שתף קטע נבחר

אחרי שנה הוא לא יעיל. 10 עובדות על קרם הגנה

מה משמעות מספר מקדם ההגנה, כמה קרם אנחנו באמת מורחים, ואיך קשורה השחקנית ג'ודי פוסטר לכל העניין? 10 דברים שלא ידעתם על החבר הכי טוב שלכם הקיץ

1. קרם קרחונים

מי המציא את מסנן הקרינה הראשון? יש המייחסים את ההמצאה לפרנץ גרייטר, מטפס הרים, שנכווה מקרינת השמש שהוחזרה אליו מהקרח שעל פסגת הר בשם Piz Buin. ב־1940 הוא רקח את הקרם וכינה אותו "קרם קרחונים".

 

2. תרגיל בחשבון

מקדם ההגנה אינו קובע את עוצמת ההגנה אלא את משך השהייה בשמש עד לזמן שבו היא תגרום לכם להישרף. התרגיל מחושב בערך כך: הכפילו את המספר שעל האריזה בזמן הטבעי שלוקח לכם להפוך אדמדמים וכך תדעו כמה דקות תוכלו לשבת בשמש.

 

3. אילו מין קרניים

עם זאת, מסנן הקרינה מגן רק מפני הנזקים של קרני UVB (שהן קרני שמש קצרות יותר, ששכיחותן עולה בין השעות 10:00 בבוקר ל־16:00 אחר הצהריים והן אלה הגורמות לאדמומיות). בעשור האחרון התברר שזרועותיה הארוכות של השמש, בצורת קרני ה־UVA, מזיקות לא פחות מקרני ה־UVB. כדי לבדוק שהקרם שלכם מגן גם כנגדן, חפשו כיתוב המצביע על הגנה מקרניUVA .

 

4."אשמת" המסננים

לאחרונה התפרסמו מאמרים על כך שמסנני הקרינה הם בין האשמים במחסור הכללי בוויטמין D. אמנם הקרם חוסם את הקרניים שמהן אנו מייצרים את הוויטמין,

אך מוטב ליטול ויטמין D ולא להפסיק להתמרח.

 

5. המריחה הגדולה

 מחקרים רבים הראו שרוב האנשים מורחים 10%־60% מכמות הקרם הנדרשת. האזורים המופקרים ביותר הם אלה הקרובים לעיניים, לאוזניים ומאחורי האוזניים.

 

6. ומה עם סרטן?

מדי פעם צצות שמועות ששימוש במסנן קרינה עלול לגרום לסרטן. למעשה, הבעיה נובעת מכך שאנשים המתמרחים בקרם מרגישים שהם מוגנים לגמרי ולכן מבלים שעות ארוכות בשמש. זה מה שגורם לסיכון יתר, ולא הקרם עצמו.

 

7. קבוצת המתגוננים

 האוכלוסיות שנוטות למרוח מסנן קרינה הן האוכלוסיות המתונות והלא מסתכנות. כך למשל, נמצא שרווקים אינם מתמרחים כמו נשואים, חסרי ילדים מתמרחים פחות מהורים, וצעירים פחות ממבוגרים. עם זאת, ממצא מעניין הראה שקבוצת בני 25־44 משתמשת הכי הרבה במסנני קרינה. המבוגרים יותר אינם מסתפקים בקרם ויושבים בצל, מכוסים בביגוד מתאים.

 

8. הישבן של ג'ודי פוסטר

 חברת קופרטון הייתה הראשונה לשווק את הקרם לקהל הרחב ויצאה בפרסומת בשנות ה־50. הפרסומת התפרסמה בעצמה כשחשפה את עכוזה של ילדה בת

שלוש. מאוחר יותר, כשהפרסומת עברה לטלוויזיה, הימרו המלהקים על ילדה קטנה בת שלוש בשם ג'ודי פוסטר לככב בה.

 

9. שמש דאשתקד

למרות שאין חובה להציג תאריך תפוגה על מסנן קרינה, אורך חייו מוגבל. קרם ארוז וסגור יכול לשמור על יעילותו כשלוש שנים, אבל קרם שנעשה בו שימוש יומיומי עלול להתחמצן והופך ללא יעיל לאחר שנה. לאחר פרק זמן זה השליכו אותו לפח.

 

10. גבר מי שמורח

 מחקר שמוצג בימים אלה בכנס איגוד הדרמטולוגים הבריטיים בגלאזגו חושף שגברים מזלזלים בהוראה להשתמש במסנן קרינה. רק מחציתם מורחים אותו למרות שסיכוייהם לחלות בסרטן העור כפולים משל נשים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רובנו לא מורחים סביב העיניים
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים