפעולה תימשך כעת עוד כ-24 עד 48 שעות, ורק אז ניתן יהיה לקבוע האם השיטה עובדת, והבאר שדולפת כבר חמישה שבועות נסתמה. אם ה-top kill יצליח, יתקינו על הבאר "פקק" מבטון. בחברה אמרו שינסו גם להזרים לתוך הבאר פסולת - חבלים, חתיכות גומי וכדורי גולף - כדי ליצור סתימה, אך אם יתרשמו שהמאמצים לא נושאים פרי הם ערוכים לטפל בדליפה גם בשיטה אחרת.

 

בינתיים פרסמה החברה גם את תג המחיר של הפעולות שהיא נוקטת על מנת לבלום את הדליפה - 930 מיליון דולר עד כה - כ-24 מיליון דולר ביום. בהמשך תידרש החברה לשלם פיצויים למאות דייגים ששובתים מעבודתם בגלל הזיהום בים, פיצויים למשפחות 11 הנספים בפיצוץ, קנסות גדולים מאוד לממשל בגין זיהום הים, ולהעביר כספים לטובת מאמצי הניקוי והשיקום האקולוגי של האזורים שנפגעו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוץ שפרץ מתוך אחד המתקנים שבפתח הבאר. החברה: זו לא תקלה
צילום: AP
קם וישן עם הדליפה. אובמה
צילום: AP
מומלצים