שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי: פתחו מיד את מעברי הגבול לעזה

המועצה לענייני חוץ של האיחוד קראה לישראל לפתוח מיד את המעברים ללא תנאים כדי לאפשר מעבר סיוע הומניטרי, סחורות ואנשים: "המצב בעזה אינו יכול להימשך". דיפלומטים אירופים: "סימנים שישראל עשויה להקל המצור"

המועצה לענייני חוץ של האיחוד האירופי קראה אחר הצהריים (יום ב') לישראל להסיר את המצור מעל רצועת עזה, שאותו כינתה "בלתי מקובל", ולפתוח מיד את מעברי הגבול אליה. המועצה גם הצהירה כי "המצב בעזה אינו יכול להימשך כמות שהוא".

 

נציגי 27 המדינות החברות באיחוד נועדו בצהריים בלוקסמבורג, ודנו בין השאר בדרכים שבהן יוכלו לסייע לפקח על מעברי

הגבול לרצועה. בתום הפגישה פרסמה המועצה הודעה שבה נכתב כי מדיניות הסגר מזיקה מבחינה מדינית: "האיחוד האירופי שב וקורא לפתיחה מיידית, מתמשכת וללא תנאי של מעברים כדי לאפשר זרימה של סיוע הומניטרי, סחורות ואנשים לעזה וממנה, לרבות סחורות מהגדה המערבית".

 

בהודעה הבהירה המועצה כי האיחוד האירופי "ערוך ומוכן לתרום ליישום מנגנון המבוסס על הסכם התנועה והגישה מ-2005, שיאפשר לשקם את עזה ולהחיות את הכלכלה שלה. לצורך כך, המטרה העיקרית צריכה להיות גישה מלאה וסדירה דרך מעברים יבשתיים, ואולי אף בים, על בסיס רשימה של סחורות אסורות תוך הבטחת פיקוח קפדני על יעדן של סחורות מיובאות".

 

ישראל: עלייה בכמות הסחורה שנכנסת

המועצה קראה לפיתרון "המביא בחשבון את הדאגות הביטחוניות הלגיטימיות של ישראל, לרבות עצירה מוחלטת של כל אלימות והברחת נשק לעזה". על רקע אירועי המשט נמסר בהודעה כי האיחוד האירופי מצר על אבדן החיים "במהלך המבצע

הצבאי הישראלי במים בינלאומיים", ומגנה את השימוש באלימות. המועצה קראה לחקירה מיידית, מלאה וחסרת פניות של האירועים "והנסיבות שנלוו אליהם", בהשתתפות גורמים בינלאומיים אמינים. כן מגנה המועצה את ירי הרקטות מעזה, וקוראת לחמאס לשחרר את גלעד שליט ולכל הפחות לאפשר לצלב האדום להיפגש עמו.

 

בשולי הישיבה אמר שליח הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר, כי הוא מקווה שבקרוב תקל ישראל את המצור על הרצועה,

שנמשך זה שלוש שנים, ותאפשר מעבר חופשי יותר של סחורות וחומרי בניין לעזה. גורמים רשמיים באיחוד האירופי, בהם בלייר עצמו, אמרו כי יש סימנים לכך שישראל עשויה להסכים להקל את הסגר על הרצועה, ולפתוח לפחות מעבר גבול אחד למעבר כמויות גדולות של סחורה.

 

דיפלומטים אירופים אמרו גם כי סביר להניח שישראל תזנח את

רשימת המגבלות שלה על סחורות שמותר להכניס לאזור, ובמקום זאת תכין רשימה חדשה ומצומצמת יותר של מוצרים שהכנסתם אסורה מטעמי ביטחון. גורם דיפלומטי אחד סיפר גם כי ישראל דחתה הצעה שמטען יישלח בספינות ייבדק במקום המהווה "צד שלישי", כמו למשל קפריסין.

 

מנהל התקשורת הישראלית במשרד החוץ, יוסי לוי, ביקש להדגיש כי ההודעה נוחה יחסית לישראל, וכי המסקנות רחוקות מלהיות קשות כפי שתואר בחלק מהדיווחים. "ההודעה האירופית מאוזנת יחסית", אומר לוי. "היא מתייחסת יותר מפעם אחת לדאגות הבטחון הלגיטימיות של ישראל, מדברת על ירי קסאמים מרצועת עזה, נוקבת בשמו של החמאס ללא התחמקות, וקוראת לשחרור גלעד שליט".

  

בתוך כך הודיעה היום מנהלת התיאום והקישור כי מאז תחילת השנה נרשמה עלייה של 10% בכמות הסחורות שנכנסות לרצועת עזה בחודש. לפי נתוני המנהלת, מכ-1,400 משאיות שנכנסו לעזה בינואר, עלתה הכמות ל-1,950 בחודש שעבר.

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעבר רפיח. בקרוב ייפתחו גם אחרים?
צילום: AP
טוני בלייר. "מקווה להקלות במצור"
צילום: AFP
מומלצים