שתף קטע נבחר

בשנה הבאה: תלת-ממד בסלולרי

האם מיצינו את החידושים האפשריים בטלפון או שהעתיד הקרוב מבטיח הפתעות? לפי יצרנית המעבדים ‭,TI‬ היכונו לכמה וכמה מהפכות. טור הסלולר מ"ידיעות אחרונות"

האם הטלפון הסלולרי המוכר לנו עומד בפני שינוי משמעותי בעתיד הקרוב? עד שנת 2007 שבה הוכרז האייפון הראשון, התחושה הרווחת בשוק הסלולרי היתה כי התחום מתחיל למצות את עצמו וכי השדרוגים וההבדלים בין המכשירים הולכים ונעשים מינוריים.

 

ואז הגיעו מסכי המגע וטרפו את כל הקלפים. היום, שלוש שנים אחרי, תחושת המיצוי חוזרת, ואיתה ההבנה, שאנחנו בצומת דרכים קריטית להתפתחות השוק. חברת טקסס אינסטרומנטס ‭(TI)‬ היא ללא ספק אחת המרכזיות שנוטלות חלק בעיצוב עתיד הסלולר. החברה, שמפתחת מעבדים ורכיבים אחרים לטלפון כבר יודעת, למעשה, איך ייראו המכשירים העתידיים בעוד מספר שנים.

 

בלי משקפיים

אבנר גורן, מנהל האסטרטגיה העולמי של הקבוצה שמפתחת את מעבד ה‭OMAP-‬ בחברה, מצביע על התלת-ממד כטכנולוגיה שתככב בשוק בשנים הקרובות. הסרט אווטאר, כמובן, לא המציא את הטכנולוגיה אך הוא סייע לחשיפה שקיבלה וגרם לשוק האלקטרוניקה הבידורית לגעוש - מטלוויזיות וקונסולות משחק דרך מחשבים אישיים.

 

מתברר שהתחום שתלת-הממד יוכל להתבסס בו באופן המהיר ביותר ובלי יותר מדי חבלי לידה הוא דווקא תחום הסלולר. אחת הבעיות של הדור הראשון לתלת-הממד בטלוויזיה היא הצורך במשקפיים מיוחדות, אקטיביות, מה שמסרבל את הצפייה, ולא מאפשר לבצע פעולות נוספות במקביל.

 

הצורך במשקפיים נובע רק בשל זוויות הצפייה המשתנות. כי אם היה מדובר בצופה אחד בלבד, שיושב במרחק ידוע מראש מהמסך, ניתן היה להתאים מראש את המסך ולחסוך את המשקפיים. בטלפון תנאי הפתיחה שונים לגמרי: המשתמש עומד כמעט תמיד במרחק ידוע מראש מהמסך ובזווית ידועה מראש, כך שבניית התמונה הכפולה, שתתורגם

במוח לתמונה תלת-ממדית, היא אתגר פשוט יחסית.

 

כבר כיום מפתחים בעולם טכנולוגיה בשם ‭,S3D‬ שיוצרת אפקט תלת-ממד במכשיר הסלולרי ללא צורך במשקפיים מיוחדות. קונסולת המשחקים החדשה של נינטנדו מבוססת על העיקרון.הזה וכך, את מכשירי הסלולר התלת-ממדיים נפגוש כבר בתחילת שנת ‭:2011‬ תערוכת הסלולר שתתקיים בחודש פברואר צפויה להיות יריית הפתיחה. אגב, השינוי לא יתמקד רק בצפייה: הוא יגע גם בממשקי הטלפון, שישונו ויותאמו לשיטה החדשה.

 

תחום אחר שהגיע למיצוי בטלפונים הקיימים הוא האודיו. היום אין כל בעיה להריץ במכשירים את פורמטי הסאונד המשוכללים, בגרסאות של ‭.5.1‬ הבעיה היא למקם נכון את הרמקולים במכשירים הקטנים, כך שיספקו באמת את החוויה. לעומת זאת, שימוש באוזניות מתאימות יכול להעביר לאוזן את חוויית הקולנוע הביתי.

 

רב-שיח של מסכים

במקביל, לפי גורן, חזון שלושת המסכים ש"מדברים" ביניהם בחופשיות (מחשב, טלוויזיה, סלולרי‭,(‬ נתקל קצת בקשיים. עדיין לא ניתן להעביר אלחוטית סרטים ושיחות וידאו באיכות טובה בין הסלולרי לטלוויזיה. החזון שלפיו נוכל לשבת על הכורסה בבית, לקבל אוטומטית את שיחות הווידאו מהטלפון על גבי הצג הגדול, או להמשיך צפייה בסרט שהחלה בטלפון על צג הפלזמה הביתי - עוד רחוק ממימוש.

 

אומנם יש כבר כיום תקן בשם ‭,dlna‬ שמאפשר העברת נתונים אלחוטית בין מכשירים, אך עדיין, כשמדובר בתכני ‭- HD‬ יש השהיות רבות וחווית הצפייה נפגעת בצורה נכרת.

 

המעבד הסלולרי החדש של ‭,TI‬ שצפוי להופיע בקרוב, הוא ‭.OMAP 4‬ מתברר כי כבר בדור הנוכחי לכל מעבד כזה יש לא פחות מ‭7-‬ תתי-מעבדים שונים, שכולם מרוכזים על אותו צ'יפ: אחד אחראי על הווידאו, שני על הסאונד, שלישי על הגרפיקה וכך הלאה. אגב, בשונה משוק המחשבים, בתחום הסלולר קשה לבצע בדיקות מקיפות למעבדים ולהשוות ביניהם.

 

ומה על הצילום הסלולרי? ובכן, מתברר כי לאחר חציית קו שמונה מגה-פיקסל במצלמות הסלולר, בשל קוטנו של החיישן - כמעט ואין משמעות לעלייה נוספת במגה-פיקסלים. למרות זאת, בשנים הקרובות צפויים מכשירים שיתמכו בעד 24 מגה-פיקסל. אבל השינוי האמיתי יתחולל כאשר ניתן יהיה להכניס אופטיקה טובה יותר למכשירים - נושא בעייתי הן בגלל מגבלת הגודל והן בשל המחיר. בנוסף, כיום כבר מסתובבות שמועות על הכנסת מצלמת תלת-ממד לסלולרי.

 

עתיד נעים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תלת ממד בסלולרי. אילוסטרציה
Texas Instruments
מומלצים