שתף קטע נבחר

קרם דה לה קומדיה

מי מנצח, מל ברוקס או וודי אלן? האחים מרקס או בילי וויילדר? מועדון הסרט המופרע מביא לכם את סיפורה של רשימת 100 הקומדיות הגדולות בכל הזמנים של מכון הסרטים האמריקני

בסוף המאה הקודמת התכנסה בלוס אנג'לס ועדה מיוחדת של ה-AFI, מכון הסרטים האמריקני, במטרה לתת תשובה סופית לשאלה שוודאי כל אחד מקוראינו שאל את עצמו לא פעם (וגם אם לא, תהנהנו עם הראש כדי לא להרוס את הרגע): מהו הסרט המצחיק ביותר בהסטוריה?

 

לשם כך נבחרו 1,800 אנשים ש"מבינים קומדיה" מכל רחבי ארצות הברית - מבקרי קולנוע, במאים, תסריטאים, עורכים, צלמים, הסטוריונים ומפיקים. הם נתבקשו ליצור רשימה של 100 סרטים, כשהקומדיה החשובה ביותר בכל הזמנים (שהופקה בארצות הברית) נמצאת בראשם.

 

הקריטריונים כדי להכנס לרשימת המאה הם:

  • סרט ממש מצחיק ולא רק מעורר חיוך.
  • ההומור בסרט הוא על זמני ומצחיק גם את הקהל של היום.
  • סיפור מתמשך באורך של יותר מ-60 דקות.
  • קומדיה בשפה האנגלית ובהפקה אמריקנית.

 

עכשיו, לפני שאתם מציצים בתשובות, קחו פתק ורשמו לעצמכם לפחות חמש מהקומדיות הטובות, המצחיקות והחשובות ביותר בכל הזמנים. אין עט? רשמו מסרון ושלחו לעצמכם. קדימה. אולי תקלעו לאחת מעשרים הקומדיות הגדולות.

 

"בהכרה באופיין ההיסטורי והסוביקטיבי של הקומדיות, פרויקט מאה שנות קומדיה מצדיע לסרטים שהעשירו את מורשתנו", אמרה ג'ין פיקר פיסטנברג, מנהלת המכון, בפתיחת הטקס שארך שלוש שעות. "לרוב מתעלמים מעניקי הפרסים הגדולים בעולם הקולנוע מקומדיות, והגיע הזמן שהסרט המצחיק יהיה זה שצוחק אחרון". ואלו הן שש הגדולות (נהוג להסתפק חמש, אבל אז מל ברוקס לא היה נכנס לכתבה):

 

1. "חמים וטעים" (1959)

כן רבותי, בסרט המצחיק ביותר בכל הזמנים מככבים שני גברים בבגדי נשים, ומרילין מונרו אחת, שנשיותה אינה מוטלת בספק. בסרט נמלטים טוני קרטיס וג'ק למון מהמאפיה ומצטרפים ללהקת נשים נודדת.

 

"חמים וטעים". לתת זמן לצחוקים

 

כשעריכת הסרט הושלמה, נערכה הקרנת מבחן מול קהל. ההקרנה עברה בהצלחה כל כך גדולה, שבסצנה שבה ג'ק למון המחופש מודיע שהוא עומד להתחתן עם גבר - איש לא הצליח לשמוע את הדיאלוג בגלל הצחוק הרם שמילא את האולם. בשל כך נאלץ הבמאי בילי וויילדר לצלם מחדש את הסצנה עם הפסקות ניכרות בין שורות הדיאלוג, כדי להשאיר מקום לצחוק של הצופים.

 

הסרט מסתיים כשמיליונר תמהוני מציע נישואין לג'ק למון; למון מנסה להתגונן באומרו: "אני גבר!" והמיליונר עונה: "ובכן, אף אחד לא מושלם". משפט זה נכנס לרשימה אחרת של ה-AFI - מאה הציטוטים החשובים בהיסטוריה של הקולנוע.

 

2. "טוטסי" (1982)

גם במקום השני מככב גבר בבגדי אישה (מה זה אומר על מבקרי הקולנוע?). דסטין הופמן הוא שחקן שלא מצליח למצוא עבודה בגלל רצונו להיות שחקן מושלם, ובכך הוא מעכב כל הפקה בה הוא משתתף, גם אם מדובר בפרסומת לקטשופ. כיוון שאיש לא מוכן להעסיק אותו יותר הוא מחליט להתחפש לאישה מבוגרת, ומתקבל לאופרת סבון. התפקיד מביא לו תהילה ופרסום, אך איש אינו יודע כי מדובר בגבר מחופש. במהלך הסרט הוא מספיק להתאהב בג'סיקה לאנג וגם לקבל הצעת נישואים מאביה.

