שתף קטע נבחר

הערכה: מדד מאי עלה ב-0.4%

בבנק ישראל נוטים להשאיר את הריבית על 1.5%, בין השאר עקב חשש מהתחזקות נוספת של השקל

לאחר המדד העונתי הגבוה של חודש אפריל (0.9%), צפוי להירשם גם במאי מדד גבוה יחסית. בשוק ההון ובמשרד האוצר מעריכים כי מדד מאי שתפרסם הלמ"ס ביום שני יעלה ב-0.4%. אולם צמד המדדים של החודשיים האחרונים אינו משנה את תוואי התפתחות המחירים במשק. על פי הערכות הפעילים בשוק ההון צפויה האינפלציה ב- 12 החודשים הבאים להתכנס אל תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%) ולהסתכם ב- 2.7%.

 

הערכות אלה יקלו על נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר לשוב ולהשאיר בסוף החודש את הריבית לחודש יולי ללא שינוי, זה החודש השלישי ברציפות, ברמה של 1.5%. זאת למרות העובדה שהריבית הריאלית במשק (היחס בין ריבית בנק ישראל לבין האינפלציה הצפויה) נותרה שלילית ובחודש שעבר היא אף ירדה ב- 0.1%, לרמה של מינוס 1.2%. בנוסף לכך ממשיך בנק ישראל להיות מודאג מההשפעה השלילית של הריבית הנמוכה על הזינוק במחירי הדירות, שעלו ב-12 החודשים האחרונים בקרוב ל-22%.  

 

הסיבות העיקריות לנטיית בנק ישראל להשאיר את הריבית חודש נוסף ללא שינוי הן החשש שהעלאת ריבית תגרום להתחזקות נוספת של השקל, ואי הוודאות הרבה השוררת בשווקים הפיננסיים בחו"ל.

 

על כוונתו להשאיר את הריבית ללא שינוי גם במהלך החודשים הבאים רמז בנק ישראל בפרסום האחרון של פרוטוקול דיוני הריבית. בדיונים אלה, שנערכו לפני שבועיים, ציינו חברי הנהלת הבנק כי העלאת ריבית בארץ לפני ביצוע מהלך דומה בחו"ל מגדילה את האטרקטיביות של השקל וגורמת בכך לחיזוקו מול המטבעות החשובים בעולם. לדבריהם, על רקע ההתפתחויות האחרונות בכלכלה העולמית, צפויה הריבית בארצות הברית ובאירופה להישאר ללא שינוי גם בחודשים הבאים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריבית ללא שינוי?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים