שתף קטע נבחר

הממשלה נגד אנורקסיה: בעד חוק הדוגמניות

הצעת החוק, שזכתה לתמיכה ממשלתית, אוסרת להציג פרסומות ובהן אנשים הסובלים מתת-משקל. סוכנויות דוגמנים לא יוכלו להעסיק דוגמנים שכאלו

הממשלה התייצבה היום (א') מאחורי הצעת החוק שנועדה להפסיק את השימוש בדוגמנים ובדוגמניות הסובלים מתת-משקל. ועדת השרים לענייני חקיקה העניקה גיבוי להצעת החוק של חברי כנסת מקדימה ומהליכוד.

 

לפי הצעת החוק, חברה מסחרית לא תציג דוגמנים בתת-משקל, ייאסר על סוכנויות דוגמנים להעסיק או לייצג דוגמן המצוי בתת משקל. בסעיף זה נאסר על צילום דוגמנים הסובלים מתת-משקל וכן נאסר על אותם דוגמנים לייצג מותגים. העובר על האיסורים הקבועים בחוק ישלם קנס של 75 אלף שקלים. אם הקמפיין מתפרסם, ישלם 220 אלף שקל. כל הפרה חוזרת תעלה למפרסם פי 4.

 

כל דוגמן או דוגמנית יצטרכו להביא אישור רפואי שמדד מסת הגוף שלהם (BMI) תקין. תחילה רצו חברי הכנסת העומדים מאחורי הצעת החוק לאסור גם שימוש בתוכנות מחשב להצרת היקף גופו של הדוגמן, אולם בהצעה שזכתה לגיבוי הממשלתי, אין איסור שכזה - אולם המפרסם יידרש להוסיף הערה, ובה ייאמר שבתמונה נעשה שימוש בתוכנה גרפית לשם הצרת היקף הגוף. 

 

בהצעת החוק נאמר כי "שכיחותן של הפרעות אכילה לרבות אנורקסיה, מצויה בשנים האחרונות במגמת עליה בחברה הישראלית, בעיקר בקרב נערות צעירות. מחקרים מוכיחים כי אחת הסיבות להפרעות אכילה בקרב צעירות היא השפעת המדיה והפרסום המציגים כמודל לחיקוי נשים רזות במיוחד, ובכך משפיעים על הסטנדרטים של בני הנוער".

 

"תעשיות האופנה והפרסום בפרט", נאמר בהצעת החוק, "יצרו מודל מעוות של דמותה של אישה אידיאלית, כאשר רבות מהדוגמניות המופיעות בפרסום מצויות במצב גופני של תת-משקל. דמות זו משמשת מודל לחיקוי בעיקר בקרב נערות המנסות לרזות יתר על המידה. מטרתה של הצעת חוק זו לצמצם את שכיחותן של הפרעות האכילה בקרב הנוער. מחלת האנורקסיה הינה מחלה חשוכת מרפא בשלביה המתקדמים, שפוגעת כמעט בכל אבר ואבר בגוף החולה ואף עלולה לגרום למוות. לפיכך קיימת חשיבות רבה ליישום אמצעים לצמצום התפשטות המחלה בקרב צעירים וצעירות".

 

הצעת החוק של חברי הכנסת רחל אדטו מקדימה ודני דנון מהליכוד מתבססת על הגדרות למדדי משקל גוף תקין לפי התפלגות גובה, כפי שהן מוכרות ברחבי העולם. "הפרעות האכילה אינן הפרעה נפשית בלבד כי אם מהוות איום ממשי על חיי החולה. מטרת הצעת חוק זו להגן על בריאות הנוער במדינת ישראל באמצעות הגבלת התכנים בתעשיית הדוגמנות והפרסום".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מודל לחיקוי, רק במשקל ראוי (אילוסטרציה)
צילום: איי פי
מומלצים