שתף קטע נבחר

המהומות בקירגיזסטן: 75 אלף אוזבקים נמלטו

האלימות במדינה שבמרכז אסיה לא שוככת, ורבים מהפליטים נורו ע"י בני הרוב הקירגיזי, שפשטו על בתי האוזבקים, בזזו ושרפו אותם. מניין ההרוגים עומד על 117, אך צפוי לעלות. אוזבקיסטן הקימה מחנות פליטים בגבול, ורוסיה שלחה גדוד צבאי - לא לסייע, אלא לשמור על בסיס חיל האוויר שלה. "אף אחד לא מזדרז לעזור לנו", אמר אדם שנענה לצו גיוס החירום

רצח עם בהתהוות או "רק" מהומות אלימות בשל חוסר יציבות פוליטי? לפחות 75,000 מבני המיעוט האוזבקי בקירגיזסטן נמלטו מבתיהם, שנבזזו ונשרפו, במהומות האתניות החמורות ביותר באזור מזה כמה עשורים, אשר מאיימות על יציבות הממשלה הזמנית שם. כך העריכו היום (יום ב) גורמי החירום במדינה.

 

רבים מהפליטים נפגעו מיריות בעת מנוסתם לעבר אוזבקיסטן השכנה, וחלקם נהרגו. רוב נפגעי הירי הם זקנים, נשים וילדים, ורוב ההרוגים הם גברים צעירים שניסו להישאר ולהגן על רכושם.

 

גורמים בממשלה העריכו כי לפחות 117 בני אדם נהרגו עד כה, וכ-1,500 נפצעו, מאז פרוץ המהומות בסוף השבוע בעיר הדרומית אוש, שהיא השנייה בגודלה בקירגיזסטן. לפי רוב ההערכות, מניין הנפגעים צפוי לעלות.

 נציגי הצלב האדום באזור סיפרו כי היו עדים לשריפתן של לפחות 100 גופות בבית קברות אחד בלבד באזור, וציינו כי להערכתם מניין הנפגעים אינו כולל את המתים שגופותיהם עדיין מוטלות ברחובות.

 

לפי עדי ראייה, חבורות אלימות של גברים מהרוב האתני במדינה, הקיריגיזים, פשטו על בתים ועסקים של בני המיעוט האוזבקי, בזזו אותם, העלו אותם באש, ולמעשה, השתלטו על רחובות העיר. כוחות המשטרה או הצבא לא נראו בעיר, אשר מלאי המזון בה הולך ואוזל. מעטי האוזבקים שעדיין נמצאים בעיר אוש התבצרו בשכונותיהם.

 

המהומות התפשטו במהרה לעיר ג'ללבאד, הנמצאת כ-70 קילומטרים משם, וגם בה יש רבים מבני המיעוט האוזבקי. שם החרימו חבורות הבוזזים כלי רכב משוריינים וכלי נשק אוטומטיים מיחידת צבא מקומית, ואף תקפו תחנות משטרה באזור, בניסיון להשיג כלי נשק נוספים.

 

"איך נדבר עם האנשים שירו עלינו?"

"ראינו הרוגים רבים. ראיתי בחור אחד מת לאחר שנורה בחזהו", סיפרה זיידה אחמדובה, אשה אוזבקית בשנות ה-20 לחייה, שהצליחה להגיע לאחד ממחנות הפליטים שהוקמו בזריזות לאורך הגבול באוזבקיסטן. אחמדובה הייתה בין הראשונים שנמלטו מבתיהם והגיעה לגבול אוזבקיסטן כבר ביום שישי.

 

לדבריה, שומרי הגבול האוזבקים סירבו לאפשר לה וליתר הפליטים לעבור, עד חמושים קירגיזים הגיעו לאזור וירו לעברם.

 היא ציינה שאין לה תקווה שתוכל לחרזור לביתה בקרוב. "הבתים שלנו נשרפו עד היסוד. אני לא יודעת איך נחייה, איך נדבר עם האנשים שירו עלינו", אמרה אחמדובה.

 

תושבים קירגיזים אמרו לסוכנויות הידיעות כי האשמים במהומות הם בני המיעוט האוזבקי בעצמם, משום שהיו נוהגים לתקוף סטודנטים ונשים ממוצא קירגיזי ובעקבות זאת פרצה האלימות. לעומת טענות אלו, אמר ראש העיר בפועל של ג'ללבאד, מסקט ז'יינבקוב, כי המהומות הן פעולה של תומכי הנשיא המודח, קורמנבק בקייב, שטען אתמול כי הטענות נגדו הן חסרות כל שחר.

 

האו"ם, רוסיה וארצות הברית כבר הביעו דאגה מההיקף העצום של האלימות האתנית בקירגיזסטן והביעו עניין לסייע לפליטים. בנוסף, רוסיה שלחה גדוד צבאי שלם אל תוך קירגיזסטן - לא כדי לסייע לסיים את המהומות - אלא כדי לשמור על בסיס של חיל האוויר שלה הממוקם בצפון המדינה, הרחק ממוקד הלהבות והטבח. ארה"ב, שגם לה בסיסים במדינה שבמרכז אסיה, טרם נקטה פעולה דומה.

 

גיוס חירום: "אף אחד לא מזדרז לעזור לנו"

הממשלה הזמנית בבירה הקירגיזית, בישקק, ביקשה בסוף השבוע סיוע מרוסיה בדיכוי המהומות האלימות - אך מוסקבה דחתה את הבקשה.

 ארה"ב הודיעה כי לפי שעה לא נתקבלה בוושינגטון כל בקשה דומה מבישקק.

 

בשנת 1990 מאות נהרגו בעימותים אתניים שפרצו אז בין הקירגיזים לאוזבקים בעיר אוש, אך אז צבא ברית המועצות פעל במהירות ודיכא את המהומות. ללא סיוע רוסי הפעם, הכריזה הממשלה בבישקק על גיוס חירום של כל הגברים עד גיל 50. עם זאת, ספק רב אם הדבר יעזור, לדברי טלאיבק אדיבייב, שהגיע ללשכת הגיוס בבישקק, כי "אף אחד לא מזדרז לעזור לנו, ועלינו לשקם את הסדר בעצמנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קירגיזים בזזו בתי האוזבקים באוש ושרפו אותם.
צילום: רויטרס
אוזבקיסטן הקימה מחנות פליטים במהירות
צילום: AP
הנשיא המודח בקייב. הכחיש קשר למהומות
צילום: AFP
מומלצים