שתף קטע נבחר

צעירים חסרי מנוח: טיולים לבני הגיל השלישי

העולם אולי שייך לצעירים - אבל גם לצעירים ברוחם. קצת אחרי היציאה לפנסיה ולפני שמתמסרים לחלוטין לנכדים, קבלו את הטרנד החדש של ענף התיירות - טיולי גמלאים

מי אמר שהעולם שייך לצעירים? בשנים האחרונות יותר ויותר מבני הגיל השלישי תרים את העולם שמעבר לים, והתופעה, שזכתה בעבר להרמת גבות, נחשבת כיום לאחד הטרנדים הלוהטים בקרב חברות התיירות.

 

לפי הערכות שונות, בישראל 2010 חיים כ-700 אלף גמלאים. מרבית סוכני הנסיעות יאמרו, כי השנים הראשונות של תקופת הפנסיה הן השנים בהן מרבים גמלאים לטייל במיוחד. הגורמים לכך ברורים: הם כבר אינם עסוקים במירוץ החיים, מודעים לכך שזה הזמן ליהנות, והעובדה שהילדים כבר "מסודרים בחיים" מפנה משאבים כספיים לטיול.

 

"אם בעבר קהל היעד העיקרי שלנו נע סביב גילאי 70-60, הרי שכיום, כתוצאה מעליית תוחלת החיים בעולם המערבי כולו, גיל קהל המטיילים נע בין 65 ל-80 ואף למעלה מכך", אומר סימן עובדיה, מנהל זרוע טיולי המבוגרים של "נתור".

 

גמלאים רבים נהנים כיום מבריאות טובה ואריכות ימים, ובשל הגידול במספר המטיילים עלתה הדרישה גם לטיולים מיוחדים שיתאימו לקהל היעד - טיולי אמנות, שייט נהרות, טיולי כוכב, יעדים אטרקטיביים, וכדומה.


זה הזמן ליהנות. בני הגיל ה-3 בנופש (צילום אילוסטרציה: ויז'ואל פוטוס)

 

"היציאה לתור את הארצות שמעבר לים חשובה מאוד, מאחר וכך הם חשים שהם עדיין יכולים ליהנות ולטייל במקומות שאליהם תמיד רצו להגיע ולא הספיקו", מוסיף עובדיה. "השאיפה והציפייה לטיול הבא מעניקה כוח רב בגילאים המבוגרים".

 

אותה גברת בשינוי אדרת?

למרות העלייה בתוחלת החיים והבריאות הטובה, התאמת טיולים לבני הגיל השלישי אינה משימה פשוטה, ולו מפני שאת הטיולים לבני גיל הזהב חייב ללוות רופא מוסמך - ליווי של אחות אינו מספיק. הדבר אמנם מייקר את עלות הטיול, אך הוא מעניק למטיילים שקט נפשי.

 

כמובן שיש צורך להתאים את המסלול ליכולת התנועה על המטיילים, לדאוג להסעות משדה התעופה ואליו, להכין תכנית טיול מלאה, לוודא כי האתרים נגישים והחלפת המלונות מינימלית ולהקפיד על שתי ארוחות מלאות ביום. גם סידורי הביטוח הרפואי של טיולי גיל הזהב, שונים לחלוטין מאלה של מטיילים צעירים יותר.

 

הצורך בכל אלה גורם לעליה ניכרת בעלות הטיול, וזו הסיבה שלמרות הפוטנציאל הרב הגלום באוכלוסיית הגמלאים בישראל, מעטות חברות התיירות שבוחרות לארגן טיולים סדירים לבני הגיל השלישי.


להתאים את המסלול ליכולת. רוכבי אופניים מבוגרים (צילום: מאיר פרטוש)

 

ישנם מספר סוגים עיקריים של טיולים המיועדים לגיל הזהב:

 

  • טיולי "כוכב": מכיוון שמטיילים מבוגרים מעדיפים שלא להחליף מלונות בתדירות גבוהה, טיולי כוכב מתמחים בבחירת נקודה מרכזית אחת ממנה יוצאים לבקר באתרים ובאטרקציות התיירותיות הממוקמות ביעד. כך נחסך מהמטיילים המבוגרים הצורך בהתארגנות מחדש על בסיס יומיומי, אריזת החפצים האישיים והיטלטלות איתם וכדומה.

 

  • שיט נהרות: טיולי השיט הפכו בשנים האחרונות לפופולאריים במיוחד בקרב התיירים הישראלים בכלל, ובני הגיל השלישי בפרט. טרנד פופולארי במיוחד שהתפתח בתחום השייט בשנים האחרונות הוא "שייט נהרות" (River Cruises).

