שתף קטע נבחר

עוד מוקדם להספיד את הנטבוק / דעה

על פי מספר הערכות, הטאבלט עומד לכלות את הנטבוק. ניצן סדן מונה כמה סיבות ומסביר מדוע בבית הספר של המחשבים הניידים, לנטבוק אין מה לחשוש מהתלמיד החדש בשכונה

לאחרונה התפרסמו מספר הערכות אשר סוברות כי הנטבוק כבר החל לחשב ימיו לאחור, וכי האייפד ודומיו עומדים לעשות לו מה שעשתה המכונית לסוס. ממשק המגע המצויין, העיצוב העתידני, האפליקציות והאפשרויות מציגים לא מעט יתרונות שאין, לכאורה, בלפטופ קטן וזול.

 

כשמסתכלים על העובדות לעומק, מצטיירת תמונה שונה למדי: קטגוריית הטאבלט באמת צפוייה לתת ביס מורגש לשוק המחשוב הנייד, אבל לנטבוק אין ממה לחשוש בשלב זה. מדוע?

 

בגלל חוקי הפיזיקה.

עובדה מוגמרת היא שאבולוציה טכנולוגית מוגבלת בחוקי הפיזיקה. מצלמות הפוקט לא נעלמו עם הופעת המצלמות הסלולריות משום שאין מקום לסט עדשות רחבות במכשיר דק וקל. באותה מידה, מקלדת וירטואלית גוזלת מרחב מתצוגת הטאבלט, ולא נוח להקליד בצורה אנכית (צריך גם להחזיק את המכשיר ביד אחת, למי ששכח).

 

 מסך המגע המתפקד ככלי ממשק יחיד הוא יתרון וחיסרון כאחד. אין מה לעשות – להקליד על לוח שטוח המונח על הברכיים או על שולחן זה פשוט לא נוח, וההקלדה גם פחות אינטואיטיבית.

 

 אם מקלדת פיזית היא עודנה כלי הממשק הנוח ביותר ליצירת טקסט, ובטאבלט יש רק אחת וירטואלית – שאינה נוחה להקלדה של טקסט ארוך יותר מציוץ טוויטר או תשובה למייל – כיצד יוכל משתמש לשבת ולכתוב נניח, עבודה סמינריונית, באמצעות מחשב הלוח?

 

גם הטלפון הסלולרי שבכיסכם מאפשר לכם לשלוח SMS לחבר ולספר לו איך הלך ראיון העבודה. את קורות החיים שזיכו אתכם בראיון עדיין, סביר להניח שכתבתם באמצעות מחשב, ולא מחשב לוח. 

 

באותה מידה, סטודנט ממוצע יוכל לצפות בציוני עבודה שהגיש באתר האוניברסיטה מעל לאייפד נוצץ ואופנתי שרכש, אבל את אותה העבודה הוא עדיין יקליד אותה על מחשב בעל מקלדת – אולי אפילו נטבוק.

 

לא בכדי מוכרת אפל תחנת עגינה שולחנית ומקלדת חיצונית עבור האייפד שלה. אפילו סטיב ג'ובס יודע היטב מהן המגבלות של "מכשיר הקסמים" שלו. ואגב, מאמר זה נכתב באמצעות מחשב לוח בעל מקלדת וירטואלית. לא תאמינו כמה היה הדבר מסורבל ולא נוח לביצוע.

 

עוד בנושא: כיצד יראו מחשבי הלוח של המחר?

 

בגלל הענן והמחיר.

יותר ויותר שירותים וכלי תוכנה עוברים מהכונן הקשיח אל שרתי הרשת. גוגל כרום OS, מערכת ההפעלה העננית הראשונה, תפעיל בקרוב נטבוקים חדשים בשוק, ועלותה ליצרן תהיה אפסית, אם בכלל. 

 

מתוך כך, יצללו מחירי הנטבוקים, הנמוכים ממילא. היותם יותר פופולריים ונוחים לשימוש תהווה סיבה טובה לכך שיתומחרו נמוך יותר ממחשבי הלוח למיניהם (סלולרי בסיסי הוא באופן טבעי זול יותר מהאייפון הרביעי, הלוא כן?) 

 

הירידה הצפויה במחיר תרחיב את השוק - אל אנשים שוויתרו מראש על רכישת מחשב נייד בגלל מחירו, ועתה יהפכו לצרכנים פוטנציאליים.

 

במקביל, יש להניח כי היצרניות לא ימהרו להוריד את מחירי הטאבלט לאותה רמה, כדי ליהנות מהרגלי הרכישה של המאמצים המוקדמים.

 

בגללכם.

בדומה ללקוחות באירופה ובמקומות אחרים - גם הצרכן הישראלי הולך ונעשה יותר ויותר מודע ליכולות המוצרים שהוא קונה, למחירם ולצרכים האישיים שלו. הצרכן הנבון ישאל את עצמו "מה אני בעצם צריך שהמחשב שלי יעשה?".

 

את תפקודי הגלישה הבסיסית, עדכון הסטטוס בפייסבוק והמענה למיילים יכול לבצע הסלולרי שבכיסו. את השימושים האינטנסיביים יותר יעשו המחשב שלו בעבודה, הנייח בבית או כל מחשב נייד – נטבוק או אחר. למה הוא זקוק למוצר נוסף? גם צו האופנה לא מצדיק הוצאת למעלה משלושת אלפים שקלים על פלטפורמת תוכן מוגבלת, שהיא חצי לפטופ (ולא רק מבחינת העיצוב).

 

ניתוח של חברת DisplaySearch הראה כי האייפד השתלט על כששה וחצי אחוזים משוק הנטבוקים והטאבלטים. חדי העין יבחינו בנקל כי יש בעייה מבנית בנתון זה – מוצרים אלו לא משוייכים לאותו שוק.

 

טבעי שתהיה ירידה במכירות קטגוריות המחשבים הקיימות עם הופעת קטגורייה חדשה. אבל העובדה שהנטבוק פונה לקהל רחב יותר של משתמשים ומעניק חוויית שימוש אמנם פחות אקזוטית, אבל יותר יעילה - וכזו שתבטיח את הישרדותו על אף הירידה במכירות.

 

שורה תחתונה

אני חובב מהפיכות טכנולוגיות, ומצפה להן בכיליון עיניים. אשמח להיות נושא בשורה בנוגע למכשיר חדש שבכוחו להחליף לחלוטין מכשירים שקדמו לו. אך גם לאחר שכל חלון ראווה בישראל יתהדר במחשבי סלייט, אייפד, גלאקסי טאבלט ודגמים אחרים – עדיין יוצבו לצידם נטבוקים, ולהערכתי – גם יימכרו במספרים גדולים יותר.

 

הופעתו של כלי ממשק חדשים - כמו למשל, מקלדת המוקרנת על משטח, או בתוך משקפיים יעודיים המסונכרנים עם תנועת ידי המשתמש, תוכל לשנות משמעותית את פני התמונה.

 

בינתיים, הנטבוק יכול לישון בשקט.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלוח ינצח? לא בהכרח
צילום: AFP
מומלצים