 

"טוטסי". למד מהגדולים ביותר

 

כדי לסייע להופמן להתכונן לתפקיד ולצייד אותו בגינונים של גבר שמשחק אישה, נשכרו שירותיו של השחקן והטרנסווסטייט הולי וודלמן. הופמן סיפר שיום אחד, בעודו מחופש לאישה, פגש במעלית שחקן ותיק ומכובד בשם חוזה פרר והציע לו לשכב אתו. חוזה ענה "לא עכשיו" והסתלק מהמקום במבוכה. כך ידע הופמן שההכנה לתפקיד הושלמה. סרטים נוספים בסגנון הם "גברת דאותפייר" במקום ה-67 ו"ויקטור ויקטוריה" במקום ה-76, בו ג'ולי אנדרוז מתחפשת לגבר.

 

3. "דוקטור סטריינג'לאב" (1964)

גנרל אמריקני בשם ג'ק ריפר מאשים את הסובייטים כי זיהמו את מי השתייה של ארצות הברית ומנסה להצית מלחמה גרעינית עולמית.

 

"ד"ר סטריינג'לאב". שלושה במחיר של שישה

 

תקציב הסרט היה רק שני מיליון דולרים. סרטי קולומביה לא ידעו איך יוכלו ללהק מספיק שחקנים מפורסמים לתפקידים הראשיים בתקציב כזה, ולכן הסכימו לקבל את פיטר סלרס רק אם ישחק לפחות ארבעה תפקידים בסרט. לבסוף הוסכם על שלושה תפקידים תמורת סכום של מיליון דולר - חצי מתקציב הסרט. על כך אמר הבמאי, סטנלי קובריק: "קיבלתי שלושה שחקנים במחיר של שישה".

 

4. "הרומן שלי עם אנני" (1977)

עד 1977 התמחה וודי אלן בקומדיות נונסנס מטורפות. בסרטו החדש ניסה לשנות כיוון וליצור קומדיה רומנטית רגישה שתייצג את התקופה ואת הבלבול של הדור שלו. שמה המקורי של השחקנית הראשית דיאן קיטון היה דיאן הול, ושם החיבה שלה היה אנני. כך נולד השם. הסרט זכה בארבעה פרסי אוסקר, לרבות בפרס לסרט הטוב ביותר. זהו גם הסרט הקצר בהיסטוריה שזכה בתואר זה.

 

"הרומן שלי עם אנני". הראשון מבין חמישה

 

אחת הסצנות המפורסמות בסרט היא זו שבה עומד אלן בתור לקולנוע ומאחוריו עומד מישהו שמנסה להרשים את חברתו בידע שלו על תורתו של מרשל מקלוהן, סופר ומרצה בעל שם עולמי לתקשורת המונים. במהלך הסצנה מחליט אלן לחשוף בפני הנודניק את טיפשותו ומכניס לסרט את מקלוהן בכבודו ובעצמו, שיסביר לבחור שהוא מקשקש בשכל.

 

וודי אלן הוא הבמאי המיוצג ביותר ברשימת המאה עם לא פחות מחמישה סרטים בהם לקח חלק. היחידים שזוכים לנוכחות דומה הם האחים מרקס, והנה הם באים...

 

5. "מרק ברווז" (1933)

האחים מרקס בקומדיה אנטי מלחמתית מטורפת. מדינת "פרידוניה" הדימיונית מחליטה לצאת למלחמה כוללת עם המדינה השכנה, רק מפני שהמנהיג שלה, גראוצ'ו מרקס, אידיוט.

 

"מרק ברווז". ממי הם גנבו?

 

סרטם החמישי של האחים מרקס כל כך הקדים את זמנו, שכשיצא לאקרנים נחשב לכישלון וגרם לאי-חידוש החוזה של החבורה בסרטי פרמאונט. החבורה כמעט והתפרקה בגלל הפרויקט, אולם כיום הוא נחשב לסרטם הטוב ביותר.

 

לפני שהסרט יצא לאקרנים קיבלו האחים מכתב מעיר אמיתית בשם "פרידוניה" במדינת ניו יורק, שביקשה לשנות את שם המדינה הדימיונית כי הוא פוגע בשמה

הטוב של העיר. גראוצ'ו החזיר מכתב תגובה שמבקש לשנות את שם העיר, כי הוא פוגע להם בסרט. הסרט התפרסם מאוד גם בזכות סצנת המראה (ר' מעלה), שהשפיעה על קומיקאים רבים וזכתה לאין ספור מחוות.

