צפו: ציידים נורווגים מפוצצים לוויתן מינקי
במסגרת המאבק נגד ציד הלוויתנים, תיעדו פעילי האגודה העולמית להגנת החיות (WSPA) ציידים נורווגים יורים צלצל עם ראש נפץ לעבר לוויתן מינקי (גוץ). לדבריהם, היונק הימי גסס מים עד שספג פגיעת צלצל נוספת ומת. "עצרו את המשך הציד", הם קוראים
לדברי הפעילים, הלוויתן ספג פגיעה קשה אך לא מת במקום אלא גסס בים במשך כ-22 דקות, עד שספג פגיעת צלצל נוספת ומת. לאחר שפגעו בו, העלו הציידים את פגר היונק הימי לספינתם.
יואנה טולי, מנהל תוכנית היונקים הימיים בארגון מסרה בהודעה לתקשורת: "הסרטון חושף בבירור כי ציד לוויתנים הוא גועלי ולא אנושי. אפילו חזינו ב'רוונטה' יורה צלצל שני בלוויתן המינקי שעתיים מאוחר יותר, כך שאפשרי שהלוויתן סבל פצעים איומים מהפגיעה יותר משעתיים לפני שמת.
"לא ציפינו שזו הדרך בה חברה מודרנית ומתורבתת כמו נורווגיה תתייחס לחיות ובטוחים שמעשה זה לא צריך להילקח בחשבון על ידי הועדה העולמית להגנת על הלוויתנים ולהפוך אותו לפעולה חוקית", אמרה טולי.
החשש: 6,000 לוויתנים על הכוונת בנורווגיה בעשור הקרוב
עונת הציד בנורווגיה יצאה השנה לדרך באפריל. מכסת הציד המתוכננת היא 1,286 לוויתני מינקי. בשנת 2009 ניצודו 484 לוויתנים בלבד בנורווגיה - המספר הנמוך ביותר בעשור האחרון, לדברי ארגונים למען בע"ח. מאז שנת 1983 ניצודו להערכת הארגונים יותר מ-8,500 לוויתנים.
עיתוי פרסום הצילומים של ארגון WSPA אינו מקרי. השבוע מתחיל במרוקו הכינוס הדו-שנתי של ה-IWC ועל הפרק - כמו בשנים קודמות - יוזמה לבטל את האיסור על ציד מסחרי של לוויתנים.
אנשי הארגון פרסמו את הצילומים במטרה ללחוץ על הנציגים המשתתפים בכינוס להשאיר את האיסור על כנו, ולאלץ את נורווגיה לחדול ממנהגה. הם מקווים לגייס תומכים רבים ככל הניתן לעצומה שתשוגר ביממה הקרובה לראש ממשלת נורווגיה. לדבריהם, אם בכינוס במרוקו יוחלט לבטל את האיסור על ציד לוויתנים, הדבר יחרוץ את גורלם של כ-6,000 לוויתנים שנורווגיה תצוד בעשור הקרוב.
- לפני הכינוס על החרם - היפנים שבים לצוד לוויתנים
- חשש: 18 אלף לוויתנים על כוונת הציידים
- מכה ליפנים: רק 507 לוויתנים ניצודו השנה

כמו בכינוסי ה-IWC של השנים האחרונות, צפוי גם הפעם לעמוד האיסור על ציד מסחרי של לוויתנים תחת מתקפה מצד המדינות השואפות לבטלו. על פי כל הסימנים, האיסור אכן עומד בפני ביטול, והדבר יאפשר למדינות רבות לצוד כ-18 אלף לוויתנים - חלקם ממינים בסכנת הכחדה - בעשור הקרוב.
גם ראשי ה-IWC תומכים כנראה בביטול האיסור הגורף על ציד מסחרי. לפני כחודשיים פירסמה הוועדה טיוטת דו"ח ולפיה הדרך הטובה ביותר להגנה על הלוויתנים היא באמצעות אישור מכסות מותרות לציד. הם טוענים שהדבר יאפשר פיקוח הדוק על הציד, ולמעשה יגביל אותו ויכניס אותו למסגרת מסודרת, במסגרת החוק הבינלאומי להגנה על היונקים הגדולים.
הטיוטה ממליצה לאפשר ציד של כ-18 אלף לוויתנים בעשור הקרוב, ביניהם גם כאלה המצויים בסכנת הכחדה, כאמור. בין הלוויתנים שנמצאים על הכוונת: 11,520 לוויתני מינקי (גוץ), 3,640 לוויתנים מצויים, 1,450 לוויתנים אפורים, 690 לוויתנים קשותי ראש, 500 לוויתנים צפוניים ו-140 לוויתנים גדולי סנפיר.
טיוטת ההצעה עוררה זעם רב בקרב ארגוני הסביבה. הטענה המרכזית שלהם היא כי אין לאפשר ציד תחת פיקוח של לוויתנים שעדיין נתונים בסכנת הכחדה קיומית ומספרם נמוך מאוד בטבע.