שתף קטע נבחר

מהומה בבג"ץ: ההורים זעקו "שמע ישראל"

במהלך דיון סוער בבג"ץ, הציע השופט אדמונד לוי לאחד את המגמות ב"בית יעקב" בעמנואל עד סוף השנה - ובקיץ למצוא פתרון. ההורים דחו את ההצעה ובתום הדיון צעקו באולם את תפילת שמע ישראל ו"עוצו עצה ותופר"

"היה מאמץ לנסות ולהבין את עמדות הצדדים, אך ככל שיש מאבק דתי אמוני, מה שגובר זה עמדת הרבנים, זה נר לרגלם וכך כלל ישראל התקיים לאורך השנים. מה שקובע בסוף זו העמדה הדתית", כך אמר הבוקר (יום ג') בא כוחם של הורי המגמה החסידית בעמנואל, עו"ד מרדכי גרין, כאשר דחה את הצעת השופט אדמונד לוי לאחד את המגמות עד סוף השנה ולנסות להגיע במהלך הקיץ להסכם לאיחוד המגמות. 

 

במהלך הדיון הסוער שהתקיים היום בבית המשפט העליון בפרשת האפליה בבית יעקב בעמנואל , נזף השופט אדמונד לוי בבא כוחם של ההורים ואמר שביצוע פסק דין אינו מצריך אישור של רב. במהלך הדיון אף ניסו מספר חרדים לפגוע

במגיש העתירה, יואב ללום, ובעורך דינו אביעד הכהן, והורחקו מייד מהמקום על ידי המאבטחים. לאחר דבריו של גרין, הוא החל לנהל ויכוח עם השופט לוי, שצעק עליו בחזרה " אדוני לא יפתח דיון פה", וקבע כי ההחלטה בדיון תינתן במועד מאוחר יותר.

  

בסוף הדיון לפני שהשופטים יצאו, קמו הנוכחים באולם וצעקו: "שמע ישראל ה' אלוהינו ה' אחד" ו"עוצו עצה ותופר" והחלו לצעוק: "ה' הוא האלוהים, ה' הוא האלוהים, ה' הוא האלוהים".


תפילה בבג"ץ הבוקר (צילום: נועם מושקוביץ')

  

מוקדם יותר הציע כאמור השופט אדמונד לוי, העומד בראש ההרכב, הציע כי כיוון ששנת הלימודים הנוכחית עומדת להסתיים בתקופה הקרובה, שההורים ימלאו אחר פסק הדין כלשונו עד תום שנת הלימודים ולאחר מכן במהלך החופש עד השנה הבאה, יהיה זמן למצוא פתרונות אחרים. השופט אמר: "תמצאו - טוב. לא תמצאו? ניפגש שוב בבית המשפט", אך כאמור ההורים דחו את ההצעה.

 

בעקבות הצעתו של לוי, ביקש נציג ההורים, עו"ד מרדכי גרין, להבין האם פסק

הדין והקנסות הינם תקפים לשנה הבאה או לא. גרין אמר: "אני לא מקבל תשובה רק בגלל שאני עומד בצד הזה של השולחן". על כך השיב לוי: "אדוני ייזהר מאוד בלשונו. אני יכול לנקוט גם באמצעים אחרים".

 

במהלך הדיון אמר לוי: "נכון להיום יש אפליה עדתית בבית הספר. מדינת ישראל קמה לפני למעלה מ-60 שנה ללא בתי משפט והקימה מוסדות ובתי משפט. ללא בתי משפט מצבכם שלכם ושלנו יהיה בלתי נסבל. זו תהיה אנרכיה. אינני מכיר בחוק שום חובה שאומרת שפסק דין של בית משפט צריך לקבל אישור של רב זה או אחר. רב שמנחה את קהלו נגד פסק דין – אני מקבל זאת בחלחלה. אנו מדינת ישראל עם מערכת משפט ואותה יכבדו".

 

"פסק דין לא צריך אישור של רב"

מרדכי גרין, נציג ההורים אמר במהלך הדיון: "סלע המחלוקת הוא האם התכנון שהוצע מחמיר או לא". על כך השיב השופט לוי: "סלע המחלוקת שונה לחלוטין. יש פסק דין של בית המשפט והשאלה היא אם יבצעו אותו או לא. שום פסק דין לא צריך אישור של אף אחד. שום פסק דין לא יצטרך אישור של רב זה או אמר. זה סלע המחלוקת ולא שום דבר אחר. כרגע התלמידות צריכות ללמוד במגמה אחת משותפת".


ההורים בדרך לבג"ץ הבוקר (צילום: גיל יוחנן)

  

גרין הוסיף: "ההורים אומרים שאם מקבלים את התכנון שלנו אז טוב, ואם לא אנחנו לא מכריחים אף אחד. נטשנו את המאבק שכשל והסתיים. זו נקודת המוצא, אולם לא ייתן סמכותית ורעיונית לכפות על ההורים". השופט לוי אמר לגבי הצעתו: "ננסה לעבור את השבועיים האלה בשלום, ואם לא, לא הסתרנו את דעתנו בנקיטת אמצעי אכיפה נוספים".

 

במהלך הדיון התנהל ויכוח בין גרין לשופטים מלצר ולוי, כאשר גרין מנסה לשכנע את השופטים כי נושא המאבק הוא דתי ולא עדתי. על כך השיב לוי: "לא התכוונתי לנהל עם אדוני משא ומתן. העלתי הצעה ואין הבהרות ללא התניות. אני לא מנהל איתך מו"מ". מלצר הוסיף: "לא ניתן שום הבהרה על העתיד ולא ננהל מו"מ עם כבודו".

 

מנכ"ל עמותת חדו"ש, לחופש דת ושיוויון, הרב אורי רגב, קרא בתגובה לדברים למשרד החינוך "להפסיק לתקצב כל מוסד שיש בו אפליה גזענית, גם אם הלחץ עליו גדול מאוד".

 

ניסיונות הפשרה כשלו

מאז הדיון האחרון נעשו ניסיונות להגיע לפשרה באמצעות תקנון מוסכם, אולם אלו לא עלו יפה ותלמידות המגמה החסידית לא חזרו לבית הספר. בהחלטתם האחרונה קבעו השופטים כי על כל יום שבו ההורים אינם מקיימים את צו בית המשפט עליהם לשלם 400 שקלים כל אחד, ואף הזהירו כי ייתכן שיישלחו למעצר.

  

במהלך השבועות האחרונים נעשו נסיונות להגיע לפשרה, ורבים ניסו לסייע להביא את הפרשה לסיום נאות. לפני כשבוע התערב בעניין הרב הראשי לישראל שלמה עמאר, בהמשך לבקשת ראש המועצה בעמנואל, גרשי

עזרא. גם שניים מרבני הציונות הדתית התגייסו למשימת התיווך. בתחילת השבוע נפגשו הרב דב ליאור והרב דוד דודקביץ' עם הרב יעקב יוסף, במטרה להביא לפגישה בינו לבין אדמו"ר מסלונים, אולם גם השניים לא הצליחו לקדם את העניין באופן משמעותי.

 

ובתוך כך, תושבים בעמנואל הקימו קרן למימון הוצאות המשפט הרבות הכרוכות בדיונים השונים בבתי המשפט. בראשות הקרן מונה לעמוד הרב יהודה לפקוביץ, ובימים האחרונים נפתח מסע ההתרמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההורים. לא מוותרים
צילום: נועם מושקוביץ
מחוץ לבית המשפט העליון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים