שתף קטע נבחר

ר"מ ספרד לשעבר: אם ישראל תיפול - כולנו ניפול

חוזה מריה אסנאר, אחד מחברי היוזמה "החברים של ישראל" פרסם מאמר בעיתון "טיימס" בו הוא מזהיר את המערב כי "נטישת ישראל רק תוכיח עד כמה עמוק צללנו". הוא גם עקץ את טורקיה: "אף מדינה לא היתה תומכת ומארגנת משט שמטרתו היחידה היתה ליצור סיטואציה בלתי אפשרית לידידה שלה"

"תימכו בישראל: אם היא תיפול - כולנו ניפול" - תחת הכותרת הזו מופיע הבוקר (יום ה') מאמר דעה של ראש ממשלת ספרד לשעבר, חוזה מריה אסנר, בעיתון הלונדוני "טיימס". אסנאר - שלוקח חלק ביוזמה "החברים של ישראל", בה חבר בין היתר דיוויד טרימבל, המשקיף הצפון-אירי בוועדת טירקל - קורא במאמר לאירופה להבין שאסור להשלים עם הקריאות לחיסולה של ישראל וכי הקשר בין ישראל למערב אינו בר התרה ונעוץ בשותפות היהודית-נוצרית. ynet מביא את עיקרי דבריו:

 

"הכעס על עזה הוא הסחת דעת. איננו יכולים לשכוח שישראל היא הידידה הטובה ביותר של המערב באזור מתוח... בעולם אידאלי, השתלטות ישראל על המרמרה לא היתה מסתיימת עם תשעה הרוגים. בעולם אידאלי, החיילים היו מתקבלים בזרועות פתוחות. בעולם אידאלי, אף מדינה, ובמיוחד ידידה של ישראל כמו טורקיה, היתה תומכת ומארגנת משט שמטרתו היחידה היתה ליצור עבור ישראל סיטואציה בלתי אפשרית. להעמיד אותה בפני בחירה בין ויתור על צרכיה הביטחוניים והמצור הימי לבין עימות מול הקהילה הבינלאומית.


להתעמת עם הדה-לגיטימציה (צילום ארכיון: AP) 

 

בטיפול שלנו בישראל, אנו חייבים שלא להתייחס ל'ערפילים אדומים של כעס' שלעתים מערפלים את יכולת השיפוט שלנו. גישה הגיונית ומאוזנת היתה מאבחנת את המציאות הבאה: ראשית, ישראל הוקמה על-פי החלטת האו"ם. הלגיטימיות שלה אינה צריכה לעלות כלל לדיון. ישראל היא מדינה עם שורשים דמוקרטיים עמוקים, היא דינמית ובעלת חברה פתוחה המצטיינת בתחומי התרבות, המדעים והטכנולוגיה.

 

שנית, בהתבסס על שורשיה, ערכיה וההיסטוריה שלה, ישראל היא מדינה מערבית לחלוטין אך מיוחדת כיוון שהיא מתעמתת עם מציאות חריגה. היא התמודדה עם מלחמות, פיגועי התאבדות וכעת - עם עליית האיסלאם הקיצוני ותומכיו - היא מתמודדת עם קמפיין של דה-לגיטימציה המתבסס על החוק הבינלאומי ודיפלומטיה... במשך 62 שנות קיומה לישראל אין רגע אחד של שקט.

  

הקו הראשון בהגנה על המזה"ת

באופן מובן, הופנתה במשך שנים תשומת הלב של המערב לתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. אבל אם ישראל נמצאת היום בסכנה שכל האזור ידרדר לעתיד בעייתי, הסיבה לך אינה נובעת מחוסר ההבנה בין הצדדים כיצד פותרים את הסכסוך. הפרמטרים לכל הסכם שלום עתידי ברורים, אך קשה לשני הצדדים לבצע את הצעד האחרון לחתימה.


"לנטוש את ישראל רק יוכיח עד כמה עמוק צללנו". הפגנה בלוס-אנג'לס

 

האיום האמיתי ליציבות במזרח התיכון טמון בעליית האיסלאם הקיצוני, שרואה בהשמדת ישראל כהגשמת ייעודו הדתי, ובמקרה של איראן כביטוי לאמביציות להגמוניה אזורית. שתי התופעות האלה הן איום לא רק על ישראל, אלא על המערב והעולם כולו. הבעייה נעוצה בכך ביותר מדי מדינות מערביות מגיבות בצורה שגויה למצב. קל להאשים את ישראל בכל העוולות של המזרח התיכון, חלק אפילו סבורים שלטובת ההבנה עם העולם המוסלמי צריך להעלות את ישראל על המזבח. אך זו מחשבה מטופשת.

 

ישראל היא הקו הראשון שלנו בהגנה על המזרח התיכון, שנמצא בסכנה של כאוס. זהו אזור חיוני לביטחון האנרגיה שלנו עקב תלותנו בנפט, ואזור שהוא החזית למאבק בקיצונים. אם ישראל תיפול - כולנו ניפול. ההגנה על זכותה של ישראל להתקיים דורשת בהירות מוסרית ואסטרטגית שלעתים נראה שנעלמה מאירופה. ארה"ב מראה גם היא סימנים מדאיגים של פנייה לאותו כיוון.

 

לנטוש את ישראל לגורלה ברגע הזה, ישמש כדוגמא הטובה ביותר כמה עמוק צללנו. אסור לנו לאפשר לזה לקרות. הדאגה עמוקה מהתוקפנות כלפי ישראל צריכה לנבוע מהמוטיבציה שלנו לבנות מחדש את הערכים המערביים. חוסנה של ישראל הוא החוסן שלנו, וחולשתה היא חולשתנו. בעקבות כך, החלטתי לקדם את יוזמת "החברים של ישראל" בה לוקחים חלק דיוויד טרימבל (משקיף בוועדת טירקל), ג'ון בולטון (שגריר ארה"ב באו"ם לשעבר), אלחנדרו טולדו (נשיא פרו לשעבר), מרצ'לו פרה (נשיא הסנאט האיטלקי לשעבר), פיאמה נירנשטיין (סופרת ופוליטיקאית איטלקייה) איש העסקים רוברט אגוסטינלי ואיש הרוח הקתולי ג'ורג' ווייגל.

 

אין לנו כוונה להגן על מדיניות של ישראל או על ממשלותיה. לחברי היוזמה יש מחלוקות מדי פעם עם ההחלטות שנלקחות בירושלים. מה שמאחד אותנו הוא תמיכתנו הבלתי מסוייגת בזכותה של ישראל להתקיים ולהגנה עצמית ותמיכתנו בכך שמדינות המערב יתעמתו עם מדינות הכופרות בלגיטימיות זו באמצעות גופים בינלאומיים. ישראל היא חלק מהותי מהמערב. המערב הוא מה שהוא הודות לשורשים היהודיים-נוצריים. אם החלק היהודי בשותפות הזו ייעלם וישראל תאבד - גם אנחנו אבודים. בין אם אנו אוהבים את זה או לא - גורלנו קשור".

 

חוזה מריה אסנאר, בן 58, כיהן כראש ממשלת ספרד בשנים 1996-2004 והוחלף על-ידי ראש הממשלה הנוכחי  חוזה לואיס רודריגז ספטרו.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אסנאר. לישראל אין רגע שקט
צילום: איי פי
מומלצים