שתף קטע נבחר

גורם בש"ס: אפליה? נבטיח הכנסה גם לחילונים

בש"ס מחפשים דרכים מקוריות לוודא שהאברכים ימשיכו לקבל הבטחת הכנסה למרות פסיקת בג"ץ. אחד הרעיונות שעלו - זכאות גם לחילונים: "כמה סטודנטים נשואים בלי עבודה עם 3 ילדים יש?". בינתיים, הסטודנטים חוגגים: כבר לא "פראיירים"

האם בג"ץ האברכים דווקא הוא שיעודד את ש"ס לפעול למען המגזר החילוני? גורם בכיר בתנועה אמר אמש (יום ב') ל-ynet כי זו לא תאפשר מצב שבו האברכים שזוכים להבטחת הכנסה לא יקבלו אותה עוד, ואם יהיה בכך צורך, "נעשה את התיקון בחוק כך שגם סטודנטים חילונים יוכלו לקבל הבטחת הכנסה".

 

לקריאת הפסיקה המלאה - לחצו כאן

 

למרות הכעס על החלטת בג"ץ, בש"ס לא מאיימים לפי שעה במשבר קואליציוני, ובכירים במפלגה אמרו כי ינסו לבצע שינויים

ככל שיידרשו בחוק, כדי שהמענק ישולם גם בעתיד.

 

"נפעל כך שכולם יהיו מרוצים. בג"ץ קבע שיש אפליה, ולא איכפת לנו לתקן אותה כך שגם סטודנטים זכאים יקבלו הבטחת הכנסה", אמר אחד הגורמים. ספק אם יש רבים כאלה, כי הקריטריונים לאברכים מדברים על בני זוג נשואים שאף אחד מהם לא עובד ושיש להם שלושה ילדים. כמה סטודנטים חילונים כאלה אתה מכיר?".

 

בש"ס אמרו עוד, כי לא בהכרח יפעלו לחקיקת חוק עוקף בג"ץ כפי שאיים יו"ר המפלגה, אלי ישי, אתמול. "יש דרכים נוספות לטפל בעניין הזה, ולא חייבים להגיע למשבר, מה גם שלא מדובר בהחלטה פוליטית אלא בהחלטה של בית המשפט".

 

מי שבינתיים חוגגים את פסיקת בג"ץ הם הסטודנטים, שבפסק הדין נקבע כי ההבחנה בינם לבין האברכים שזוכים להטבות - אינה חוקית. באגודות הסטודנטים השונות, שחלקן גם לקחו חלק בעתירה שהוגשה לפני עשר שנים והתקבלה רק היום, לא מסתירים את תחושת הסיפוק. יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, בועז טופורובסקי, בירך על כך ש"סוף-סוף בג"ץ אומר שלא ייתכן שתהיה איפה ואיפה", והבהיר: "אנחנו דורשים אפליה מתקנת, לא שיתנו לנו יותר מלמישהו אחר, אלא שיתנו לסטודנט אחד מה שנותנים לסטודנט אחר. לא שקל יותר ולא שקל פחות".

 

טופורובסקי הוסיף: "כיום המדינה נותנת כסף לאברכים כדי שלא יעבדו, והם גם לא עושים צבא. הסטודנטים גם עובדים, גם לומדים - בין היתר כדי לתרום למדינה, וגם עושים מילואים. כשם שדורשים מאזרחים נורמטיביים לשרת בצבא, לעשות מילואים ולעבוד תוך כדי הלימודים - כך שידרשו גם מאברכים שכר לימוד. הגיע הזמן שממשלת ישראל תתמודד עם חוסר השיוויון והאפליה המובנית במדינה. אין לנו כלום נגד חרדים ודתיים, שמשקיעים את רוב זמנם בלימודי דת. אבל אנחנו מבקשים את אותן זכויות וחובות לכל האזרחים במדינה".

 

הסטודנטים: "סימן לשפיות במדינה"

יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בר-אילן, שי בכור, גילה גם כן הבנה מלאה להחלטה. "כאגודת סטודנטים של אוניברסיטה שבהגדרתה נחשבת לדתית, אנחנו מכירים בחשיבות דרך לימוד התורה ושימור הסטטוס קוו", אמר. "עם זאת, הסטודנטים באוניברסיטת בר-אילן מוכיחים כי ניתן לשלב בין עולם הרוח והמעשה, בין קודש לחול. לצערנו, מדינת ישראל לא מחזקת מספיק את ציבור הסטודנטים בארץ, למרות שברור לכל כי עתיד המדינה נמצא בהשכלה הגבוהה".

 

התאחדות הסטודנטים הארצית לרפואה, שהייתה גם היא צד בעתירה באמצעות חבריה בפורום הירושלמי, הבהירה כי אין ברצונה לפגוע באף מגזר, אלא לתקן עוול. "היינו שמחים לו כולם היו מקבלים סיוע מהממשלה, ואין לנו עניין לפגוע באף סקטור, אבל המצב הנוכחי לא נורמלי - חלק מקבלים ודווקא חלק אחר שעתיד לשרת את המערכת הציבורית נדרש לשלם

את לימודיו - במקום לקבל תמיכה כספית", אמר יו"ר ההתאחדות, מתן המלי. "הפסיקה של בג"ץ היא סימן לשפיות במדינה, ואנחנו מברכים עליה".

 

גם יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה, רועי בן-שלוש, הביע שביעות רצון מהפסיקה. "זו החלטה עקרונית לטובת שיוויון ונשיאה משותפת בנטל. עד כה שררה אפליה בין המגזרים השונים, והמצב הקיים פגע בציבורים שונים, בהם סטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה ותלמידים במוסדות דת וחינוך תורני. טוב שבג"ץ האיר את הדרך וקבע כי קיצבה שמשולמת לתלמידים ממגזר מסוים - ראוי שתשולם לכלל התלמידים בישראל". בן-שלוש הוסיף "כולנו אזרחים במדינה וכולנו שותפים בה, ראוי שכולנו נשא יחד בנטל ולא ניתן למגזרים שונים באוכלוסיה את התחושה כאילו הם 'פראיירים' ונושאים יחידים בנטל המחייה כאן".

 

Read this article in English

 

 

אטילה שומפלבי ויהלי מורן זליקוביץ'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלי ישי. עוקף בג"ץ או זורם עם בג"ץ?
צילום: גיל יוחנן
טופורובסקי. "אותן חובות וזכויות לכולם"
צילום: ניב קלדרון
מומלצים