שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מפלס הכנרת מתחיל את הקיץ "נמוך מדי"

אירוע הגשם המשמעותי האחרון היה בפברואר, וב-11 במאי החל המפלס את הירידה הקייצית שלו. אלא שבמאי הוא ירד 10.5 ס"מ - לעומת "רק" 7 במאי אשתקד. גם מאגרי מי התהום הגדולים במרכז ובחוף מתחילים את הקיץ באוברדרפט גדול מדי

רגע לפני הקיץ, מפלס הכנרת שולח דרישת שלום - והיא לא מעודדת: לאחר עונת הגשמים בה עלה המפלס ב-1.71 מטר, הוא החל לרדת ב-11 במאי ועד לסוף אותו חודש השלים ירידה של 10.5 ס"מ. הירידה הזו גדולה יותר מהירידה המקבילה בשנה שעברה, אז (במאי 2009) ירד המפלס ב-7 ס"מ. כל ס"מ במפלס שווה ערך ל-1.67 מיליון מ"ק מים.

 

אירוע הגשם המשמעותי האחרון היה בפברואר, והמפלס נמצא כעת כ-25 ס"מ מעל לקו האדום התחתון. בחודשי הקיץ, וגם במהלך הסתיו, הוא צפוי להמשיך ולרדת עד לרום של 214 מטר מתחת לפני הים. ברשות המים לא מעריכים שירד מתחת ל-214.24 מטר - מפלס המינימום של 2009) (לשם השוואה - המפלס המינימלי ההיסטורי היה ב-2001 ועמד על 214.87 מטר מתחת לפני הים).

 

ומה עושים?

 

נפח המים הזמינים בכנרת בחודש מאי (כלומר סך כל כניסות המים לאגם בניכוי ההתאדות) הוא 8 מיליון מ"ק בלבד - לעומת 13 מיליון מ"ק במאי אשתקד. בכל שלושת החודשים האחרונים (מרס עד מאי) התקבלו בכנרת נפחים נמוכים מהתקופה המקבילה אשתקד - בגלל שכמעט ולא היו גשמים בתקופה הזו. מתחילת השנה ההידרולוגית מסתכמים נפחי המים הזמינים בכנרת ב-346 מיליון מ"ק.

 

גם שאר מאגרי המים של ישראל נכנסים לעונת הקיץ במצב לא מעודד: בדרום אגן ירקון-תנינים - ממאגרי מי התהום הגדולים בארץ - המפלס גבוה רק ב-0.09 מ' ביחס ל"קו האדום" - נמוך ב-39 ס"מ לעומת המפלס המקביל אשתקד. במרכז האגן הוא גבוה ב-0.57 מטר מה"קו האדום" (דומה למפלס המקביל אשתקד) ואילו בצפון האגן המצב מעט טוב יותר, והוא גבוה ב-1.57 מטר מה"קו האדום" (גבוה ב-26 ס"מ לעומת המפלס המקביל אשתקד).

 

באגן החוף נרשמו החודש בדרך כלל ירידות במפלס, למרות שהמפלס כעת גבוה בהשוואה למפלס בחודש המקביל אשתקד.

 

עצירת המשקעים תרמה גם לירידת מפלס ים המלח, שירד החודש ב-8 ס"מ, לאחר ירידה של 12 ס"מ בחודש הקודם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החל בירידה. מפלס הכנרת
צילום: גילי אליהו
מומלצים