שתף קטע נבחר

מתח נפשי מחמיר את המצב: איך מטפלים באקנה

הם נוצרים בגיל ההתבגרות, בגלל הפרעה בפעילות בלוטות החלב בעור, מחמירים בגלל מזון שמן ותרופות ויש מגוון רחב של טיפולים שמסייעים לטפל בהם. רופא העור ד"ר ריאד קאסם מסביר כיצד נוצרים פצעי בגרות ואיך נפתרים מהם

אקנה, המכונה בדרך כלל פצעי בגרות או חצ'קונים, היא מחלה שכיחה המופיעה בקרב כ-80% מהאוכלוסייה. הפצעים שנוצרים בגללה מופיעים בדרך כלל בעור הפנים, אך לעתים קרובות גם בכתפיים, בגב ובחזה. ככל שהפצעים מודלקים יותר ומספרם גדול יותר כך עולה הסיכוי להיווצרות צלקות וכתמים לאחר הריפוי.

 

הפצעים: הפרעה בפעילות בלוטות החלב בעור

החומרה וצורות הביטוי של האקנה שונות מאדם לאדם ומשתנות עם הגיל. בדרך כלל היא מופיעה בגיל ההתבגרות, ודועכת מעצמה עד גיל 25. המחלה חמורה יותר אצל גברים, אך נוטה להימשך זמן רב יותר אצל נשים - אפילו עד גיל 40.

 

פצעי האקנה נוצרים עקב הפרעה בפעילות בלוטות החלב בעור, בלוטות המפרישות חומר שומני, המכונה חלב, שתפקידו לשמן את העור. הבלוטות נפתחות לתוך זקיקי השערות, שדרכם מופרש החלב לפני העור. בגיל ההתבגרות עולה כמות ההורמונים בגוף, ועקב כך נוצרת הפרשת יתר של חלב בתוך הבלוטות. זקיק השערה, שדרכו מופרש החלב, נסתם לעתים, מה שגורם לחלב הרב להצטבר בבלוטה. מצב זה מספק סביבה מושלמת להתרבות של חיידק הנקרא פרופיוניבקטריום אקנה. בתגובה לנוכחות החיידק מתפתחת תגובה דלקתית, היוצרת את הפצע המוכר.

 

קיימים שני סוגים של פצעי אקנה. הסוג הראשון הוא סגור והוא נקרא "פקק לבן" (White Comedo). הסוג השני הוא פתוח והוא נקרא "פקק שחור" (Black Comedo). פתיחה של הפצע גורמת להפרשת החומרים והחיידקים, שמזהמת את העור הסמוך וגוררת תגובה דלקתית.

 

מתח נפשי: מחמיר את הבעיה

הגורם המדויק להיווצרות אקנה אינו ידוע, ולא ברור מדוע אנשים מסוימים סובלים מהבעיה יותר מאחרים. עם זאת, ידוע כי לאקנה גורמים תורשתיים, כך שיש סיכוי סביר כי ילד שאחד מהוריו סבל מאקנה יסבול גם הוא מהבעיה. על המחלה משפיעה גם פעילות הורמונלית ערה, שגורמת ליצירת יתר של הורמונים גבריים - אצל בנים ובנות כאחד.


אקנה. לאחרונה מוצעים גם טיפולים בקרני לייזר (צילום: index open)

 

קיימים כמה גורמים שעלולים להחמיר את האקנה:

 

  • מתח נפשי: במיוחד מתח חמור ומתמשך. מסיבה זו מחמירה המחלה לא פעם לפני בחינות או אירועים אחרים המלווים במועקה ובמתח.

 

  • תכשירים קוסמטיים: תכשירים מסוימים מפריעים לתהליך ההתקרנות של העור (התהליך הטבעי של נשירת תאי העור המתים), ועקב כך נוצר "פקק" שסותם את בלוטת החלב – דבר שעלול לתרום להופעת האקנה.