 

נקודה למחשבה: ידוע שהאחים מרקס השפיעו על דורות של קומיקאים. אבל שאלתם את עצמכם פעם מי השפיע על האחים מרקס? את התשובה תוכלו למצוא אצל אמן הראינוע הצרפתי מקס לינדר, שביצע את אותה סצנה שני עשורים קודם לכן (הריצו ל-2:30). למעשה, האחים מרקס שאלו ממנו את סצנת המראה, באסטר קיטון שאל ממנו את הגאגים הפיזיים וצ'רלי צ'פלין שאל ממנו את השפם ואת הניואנסים העדינים שתרמו לדמות הנווד המפורסמת שלו. ומה המסקנה מכל זה, ילדים? שלפני מאה שנה, כך נראה, לא היו מספיק עורכי דין.

 

6. "אוכפים לוהטים" (1974)

מל ברוקס החליט לייצר פרודיה פורצת דרך על סרטי המערבונים הגזעניים, שבמהלכה מגיע שריף שחור חדש לעיירה ומציל את המצב.

 

"אוכפים לוהטים". מי אמר לגנוז?

 

כשהוקרן הסרט בפני המנהלים של "האחים וורנר", הוחלט לגנוז אותו כדי למנוע הפסדים נוספים. ברוקס לא האמין שהפרויקט החשוב בחייו עומד להימחק. הוא רץ בין המשרדים של החברה, דפק על הדלתות וצעק "הקרנה בשעה שלוש, הקרנה בשעה שלוש". בשעה שלוש התאספו כ-300 מעובדי החברה וכל מי שברוקס הצליח להביא לאולם.

 

הסרט הוקרן לראשונה, אם כן, בהקרנת פתע. מספרים שזו היתה ההקרנה המצחיקה ביותר עד אז בהיסטוריה של המקום. למחרת צילצל הטלפון בביתו של ברוקס. על הקו היה אחד המנהלים הבכירים של החברה:

- "למה לא הזמנת אותנו להקרנה?"

- "כי ראיתם את הסרט באותו בוקר ואמרתם לגנוז אותו!"

- "כולם מדברים על זה, ברגע זה יצאה הוראה להשקיע מיליון דולר נוספים בשיווק הסרט".

 

אוכפים לוהטים היה מועמד לשלושה פרסי אוסקר והזניק את הקריירה של ברוקס כיוצר פרודיות. ברוקס מופיע שלוש פעמים ברשימת המאה ("המפיקים" במקום ה-11 ו"פרנקנשטיין הצעיר" במקום ה-13).

 

הבאים ברשימה הם "מ.א.ש", "זה קרה לילה אחד" ו"הבוגר". האחים צוקר וג'ים אברהמס סוגרים את רשימת עשרת הגדולים עם "טיסה נעימה", קומדיה שיצרה זרם חדש של פרודיות קולנועיות. בשבוע הקרוב יוקדש להם אירוע "מועדון הסרט המופרע" בסינמטק ירושלים ובסינמטק חיפה.

 

"סודי ביותר". אם ממלמלים, כנראה שאתה שייך למועדון

 

לכבוד סיום שנת הלימודים האקדמית, יוקרן בסיום המפגש מול קהל חי וצוחק עותק פילם של סרטם "סודי ביותר", שהפך לסרט פולחן נצחי. מי שיגיע מוזמן להביט במהלך ההקרנה גם על הקהל, ולגלות שאנשים ממלמלים את השורות בעל פה. אולי זה צריך להיות התנאי לכניסה למועדון הסרטים המצחיקים בעולם.

 

 

אלון גור אריה הוא תסריטאי ובמאי ומנחה אירועי "מועדון הסרט המופרע" בסינמטקים. ביום חמישי, 17 ביוני, יוקדש האירוע בסינמטק חיפה לאחים צוקר וג'ים אברהמס ובמסגרתו יוקרן הסרט "סודי ביותר". האירוע יגיע לסינמטק ירושלים ביום רביעי, 23 ביוני. הקרנה של "המוסד הסגור" , הפרודיה הישראלית הראשונה, תיערך ביום שישי, 18 ביוני, ותלווה במופע במה של חבורת "היפופוטם" לרגל שלוש שנים להקרנתו בסינמטק תל אביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מונרו. אישה על אמת
צילום: Getty Images imagebank
לאתר ההטבות
מומלצים