שתף קטע נבחר

רצח אתני בקירגיזסטן: לפחות 2,000 הרוגים

ארגוני סיוע בינלאומיים הזהירו בימים האחרונים כי המספרים שמפרסמות הרשויות במדינה המרכז-אסיינית אינם תואמים מימדי המהומות שאירעו במדינה. כעת, הקפיצה הממשלה את מניין ההרוגים מ-191 לכ-2,000. האו"ם: כמיליון זקוקים לסיוע

מימדי הזוועה הולכים ומתבררים: מניין ההרוגים במהומות שאירעו בשבוע החולף בקירגיסטן זינק בצהריים (יום ו') לכ-2,000 ואילו מניין הנזקקים לסיוע עומד, על-פי הערכות המעודכנות של האו"ם, על כמיליון. מדובר במהומות הקשות ביותר במדינה המרכז-אסיינית, מאז עצמאותה לפני 20 שנה.

 

ראש הממשלה הזמנית, רוזה אוטונבייבה, סיירה הבוקר לראשונה בעיר אוש, שבה אירעו מרבית מעשי הרצח של בני הרוב הקירגיזי בבני המיעוט האוזבקי. במסיבת עיתונאים הבטיחה אוטונבייבה כי מאות אלפי האוזבקים שנמלטו לאזור הגבול עם אוזבקיסטן וטג'יקיסטן ושוכנו במחנות אוהלים - יוכלו לחזור לבתיהם. 

 

"לצערי עליי להכפיל בעשר את המידע הרשמי בעניין ההרוגים שפרסמנו עד עכשיו", אמרה אוטונבייבה. לדבריה, המספרים החדשים אינם לוקחים בחשבון גופות שנקברו כבר ביום המהומות הראשון. אוטונבייבה סיירה ברחובות וצפתה מקרב בהרס הרב שנגרם בשכונות האוזבקיות.


בתים הוצתו וחנויות נבזזו בשכונות האוזבקיות. הרס באוש (צילום: AP)

  

בתוך כך מסרה דוברת סוכנות הילדים של האו"ם יוניצ"ף, כריסטין ברטיאומה, כי כמיליון מתושבי קירגיזסטן נזקקים לסיוע בעקבות המהומות, שכללו הצתות בתים, ביזת חנויות ומעשי רצח המוניים. לדבריה, מדובר בהערכה שנועדה לסייע לסוכנויות הסעד של האו"ם לבנות תוכנית הומניטארית למדינה, שתכלול משלוחי מזון, מים נקיים, תרופות וציוד חיוני נוסף.

 

"אנו צריכים להעניק תקווה לפליטים, לשקם את אוש, וליצור עבור מחוסרי הבית את כל התנאים כדי שיוכלו לחזור. רצון טוב בין הקירגיזים לאוזבקים יכול רק לסייע במצב שנוצר", אמרה ברטיאומה. על-פי הערכות האו"ם, לפחות 400 אלף בני אדם נמלטו מהמדינה, כ-100 אלף מהם שוהים באוזבקיסטן, ורבים נוספים מצדו הקירגיזי של הגבול.


לפי הערכות האו"ם כמיליון זקוקים לסיוע

    

תת מזכירת המדינה האמריקנית, רוברט בלייק, סייר הבוקר במחנה פליטים הנמצא באוזבקיסטן, כחמישה קילומטרים מהגבול הקירגיזי. הוא קרא לחקירה מקיפה של נסיבות פרוץ המהומות והביע תקווה שהפליטים יוכלו לחזור לבתיהם בשלום.

 

עשרות פליטים בוכים, בהם נשים מבוגרות וילדים, הקיפו את בלייק במהלך ביקורו והתחננו שיעזור להם. השליח האמריקני ניסה להבין בשיחה שקיים עם הפליטים באמצעות מתורגמן, אם המהומות היו מאורגנות.

  

הממשלה הזמנית בקירגיזסטן סבורה כי מקורביו של הנשיא המודח קורמנבק בקייב, ובראשם בנו מקסים, עומדים מאחורי ליבוי המהומות בדרום המדינה. בקייב האב הודח מהשלטון בהפיכה אלימה לפני כחודשיים ונמלט לגלות. האו"ם הזהיר כי המשך חוסר היציבות הביטחונית בקירגיזסטן - עלול להפוך את המדינה לבית גידול למיליציות איסלאמיות קיצוניות המממנות את פעילותן באמצעות הברחות סמים מאפגניסטן השכנה. תהליך מסוג זה מדאיג במיוחד את רוסיה וארה"ב, הרואות בקירגיזסטן כמוקד חשוב לאינטרסים האסטרטגיים שלהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוטונבייבה. סיירה באוש
צילום: AP
הרס ואבל באוש
צילום: AFP
מומלצים