שתף קטע נבחר

אחרי הלהבות: הנשרים והחיות חוזרים לגמלא

אין ספק שהשריפה בשמורת גמלא גרמה נזק עצום לבעלי החיים, אבל לאחר שבוע, כבר נראים ניצנים חדשים של התחדשות בשטח. לצד פגרים שרופים מוצאים אנשי השמורה חרקים, שומעים ציוצים של ציפורי שיר והבחינו גם בצבאים, שפני סלע ובדורסים ששבו לקנן

סימני השריפה הקשה עדיין ניכרים בשמורת גמלא, אבל אנשי השמורה מדווחים שבינות לצמחיה השרופה ומבעד לפיח המכסה את האדמה מתחילים לראות איך הטבע מתחיל להתחדש.
 

שמורת גמלא מהווה בית גידול למאות מיני בעלי חיים, צמחים ועצים, חלקם מוגדרים בסכנת הכחדה. ברשות הטבע והגנים אמרו כי קשה למנות את מיני בעלי החיים שמתו בשריפה, או להעריך את הכמות, אך ברור שמדור בפגיעה חמורה.

 
"אין ספק שהשריפה גרמה נזק עצום למגוון בעלי החיים המצויים כאן. במהלך השבוע האחרון מצאנו באזור בעלי חיים שלא הצליחו להימלט מהשריפה. עשרות צבי יבשה מצויים, מספר נחשים, חומטים, זיקיות ואפילו איתרנו שני פגרים של חזירי בר בשטח", אמר רועי שטראוס, מנהל השמורה.
 


חסידה לבנה צדה פגרי חיות בגמלא השרופה (צילומים: פאבלו רודאף)
 


סימני השריפה ניכרים, אך גם הירוק מבצבץ
 
אבל לא רק מוות מצאו אנשי שמורת גמלא. "האדמה עדיין חרוכה, אבל כבר נראים ניצנים חדשים של התחדשות בשטח", סיפרה יעל חורש, אקולוגית השמורה. "לצד פגרי החיות שמצאנו איתרנו גם פרטים רבים חיים. מעכבישים זעירים ועד לציפורי שיר שחזרו להתעופף בין הצמחייה. יום אחרי השריפה כבר צפינו במספר צבאים בשטח ובלהקות גדולות של שפני סלע".
 
גם נשרים ורחמים כבר ניצפו מתעופפים באזור השמורה. מינים רבים של ציפורי שיר נצפו מחפשות מזון וחורש מציינת גם הפתעה בדמות של בולבול לבקן. "זה היה בהחלט הזוי לראות אותו בין כל האזורים המפוייחים סביבנו".
 

15 הנשרים הצעירים, שחולצו ביום השריפה תחת עשן כבד מהלהבות שאיימו לכלות אותם, כבר חזרו לשיגרה. את מנת המזון הבשרית הם מקבלים על פי הלו"ז הקבוע - פעמיים בשבוע - והם צופים בנעשה סביבם מתוך כלוב האיקלום הגדול הצופה על המצוקים.

 

לא רק נשרים; בעלי החיים בשמורת גמלא:

צילום: פאבלו רודאף

 

 
מה עלה בגורל הדורסים המקננים בשמורה? לדברי חורש, הדורסים שבו לקנן באזור. היא מסבירה כי שלושה קיני רחמים במצוקי נחל גמלא ואחד בנחל דליות לא נפגעו בשריפה. אנשי גמלא מעריכים כי יומיים לפני השריפה, היתה בקיעה של גוזל נשר באחד הקינים בשמורה. "הוא מת, אך איננו יודעים מה הסיבה לכך. גם לאחר גלישה לקן ולנחל לא איתרנו את הגוזל", הם מדווחים.

 

באחד העצים הגדולים בערוץ נחל גמלא, שספג מכת חום קשה וכמעט שנשרף כולו, מצאו אנשי השמורה סימן חיובי לכוח של הטבע לספוג מכה קשה ולהתאושש ממנה. על העץ קיננו לפני השריפה צמד חיוויאים, דורסי יום גדולים הניזונים מנחשים ומכרסמים קטנים. "זה בלתי יאומן, אבל למרות האש, הקן שלהם נותר שלם ובתוכו הגוזל שבקע בשלום", סיפרה חורש. "השבוע כבר צפינו באחד ההורים מגיע עם לקן עם נחש ומתחיל להאכיל את הגוזל. עכשיו האתגר הגדול שלנו הוא להמשיך הלאה ולבדוק כיצד השריפה תשפיע על השמורה בזמן הקרוב".

 


צילום: מאור קינסבורסקי

חיוויאי בגמלא. הגוזל והקן שרדו את השריפה (צילום: מאור קינסבורסקי)

 

בשבוע שחלף מאז השריפה פקדו את המקום מטיילים רבים. בימים הראשונים לאחר כיבוי האש מיהרו אנשי השמורה להתחיל במלאכת השיקום, כדי לאפשר למבקרים להגיע ולהתרשם מהמצב במו עיניהם. מאז מקיימים אנשי השמורה סיורים נרחבים באזור הפגוע כדי לאמוד את הנזק, ולבדוק האם ניתן לעזור לטבע להשתקם.

 

"אנחנו לא מתערבים בטבע, מלבד פעולות של גיזום וכריתת ענפים כדי לאפשר למטיילים לטייל בביטחה. אנו מתמקדים בשיקום הדרכים שמובילות לעיר העתיקה, תיקון הגשר ובינתיים, מאפשרים לציבור המטיילים להיכנס לשמורה ללא תשלום עד ל-11 ביוני. גם המצפור וההדרכות חזרו לפעילות סדירה". אמר שטראוס.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מספר נשרים כבר נצפו בשמי גמלא
צילום: פאבלו רודאף
גמלא בלהבות. ניצנים ראשונים של התחדשות
צילום: פאבלו רודאף
חרדון בגמלא. זוחלים רבים נמצאו מתים בשריפה
צילום: ניר גייגר
מבט על שמורת גמלא בימים אחרים
צילום: מאור קינסבורסקי
גם ציפורי השיר שבו לצייץ. פשוש בגמלא
צילום: מאור קינסבורסקי
מומלצים