שתף קטע נבחר

לנדאו: לא נהסס להגן בכוח על מאגרי הגז הימיים

לבנון טוענת שחלק ממרבצי הגז "תמר" ו"לווייתן" נמצאים בשטחה, אולם שר התשתיות משיב בפסקנות: "עצם קיומנו הוא כיבוש בעיניהם". ולמי באמת שייכים המאגרים? תלוי אצל מי בודקים: לפי המפות הישראליות, הגבול הימי עובר בקו של מטולה

שר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו, אומר כי ישראל מוכנה להשתמש בכוח כדי להגן את מאגרי הגז הטבעי שהתגלו לחופי המדינה הצפוניים. את הדברים, בראיון לסוכנות הידיעות "בלומברג" המתפרסם היום (ה'), אמר השר בתגובה לטענות בלבנון, כי חלק מהמאגרים "לווייתן" ו"תמר", ששויים נאמד ב-40 מיליארד דולר, נמצא בתחום המים הטריטוריאליים שלה.

 

"לא נהסס להשתמש בכוחנו, לא רק כדי לשמור על חוקינו, אלא גם על החוק הימי הבינלאומי", אמר לנדאו. "לא משנה מה נמצא, יהיה להם מה להגיד. הם לא טוענים שהממצאים שלנו הם כיבוש של הים. עצם קיומנו הוא כיבוש בעיניהם. מרבצי הגז נמצאים בתוך המים הישראליים".


קידוח "תמר" מול חיפה. לפחות עם קפריסין אין מחלוקת (צילום: רויטרס)

 

בתחילת החודש טען יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, כי "ישראל מתעלמת מהעובדה שעל פי המפה, המאגר נמצא בחלקו במים טריטוריאליים של לבנון". בשבוע שעבר הוסיף שר האנרגיה הלבנוני, ג'בראן בסיל, כי מדינתו "לא תאפשר לישראל או לכל חברה המשרתת אינטרסים ישראליים לשאוב גז שנמצא בשטחנו". לדבריו, לבנון הזהירה את חברת "נובל" האמריקנית המעורבת בקידוחים לא להתקרב לשטחה.

 

מנגד, החברות הישראליות המעורבות בקידוחים, בבעלות יצחק תשובה, הבהירו בשבוע שעבר כי אין כל בסיס לדיווחים על כך שמאגרי הגז שייכים ללבנון. "סוגיית מיקומם של שטחי זכויות הנפט הנ"ל של השותפות נבדקה בקפדנות וכי השטחים נכללים בתחום השטחים הימיים בהם למדינה סמכות מלאה להעניק זכויות נפט", נכתב בדיווח של אבנר ודלק קידוחים.

 

עם קפריסין הסתדרנו, בלבנון "סיפחנו"

יש לציין כי חלק נרחב מהשטח שבו נמצאים מאגרי הגז הגדולים נמצא בתחום המים הטריטוריאליים של קפריסין. בין קפריסין לישראל התגלעה מחלוקת בקשר למיקומו של הגבול הימי בינן, אך לדברי לנדאו, המחלוקת הזו יושבה כבר. קפריסין אף פרסמה מכרז משלה לביצוע קידוחי גז לא רחוק מהמאגרים הישראליים, והשותפות הישרלאית-אמריקנית המפעילה את הקידוחים בארץ השתתפה במכרז הקפריסאי, וזכתה ב-30 אחוז ממנו. היא אמורה להתחיל בשנים הקרובות להפיק גז גם בקפריסין, תמורת תמלוגים עתידיים.

 

לעומת זאת, עם לבנון לא ניתן להגיע להסדרים כאלו, שכן שתי המדינות אינן מקיימות בינן יחסים דיפלומטיים, ולכן הן מעולם לא ניסו לחלק בינן את המים הטריטוריאליים ולקבוע גבול ימי ברור. לבנון מחזיקה במפות משלה של הים התיכון, שבהן השטח שבו נמצא מאגר הגז מסומן כשטח לבנוני - אך המפות הללו אינן מתואמות עם ישראל.

 

יצויין כי לפי המפות הישראליות, השטח הימי הישראלי משתרע עד לקו הנמתח

בקו אווירי מערבה מממטולה, בטענה שזהו גבולה הצפוני של ישראל. לפי המפות הלבנוניות, לעומת זאת, קו הגבול נמתח מראש הנקרה מערבה, כך שישראל, למעשה, "מספחת" לעצמה שטחים הנמצאים ממערב ללבנון.

 

הטיעון הישראלי מתבסס על העובדה שקו החוף בראש הנקרה נוטה מערבה, והגבול הימי צריך להיות ניצב לקו החוף. כאשר מותחים את הקו הניצב לקו החוף בראש הנקרה מערבה, הוא נוטה צפונה, ומגיע לנקודה צפונית בהרבה לראש הנקרה, ואף מצפון למטולה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא משנה מה נמצא, יהיה להם מה להגיד". לנדאו
צילום: אורי פורת
צילום: איי פי
"ישראל מתעלמת מהמפה". ברי
צילום: איי פי
מומלצים