 

מדובר בספינה מפוארת - "מלון צף" לכל דבר ועניין - שעושה את דרכה לאורך נהר ועוגנת כל יום במקום אחר. עבור בני הגיל השלישי זהו סידור אופטימלי, מכיוון שהוא מאפשר להם ליהנות מסיורים באתרים שלחוף הנהר, לצד תחושת שחרור מהסידורים הנלווים לטיול. את כל אלה מלווה, כמובן, שהייה בתנאים של מלון יוקרה מפנק.


סידור אופטימלי. קרוז תיירים (צילום: Index open)

 

כיום ניתן לצאת לשייט שכזה במרבית הנהרות הגדולים באירופה: הריין, המיין, הדנובה, הסיין ודומיהם, אך גם בנהרות מרוחקים יותר בדומה לנהר המקונג, הזורם לאורך סין, מיאנמר, לאוס, תאילנד, קמבודיה ווייטנאם. משך "שייט הנהרות" משתנה בהתאם ליעדים ולמסלול הטיול, אך מרביתם נמשכים בין שבוע לשבועיים.

 

  • טיולי אמנות: מטיילים רבים בני הגיל השלישי מבקשים ליהנות מתרבות עשירה ולצפות ביצירות האמנות המפורסמות ברחבי העולם. טיולי האמנות מהווים עבור התיירים המבוגרים נקודת מפגש נוחה עם טובי הציירים, הפסלים והאדריכלים של אירופה, ומציעים שילוב ייחודי של טיול בחו"ל לצד ביקורים בערי התרבות והאדריכלות מהמפורסמות בעולם.

 

שמחה משפחתית

ומה חושבים הילדים והנכדים? "מרבית בני המשפחות מפרגנים באופן גורף, ושמחים לראות את הוריהם טסים ושוהים בחו"ל גם בגיל מאוחר", אומר עובדיה. "שמענו גם על ילדים להורים מבוגרים המעירים בקריצה כי 'הטיולים הללו פוגעים להם בירושה', אך ככלל הם נהנים מאוד מכך שהוריהם מבלים, רואים עולם וחשים חיוניים. בנוסף, טיולי הגיל השלישי מהווים מקום מצויים להיכרות עם חברים חדשים, דבר משמעותי מאוד עבור בני הגיל המבוגר".

 

הקושי הנלווה לטיסות הארוכות, הפך את יעדי אירופה הקלאסית לפופולאריים במיוחד עבור בני גיל הזהב, אך בשנים האחרונות עולה הפופולאריות של יעדים רחוקים יותר, דוגמת צפון ודרום אמריקה, אסיה (סין, אוזבקיסטן, סרי לנקה ותאילנד), דרום אפריקה ומרוקו.

 

בכל מקרה, כאשר מתכננים טיול לבני הגיל השלישי, רצוי לזכור מספר נקודות חשובות:

 

1. בדקו חברות נסיעות המתמחות בארגון טיולים לאוכלוסייה המבוגרת, כדי להימנע מלמצוא עצמכם "תקועים" בטיול שאינו מתאים ליכולותיכם, או לחוש "מבוגרים" מדי במסגרת שאינה מתאימה לכם.

 

2. במידה והטיסה ארוכה, רצוי להקפיד על שתייה, להימנע משתיית אלכוהול, וכל אימת שהדבר מתאפשר - כדאי לחלץ עצמות וללכת.

 

3. לנוטלים תרופות באופן קבוע מומלץ לקחת שני סטים של תרופות - אחד עבור תיק היד והשני ארוז במזוודה, על מנת לוודא שהתרופות תמיד בהישג יד. כך גם לגבי משקפיים וציוד נלווה אחר, דוגמת סוללות למכשיר שמיעה וכדומה.

 

4. מעבר לתרופות הנלקחות דרך קבע, מומלץ לקחת תרופות בסיסיות הדומות לתרופות אותן אתם מחזיקים בארון התרופות הביתי.

 

5. וודאו כי מצטרף לטיול רופא מוסמך ובקשו מהרופא המטפל תקציר רפואי, רצוי באנגלית, המפרט בעיות, תרופות הנלקחות על בסיס קבוע, רגישויות לתרופות ועוד, על מנת שתוכלו לספק לרופא המלווה את כל המידע הדרוש, במקרה הצורך.

 

6. רצוי לא לשנות את הרגלי התזונה הקיימים בצורה משמעותית במהלך הטיול.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטיילים בעיקר עם תחילת הפנסיה. מבוגרים בנופש
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים