שתף קטע נבחר

צילום: גבי מנשה

תקופת ההמתנה: חיילי המילואים מחכים להכרעות

אחרי שלל הבטחות להיטיב עם חיילי המילואים ודחיות חוזרות ונשנות של קבלת החלטות, המילואימניקים מצפים להכרעות. האם למשרד הביטחון יש תשובות? מה עם העדפה במכרזים? מה קורה עם ההטבה במשכנתא ולמה הגדרת "משרת מילואים פעיל" חוטאת לאמת?

מה עושים נבחרנו למען חיילי המילואים - הבטחנו לעקוב ולעדכן אתכם. ובכן, כרגע, אין בשורות טובות. אחרי שווועדת השרים לענייני מילואים דחתה את ישיבתה מחודש מאי ולא עמדה בהתחייבות שלה לקיים ישיבה בתוך 90 יום מהמועד הקודם שבו התכנסה, גם החודש ספק אם היא תתכנס.

 

על מנת לברר את העניין התקשרנו לדוברו של סגן השר מתן וילנאי, שמרכז את פעילות הוועדה, ושאלנו מתי היא תתכנס. כבר לפני מספר ימים הוא הבטיח שיחזור אלינו עם תשובה, אנחנו עוד מחכים.

 

ניתן לומר כי דווקא וילנאי נחשב לאחד הנבחרים היותר פעילים למען חיילי המילואים, האצבע המאשימה אינה מופנית כלפיו אלא כלפי הבוס שלו, שר הביטחון – אם היה רוצה, הרבה מהסוגיות היו נפתרות כבר מזמן.

 

במציאות הנוכחית, חיילי המילואים שחיכו כמה שנים טובות עד שעוגנו זכויותיהם בחוק, יאלצו לחכות זמן נוסף לאישור ההטבות המגיעות להם.

 

הנה כמה מהנושאים החשובים שעומדים על הפרק להכרעה:

 

הסוגיה הראשונה היא העדפת חיילי המילואים במשרות ובמכרזים. האמת, צריך להיזהר מלהגיד את המילה "העדפה". כמה משפטנים לא אוהבים אותה בטענה שהיא סותרת את חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה.

 

הנוסח המקובל יותר הוא "ההבחנה המותרת" - האופציה לתת למדינה ולגופים ציבורים להטיב עם אנשי מילואים ביחס למגזרים אחרים. מדובר בדרגה אחת מתחת ל"העדפה", אך היא מאפשרת לתת הקלות והטבות כספיות, כגון העדפה במשרות או העדפות במכרזים.

 

אולם גם על "ההבחנה המותרת" לא נראה שאף מחוקק נלחם. 

 

סוגיה נוספת הנדרשת להכרעה היא העדפה במנהל מקרקעי ישראל - הממשלה הנחתה לאפשר העדפה בזכיה במכרזים של קרקעות, גם בתחום הזה אין שום התקדמות.

 

בנוסף הובטח לתת הקלות בהלוואת המשכנתא – כן, גם כאן לא נעשה דבר.

 

בפורום החפ"שים מדגישים כי נושאים מהותיים נוספים טרם קיבלו מענה בחוק שירות המילואים. מדובר, בין הייתר, בכיסוי הוצאות נסיעה, פיצוי מלא עבור שירות בשישי-שבת וחגים, מתן הקלות וסיוע לנשות המילואימניקים שהן אימהות, הפעלת חוקים ותקנות להגנה על המגויסים בצו חירום או בהתראה קצרה, פיצוי מלא למעסיקים ועצמאים ועוד. 

 

חיילי המילואים משמיעים טענות קשות ביותר, נראה כי הם פשוט לא מעניינים את אף אחד. הם לא אמורים לדאוג לעצמם, הם מרוכזים במשימות שהם נדרשים לבצע - הגנה על אזרחי ישראל.

 

חברי הכנסת וחברי הממשלה, הם אלו שאמורים לדאוג להם, אבל הצפיה הגדולה יותר היא דווקא ממשרד הביטחון - למה הוא לא עושה זאת במלוא המרץ? כולנו יודעים, כשהמשרד רוצה בטובתה של קבוצה מסויימת הוא יודע גם ליישם זאת היטב.

