שתף קטע נבחר

צילום: אבי רוקח

שרים וקצינים: הופתענו. היה צריך להתכונן אחרת

אחרי התוצאות הטראגיות, המכות שספגו הלוחמים והתמונות הקשות שהופצו בעולם, מבינים בדרג המדיני והצבאי שההכנות למבצע ההשתלטות היו שגויות - והאשימו זה את זה. "לא היה מספיק מודיעין", אמר שר והודה שצריך היה לשקול דרך אחרת

כמעט יממה לאחר אירועי הדמים והתמונות הקשות ששודרו מלב ים, החלו בצה"ל בחקירת מבצע ההשתלטות על הספינה "מרמרה" שהסתבך והסתיים בתשעה הרוגים ועשרות פצועים. "לא התייחסנו נכון זה לעובדה שיש אנשים שרוצים להרוג אותך", אמר הלילה (יום ג') גורם צבאי בכיר בנמל אשדוד. "בפעם הבאה שנבין שיש סיכוי לאירוע פח"ע ודאי שננהג אחרת. לא ידענו שהמטרה היא לבצע לינץ'".

 

במערכת המדינית והפוליטית החלו להישמע קולות של אי שביעות רצון מהפעולה ומתוצאותיה הטרגיות, שעוררו סערה בזירה הבינלאומי. שרים בממשלה טענו בשיחה עם ynet כי במהלך הדיונים שקדמו למבצע, הבטיח צה"ל שהוא יסתיים ללא נפגעים. מאידך, בכירים בצה"ל אמרו כי הוצגה לדרג המדיני אפשרות שהאירוע יסתיים בנפגעים. לצד זה, שרים בממשלה הפנו אצבע מאשימה אל הדרג המדיני ואמרו כי "אין להטיל את האחריות על צה"ל".

 

בממשלה היו גם שטענו, כי צה"ל היה צריך להיערך באמצעים טכנולוגיים מתקדמים על מנת למנוע מפגש בין לוחמי הקומנדו הימי ובין נוסעי הספינות ששטו לעבר עזה. "היה צריך להתכונן אחרת, ולפתח יכולות וכלים טכניים מתוחכמים שהיו דואגים לכך שהספינות לא יוכלו לשוט בים. אפשר היה לעשות את זה, לו היו נערכים כמו שצריך. החיילים לא היו צריכים להיפגש פנים מול פנים עם הנוסעים, וכך ניתן היה למנוע את ההסתבכות".

 

"למבצע בלב ים אין ערובות להצלחה"

גורמים בכירים בצה"ל הפנו את האצבע המאשימה על הדרג המדיני. "לפני נסיעתו של ראש הממשלה לצפון אמריקה, הוא כינס את פורום השביעייה, בדק שוב את פרטי המבצע, והחליט לאשר את אותה ההחלטה שהתקבלה לפני כן. הדרג המדיני קיבל את כל התמונה מהרגע הראשון, וידע היטב מה עשוי לקרות. למבצע בלב ים אין ערובות להצלחה של מאה אחוז. האחריות בסופו של דבר היא על הדרג המדיני. הדרג המבצעי מבצע החלטות. צה"ל עושה את מה שמטילים עליו". 

 

אבל היו גם גם שרים שהיכו על חטא. "הטעות הייתה אולי שלא הבנו את גודל הנפיצות של הסיפור הזה, לא הערכנו את זה נכון בשביעייה ולא בכל ההכנות של גורמי הביטחון לעצירת המשט לעזה", אמרו בלשכת אחד השרים הבכירים. עם שובו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שקיצר את ביקורו באמריקה ונאלץ לבטל פגישה עם הנשיא ברק אובמה, צפויים השרים להשתתף בישיבת קבינט מיוחדת.

 

הקבינט לביטחון לאומי ידון בהשלכות האירועים הטראגיים שהובילו למות תשעה אזרחים זרים על סיפון המרמרה, פציעת עשרות אחרים וחמישה חיילי צה"ל. בין היתר ידון הקבינט בתוצאות הדיון בתביעה לגנות את ישראל במועצת הביטחון, שנערך בניו-יורק. הקבינט צפוי לבחון את הלקחים שעל ישראל להפיק מתקרית הדמים בלב ים, ולבחון את השאלה אם נעשו שגיאות בהכנות.

 

"לא היה מודיעין מספיק"

בין שרי הממשלה נשמעו ביקורות על דרך קבלת ההחלטות. בין היתר, אמר אחד השרים, כי "למרות שזו חוכמה בדיעבד, הייתה זאת טעות להעריך את האלימות של הנוסעים כמצב קיצון ולא כהנחת עבודה. ייתכן שאם היינו מעריכים זאת כך מראש, היינו מחליטים על דרך אחרת לעצור את המשט". שר אחר טען כי "לא היה מודיעין מספיק על הנחישות להתעמת באלימות כזאת עם החיילים, ולא על האמצעים שהכינו הנוסעים במרמרה. כולם חשבו שזה ייגמר כמו במשטים הקודמים, ולכן אושרה הפעולה".

 

שר החוץ, אביגדור ליברמן, ובכירי משרדו העריכו בדיון הערכת מצב שסיכם את היום הקשה, שההתמודדות של ישראל בזירה הבינלאומית רק בתחילתה. להנחת אחד הבכירים שהשתתפו בדיון, רק סוגיית הטיפול במאות העצירים שהורדו מסיפון ספינות המשט, עתיד לספק כאב ראש לא קטן לישראל: "זה עתיד לקחת עוד ימים רבים, החל מהחקירות, ועד לרגע בו ייאותו אזרחי שלל המדינות שהיו על הספינות, לחזור למדינותיהם. זאת עוד בטרם התחלנו את העיסוק בטיפול בפצועים הזרים המאושפזים בבתי החולים, והטיפול בהעברת הגופות לבני המשפחות", אמר.

 

ההערכה בדרג המדיני בירושלים, שהמערכה המדינית סביב המשט שנעצר בדרך לעזה, עלולה להוות עננה נוספת שתעיב על מעמדה הבינלאומי של ישראל. "ההשפעה אינה פחותה מדו"ח גולדסטון והביקורת החריפה על ישראל במהלך מבצע עופרת יצוקה. זאת התמודדות מדינית רבת מישורים, החל ממדינות המערב וכלה במדינות ערב, וכמובן הפלסטינים. לא מן הנמנע שהאירועים בים יטילו צל כבד גם על שיחות הקרבה עם הפלסטינים, שגם כך אינם מתקדמים בקצב הרצוי", אמר בכיר במשרד החוץ.

 

"זה יכול היה להיגמר בחטיפת חייל"

בנמל אשדוד המשיכו אמש להוריד את מאות הנוסעים מהספינה הגדולה. "באנו לכלי שיט שידענו שיש בו פרובוקציה מהולה בסולדריות מחמאס ומצאנו בתוך האירוע הזה קבוצה של אנשים במשימה הומנטירית, יחד עם אנשים שבאו להרוג חיילים", אמר גורם צבאי בכיר. לדבריו, במהלך התקרית הקשה, "היו אירועים שהיו יכולים להיגמר בחטיפת חייל". הוא הוסיף, כי "פעלנו על פי כל מה שמחויב בדין הבינלאומי ובייעוץ המשפטי". הקצין הבכיר הבטיח כי הסחורה תועבר לרצועה בהקדם האפשרי.

 

בנוסף, גברה במהלך היום גם הביקורת על ההיערכות של ישראל בתחום ההסברה.

במשך שעות ארוכות, הופקרו מסכי הטלוויזיה ברחבי העולם לשידורים הישירים מן הספינה, ורק בשעות הצהריים המאוחרות החלו דוברים ישראלים להציג את עמדת ישראל. אחד השרים, שהתבקש להתראיין לכלי תקשורת זרים סיפר, כי "פנו אליי וביקשו ממני לרוץ ולהתראיין, כי אנשים אחרים לא מוכנים לעשות את זה, או כי הם פשוט לא יודעים לדבר אנגלית כמו שצריך. היערכות היתה מביכה".

 

ולמרות הכל, הסוף אינו נראה באופק. מלבד הקרב על תדמית ישראל, ייתכן שצה"ל יידרש לקרב נוסף - על ספינה אחרת שעושה את דרכה לחוף. "רייצ'ל קורי" שיצאה באיחור מאירלנד תגיע כנראה בימים הקרובים לישראל. "אני מניח שמצד אחד יש גופים מסוימים שבאמת הרתענו אותם אבל הדין הבינלאומי באירוע הזה", אמר הקצין. "הוכחנו שמדינת ישראל אוכפת את הסדר הזה". לדבריו, הספינה הנוספת היא "ספינה קטנה של עשרות אנשים".


פורסם לראשונה 31/05/2010 23:57

 

רוני סופר, אמנון מרנדה ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסכינים שנתפסו על הספינה
באדיבות דובר צה"ל
מרמרה בכניסה לנמל אשדוד
צילום: אבי רוקח
מעצר הזרים שהגיעו בספינות
עמוס בן גרשום, לע"מ
ככה הכל החל: הקריאה לעצור
צילום: דובר צה"ל
מומלצים