שתף קטע נבחר

אובמה: לחקור המשט; המצב לא יכול להימשך

בראיון לרשת CNN אמר הנשיא האמריקני כי לישראל "דאגות ביטחוניות לגיטימיות" בנוגע לעזה, אך מנגד מתח ביקורת על "אובדן חיים לא הכרחי" בספינה הטורקית ועל המשך הסגר על הרצועה, ש"מונע מתושביה להתפרנס בכבוד"

שומר על הקו הזהיר. בהתבטאות ישירה ראשונה, התייחס הלילה (יום ו') נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, לאירועי המשט לעזה - וקרא לישראל לחקור את הרג הפעילים על סיפון האניה "מרמרה", שלדבריו היה "מצב טראגי". הוא הדגיש כי שלטון חמאס ברצועה מהווה סכנה לישראל, אך הדגיש כי הימים האחרונים הוכיחו את הצורך הדחוף בשינוי המצב הקיים במזרח-התיכון.

 

סערת המשט לעזה - עדכונים אחרונים ב-ynet:

"אובדן החיים שם לא היה הכרחי", קבע אובמה בראיון לתוכניתו של לארי קינג ברשת CNN. הוא יישר קו עם עמדת מחלקת המדינה בוושינגטון, ואמר כי "אנו קוראים לקיים חקירה יעילה של כל ההתרחשויות. אני מעריך שבישראל יסכימו לבדוק את הדברים במישור הבינלאומי, כיוון שמכירים שם בעובדה שהדבר פועל לטובת ביטחונם לאורך זמן".

 

הנשיא האמריקני סירב להטיל את האחריות לשפיכות הדמים על מי מבין הצדדים וקרא שלא למהר להטיל אשמה טרם בדיקה דקדקנית של האירועים. "עלינו לדעת את כל העובדות, אבל כבר עכשיו לא מוקדם להגיד לישראל, לפלסטינים וליתר הגורמים במזרח-התיכון כי המצב הקיים אינו יכול להימשך. עלינו להגיע למצב שבו תהיה לפלסטינים הזדמנות אמיתית לעתיד כלכלי יציב, כשבמקביל יכירו שכנותיה של ישראל בדאגות הביטחוניות הלגיטימיות ויהיו שלה ויהיו מחוייבות לשלום".

 

באותו הנושא, הבהיר אובמה כי "לישראל יש דאגות ביטחוניות לגיטימיות. על עריהם לאורך גבול עזה הומטרו טילים. ביקרתי באותם מקומות וחזיתי בעיניי בהרס שגרמו טילים בחדרי השינה. עם זאת, המצור על עזה מונע מהאנשים שם להתפרנס בכבוד, ליצור מקומות עבודה ולעסוק במסחר שיאפשר להם עתיד אמיתי".

 

"טורקיה יכולה להיות קול חיובי"

בהמשך לדברים שאמר אתמול שליחו למזרח-התיכון, ג'ורג' מיטשל, שנפגש עם שר הביטחון, אהוד ברק, בתל אביב - אמר הנשיא האמריקני כי דווקא המשבר סביב אירועי המשט מהווה "הזדמנות לשבור את המבוי הסתום בתחום המדיני, תוך הפיכת הטרגדיה להזדמנות. נוכל לבחון כיצד יסופק מענה לדאגותיה הביטחוניות של ישראל, ובמקביל ליצור הזדמנויות חדשות לפלסטינים עם כל הצדדים הנוגעים בדבר: הרשות, ישראל, מצרים ועוד".

 

אובמה סיפר כי שוחח בשבוע האחרון כמה פעמים עם ראש ממשלת טורקיה, טאיפ ארדואן, והביע תקווה כי למרות המשבר - תוכל ארצו לסייע בהרגעת האזור. "אני חושב שטורקיה יכולה לשמש קול חיובי כשכל הטרגדיה הזאת תהיה מאחורינו. נוכל להביא את כל הצדדים יחד כדי להגיע לפתרון של שתי מדינות, שיאפשר לישראלים ולפלסטינים לחיות בשלום ובביטחון, אלה לצד אלה.

 

ממשל אובמה נקט בימים האחרונים קו זהיר בנוגע לאירועי המשט, כשברקע ביקורת בינלאומית קשה נגד ישראל על האירוע שבו נהרגו תשעה פעילים פרו-פלסטינים. אף שבכיריו הביעו צער על הרג האזרחים ולא פסלו אפשרות של הקמת ועדת חקירה בינלאומית, הם לא גינו את השתלטות צה"ל על הספינה.

 

אתמול אמר דובר הבית הלבן, דן ברטון, כי הדבר החשוב ביותר לאובמה הוא "שאירועים דוגמת אלו שהתרחשו, לא יקרו שוב". זמן קצר אחר כך נשמע סגנו של נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מרוכך בהרבה, כשבראיון לערוץ הטלוויזיה האמריקני

הציבורי שאל בהתייחס למשט: "מה הביג דיל?". הוא גם טרח להסביר: "הישראלים הבהירו למשתתפי המשט שאם יסיטו את הספינות צפונה, יוכלו לפרוק את הציוד והוא יועבר לרצועת עזה. אז מה העניין? למה הם התעקשו להגיע ישירות לעזה?".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. מזהה הזדמנות מדינית
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
ההשתלטות על ה"מרמרה". קו אמריקני זהיר
צילום: דובר צה"ל
מומלצים