 

משרת מילואים פעיל - הגדרה מופרכת

ואולם גם מעט ההטבות שכן אושרו ,שיש שיאמרו שהם "לעג לרש", הותנו בקריטריונים עם מעט מאד היגיון.

 

על פי הקריטריונים, משרת מילואים פעיל יהיה מי ששירת בשנה קלנדרית (1 בינואר עד 31 בדצמבר) 10 ימים לפחות.

 

ואולם, כל משרת מילואים יודע כי ברוב המקרים, אימון אינו עולה על 7-8 ימים בשנה לכל היותר.

 

בנוסף, על פי חוק המילואים החדש , לא ניתן לקרוא לחייל (שאינו מפקד) יותר מ-26 יום תעסוקה מבצעית במהלך שלוש שנים.

 

כך יוצא, שרוב מוחלט של חיילי המילואים הקרביים ישרתו פחות מ-10 ימים במהלך אחת מ-3 השנים (כשיש אימון למשל) אך אין זה גורע כלל מהעובדה שמדובר בחיילים קרביים שלאורך שנים מתייצבים למילואים באופן קבוע והם חלק בלתי נפרד מהמערך הלוחם.

 

אם כן, כיצד ייתכן לבצע סינון כזה ולומר שבשנה שמשרת מילואים עשה פחות מ-10 ימים הוא לא יחשב מילואמניק?

 

האבסורד בא לידי ביטוי למשל, כאשר מילואימניק כזה רוצה ליהנות מהנחה בחידוש רשיון נהיגה. חידוש כזה מבוצע אחת ל-10 שנים, כלומר יש לו סיכוי טוב מאד שמועד החידוש יחול בשנה בה הוא שירת פחות מ- 10 ימים והוא יפסיד את הזכאות. זאת כאמור, למרות שהוא מגיע באופן תמידי ומתייצב ביחידה בכל פעם שיש מילואים.

 

כך גם לגבי שאר ההטבות המגיעות לו, הן עלולות "ליפול" דווקא בשנה שבה שירת פחות מ-10 ימים.

 

נוהל שגוי נוסף הוא שהסטאטוס של "משרת מילואים פעיל" מתחיל מחודש מאי שלאחר השנה בה שירת – למה להמתין זמן כה רב?

 

בפורום החפ"שים טוענים כי בכמה הזדמנויות במהלך השנה, לאור פניות רבות שקיבלו מחיילי מילואים, הם העלו הן בדיוני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת והן מול גורמים בכירים בצה"ל את הבעיות הללו ואת העיוותים שהן יוצרות, אולם דבר לא נעשה.

 

גם בצה"ל טוענים כי הם כבר הציעו למשרד הביטחון ולוועדת השרים שהתכנסה בפברואר האחרון (בפעם הראשונה והאחרונה עד כה), מודל "משרת פעיל" שגם סופר את הזכאות על שלוש שנים - וגם מזכה קדימה לשלוש שנים - אתם יכולים לנחש בעצמכם מה קרה מאז.

 

שר הביטחון נשא נאום "חוצב להבות" ביום ההקורה לחיילי המילואים, שנערך לפני כחודש, אבל בפועל, מסתבר, הוא עושה מעט מאד למענם.

 

מלשכת סגן שר הביטחון נמסר בתגובה: "ועדת השרים לענייני מילואים צפויה להתכנס בחודש יולי על מנת לאשר הטבות נוספות לחיילי המילואים ולוודא כי ההטבות שאושרו בעבר מיושמות. סגן השר וילנאי פועל לגיבוש הטבות נוספות יחד עם משרדי הממשלה השונים, תהליך זה דורש עוד מספר שבועות על מנת להשיג את ההטבות הרצויות למען המילואימניקים."

 

לפורום המילואים ב ynet

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחכים לפעולה של שר הביטחון
צילום: דובר צה"ל
מומלצים