 

  • תרופות: תרופות מסוימות הנלקחות דרך הפה.

 

  • מזון שמן: במקרים מסוימים מאכלים עתירי שומן, כמו פיצוחים או שוקולד, עלולים להחמיר את האקנה.

 

הטיפול: מתכשירים ועד לייזר

מחלת האקנה אינה חולפת תמיד מעצמה, ויכולה להימשך גם לאחר גיל ההתבגרות. טיפול נכון בבעיה, המותאם לחומרתה, יפחית באופן משמעותי את הסבל ואת הפגיעה האסתטית וימנע התפתחות צלקות. הטיפול באקנה מכוון כנגד הגורמים השונים למחלה: חוסר יציבות הורמונלית, הפרשת שומנים יתרה מבלוטות החלב, תאי העור המתים המביאים לסתימת הנקבוביות והחיידקים המתרבים בזקיקי השיער הסתומים.

 

עם התפרצות האקנה רצוי להתייעץ עם רופא עור, כדי לאבחן את סוג האקנה, את חומרתה ואת הטיפול הרצוי בה. הטיפול המקובל באקנה קלה ובינונית מתבצע בעזרת כמה סוגי תכשירים לשימוש חיצוני: תכשירים המכילים אנטיביוטיקה או נוגדי דלקת ממשפחת הבנזויל פראוקסיד, שמטפלים בדלקת המקומית ומשמידים את החיידקים המצטברים בפצעים; ותכשירים המבוססים על נגזרת של ויטמין A, המקלפים את השכבות העליונות של העור, מביאים לצמיחה תקינה של תאי העור ומונעים היווצרות של פקקים שחורים או לבנים. פעמים רבות הטיפול משלב שימוש בכמה תכשירים.

 

אם פצעי הבגרות הם בדרגה בינונית או קשה, ואינם מגיבים לטיפול המקומי, כדאי לשקול טיפול בתרופות הנלקחות דרך הפה. תרופות אלו מבוססות בדרך כלל על אנטיביוטיקה, בעיקר ממשפחת הטטראציקלינים, אך ישנם גם סוגים אחרים. אצל מטופלות הסובלות מהפרעות הורמונליות אפשר להיעזר בחלק מהמקרים בגלולות מסוימות למניעת היריון, שיחד עם ויסות ההפרעה ההורמונלית גורמות להטבה במצב האקנה.

 

כשהאקנה בדרגה חמורה, שבה יש חשש להצטלקות, או כשהיא אינה מגיבה

לטיפולים אחרים, רצוי לטפל בה באמצעות רואקוטן (Roaccutane). תרופה זו, שמקורה בוויטמין A, גורמת להקטנת בלוטות החלב - המורחבות אצל הסובלים מאקנה קשה – וכן לוויסות תהליך ההתקרנות של העור, ובכך מביאה לשיפור משמעותי גם במצבים הקשים ביותר. תופעות הלוואי השכיחות של הטיפול ברואקוטן הן יובש וקילוף עור סביב השפתיים והציפורניים. לעיתים נדירות יש גם הפרעה בתפקודי הכבד ושומנים בדם, אך תופעות אלה חולפות עם גמר הטיפול. בזמן נטילת התרופה מומלץ לבדוק את רמת השומנים בדם ואת תפקודי הכבד, וכמו כן אסור להיכנס להיריון בחודש הראשון שלאחר סיום הטיפול.

 

לאחרונה מוצעים גם טיפולים באמצעות קרני אור ולייזר. מדובר בטיפולים מהירים יחסית, שבהם הקרניים מחסלות את החיידקים שבפצעים ומווסתות את הדלקת, ובכך מובילות לשיפור המצב.

 

הכותב הוא מומחה לרפואת עור ומין ב"מאוחדת" ובמרכז הרפואי שיבא תל השומר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פצעי הבגרות מופיעים בגיל ההתבגרות ולרוב נעלמים עד גיל 25
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים