שתף קטע נבחר

צה"ל: אי אפשר היה לעצור את הספינה הגדולה

בוועדת החוץ והביטחון טען קצין בכיר כי חוזקה ומהירותה של "מרמרה" לא איפשר פעולה אחרת. לדבריו, לא ניתן היה להשבית מנועים בשל זמן הגרירה הממושך וחשש ממשבר הומניטרי על הסיפון. יו"ר הוועדה הנגבי: יש הרבה שאלות, מחכים לתחקירים

מה קדם לפעולת השייטת על הספינה , שהפכה קטלנית וסיבכה את ישראל בעולם ? קצין בכיר בצה"ל אמר הבוקר (יום ג') שבצבא שקלו היטב את האפשרויות לעצור את המשט לעזה, ודחו אופציות אחרות לפעולה שהובילה את החיילים ללינץ', ובסיומה נהרגו 9 פעילים.

 

האפשרות לעצור את הספינה הטורקית הגדולה "מרמרה" היתה קשה בשל גודלה, חוזקה ומהירותה, אמר הקצין. האפשרות להשבית את מנועיה נגנזה משום שזמן הגרירה של הספינה לחוף היה ארוך מידי - והיה חשש שיושבי הספינות יישארו ללא מים ומזון.

 

לגבי שני האקדחים, הוא הוסיף כי אלו נחטפו מחיילי צה"ל ונמצאו על גופות ההרוגים. הם היו ללא כדורים בתוכם, משום שכולם נורו.


הנגבי, דגן ובר-און בישיבה (צילום: גיל יוחנן)

 

מעט אחרי שמועצת הביטחון של האו"ם קראה לחקור את מבצע ההשתלטות על הספינות שהיו בדרכן לרצועת עזה, השאלות עלו בכנסת. בפתיחת הדיון אמר יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ צחי הנגבי, כי "יש הרבה שאלות בתחום המודיעיני והמבצעי. נעמוד על כך שנקבל תשובות, שיערכו תחקירים ויופקו לקחים". בישיבה ממשתף בין היתר, ראש המוסד מאיר דגן.

 

ח"כ הנגבי הצדיק את החלטת הממשלה והצבא לפעול נגד הספינות, שעשו את דרכן לרצועת עזה כדי לשבור את המצור: "הממשלה הקודמת החליטה אחרי מבצע 'עופרת יצוקה' להטיל סגר ימי על עזה, ושכל מטען שמגיע דרך נתיב ימי יעבור קודם בידוק בנמל אשדוד. האופוזיציה דאז סמכה ידה על הממשלה וגם הממשלה הנוכחית אימצה את אותה מדיניות, וברוח זו הורתה לסכל את משט ההסתה האלים".

 

הוא הוסיף כי קדימה האופוזיציה התגייסה ונתנה תמיכה וגיבוי לפעולה. "אנחנו לא מורגלים בדרך כלל לקונצנזוס על הרבה נושאים, אך תחושת העוול שכולנו חשים כעת, לאור הצביעות והציניות המאפיינים את המתקפה על ישראל בעניין הזה - מחזקת היגיון ביטחוני ומוסרי מובהק, בדרישה שלא ייפתחו נתיבים חופשיים לרצועת עזה".

 

ח"כ הנגבי הסביר גם מדוע ישראל פעלה: "יצאנו מעזה לפני כמה שנים, מאז הותקפנו, חייל ישראלי נמצא במרתף עלום כבר ארבע שנים, ולכן אנו מרגישים שיש לנו זכות לפעול בדרך שפעלנו". הוא שיגר ברכה למקבלי ההחלטות בפרשה: "אני שולח ברכת 'ישר כוח' לצבא, לחיל הים, לשייטת ולממשלה, שעמדה על כך שהמדיניות תבוצע וכשאין ברירה - אז בכל הנחישות".

 

ח"כ אריה אלדד מהאיחוד הלאומי אמר ל-ynet: "אולי אחרי הפעולה, בעלת האופי הרצחני, ישראל תתייחס אחרת לנעלין ובלעין, לכל ארגוני האנרכיסטים למען השלום וארגונים אחרים הפועלים בשם ערביי ישראל. ישראל צריכה להבין שרוב

 ארגוני השלום הללו הם בעצם ארגוני חנית של ארגוני הטרור, לקידום אינטרסים נגד ישראל. צריך להתייחס אליהם כארגונים שבאים להרוג את חיילי צה"ל".

 

באירוע אחר התייחס שר האוצר, יובל שטייניץ, למבצע. הוא אמר, כי "אין לצפות ל-100% הצלחה במבצעים מסוג עצירת המשט לרצועת עזה". בכנס של משרד האוצר בירושלים הוסיף השר שטייניץ כי "אנחנו מומחים בהלקאה עצמית שהיא מוגזמת ומזיקה ובמקרה זה נזקיה עולים על תועלתה". לדבריו, "שבירת המצור הימי על עזה היתה גורמת להידרדרות נוספת של טילים ופעולות טרור. למדינת ישראל אין ברירה אלא להגן על עצמה. חיל הים עשה את כל המוטל עליו, תוך סיכון עצמי של אנשיו".  

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 01/06/2010 11:35

 

בהכנת הידיעה השתתף צבי לביא
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ה"מרמרה". ספינה גדולה
צילום: אבי רוקח
ההשתלטות על הספינה
צילום: דובר צה"ל
ח"כ הנגבי. שבחים לממשלה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים