שתף קטע נבחר

הבימה מציגה: מחדל בשלוש מערכות

מחדלי הבנייה של תיאטרון הבימה סופגים דו"ח חמור שלישי. אתמול הוצגה חוות דעת של מהנדס מומחה הקובע: "יש סכנה ממשית ומיידית להתמוטטות המבנה". בינתיים העבודות נמשכות והעובדים מבוהלים: "אני בא בבוקר לעבודה ורועד"

"קיימת סכנה ממשית ומיידית לקריסת אלמנטים נושאים ראשיים במבנה הבימה, ובעקבותיהם התמוטטות כללית של כל המבנה. אדגיש שוב: לא מדובר בסכנה תיאורטית או מסתברת, כי אם בסכנה ברורה ומיידית!". דברים חמורים אלה כותב מהנדס הקונסטרוקציה הוותיק צבי סטריקובסקי, שנשכר על ידי חברת אופיצי - קבלן משנה של דניה סיבוס בפרויקט הבימה - כדי לחוות את דעתו על בטיחות המבנה.

 

  • מבקר המדינה יבדוק את החשש לקריסת הבימה

 

זוהי חוות הדעת השלישית שמוצאת ליקויים וכשלים בעבודות הבנייה של הבימה, אך למרות כל זאת העבודות נמשכות כסדרן ללא כל הפרעה. מכון התקנים בסיור שערך לפני מספר שבועות סירב לאשר תקני בטיחות.

 

למרות זאת העבודה באתר נמשכת, והעובדים מבוהלים. "אני בא בבוקר לעבודה ורועד", סיפר אתמול מנהל העבודה אילן סופר, שאחראי על 100 עובדים בפרויקט. "בכל בוקר אני מפחד להתחיל יום עבודה. פנינו למשרד העבודה, אבל טענו שזה לא באחריותם. פנינו לעירייה, אך הם לא מוכנים להפסיק את העבודות. יש לנו חשש שהכל יקרוס, אבל אני עושה מה שאומרים לי".

 

סטריקובסקי, מהנדס בעל ניסיון של עשרות שנים בניהול, פיקוח וביצוע של מבני ציבור ומגורים, שתיכנן בין השאר את בית גיבור ספורט ברמת גן, את התחנה המרכזית באשדוד ואת בית התעשיינים בתל-אביב, אמר אתמול ל"ממון": "זה יותר גרוע פה מאולמי ורסאי ברמת פוטנציאל הכשל ורמת הטיוח. אם אנחנו לא נמנע את האסון הבא, זה יהיה על מצפוננו".

 

בעקבות חוות הדעת של סטריקובסקי, שלחה חברת אופיצי מכתב למהנדס העיר חזי ברקוביץ, ובו דרשה להפסיק מיד את הבנייה בהבימה.

 

"ממצאי חוות הדעת של סטריקובסקי ומסקנותיו הסופיות לא מותירים כל מקום לספק, כי מבנה תיאטרון הבימה במצבו הנוכחי הוא מבנה מסוכן לכלל משתמשיו בהווה ובעתיד, והכוונה לסכנה הן לצוות העובדים אשר מבצע בימים אלה את עבודות השיפוץ והחידוש במבנה והן לציבור האורחים אשר עתיד לפקוד אותו", נאמר במכתב. "לאור האמור לעיל ברור כי המשך ביצוע עבודות השיפוץ והחידוש ותוספות הבנייה הוא בלתי אפשרי, בלתי חוקי, ומהווה סכנה ממשית ומוחשית לחיי אדם".

 

רשימה ארוכה של בעיות בטיחותיות  

סטריקובסקי מפרט בדו"ח רשימה ארוכה של בעיות בטיחותיות במבנה. לדבריו, אלמנטים ראשיים של המבנה מתוכננים בניגוד לנדרש בתקן ואינם מסוגלים לעמוד בעומס; העמודים שתומכים בתקרת הכניסה דורשים חיזוק או ביצוע מחדש; יסודות ישנים ששייכים לבניין הישן – והושארו כחלק מהבניין – טופלו באופן לא מתאים ובניגוד לתקן, ולא חוברו כראוי לעמודים; הקיר המזרחי (שאורכו 80 מטר וגובהו 30 מטר), המהווה אלמנט יציבות ראשי במבנה, אינו מסוגל לעמוד ב"כוחות דינאמיים גדולים" כמו רעידת אדמה.

 

אתמול, בסיור בבניין הבימה הצביע סטריקובסקי על עבודות הקידוח המתבצעות בחדר האח"מים של יציע רובינא החדש, במקום שבו צפויים לשבת כל המפורסמים והחשובים. הקידוחים מתבצעים לצורך בדיקת יציבות הקרקע. "בדרך כלל בודקים את הביסוס בזמן התכנון, ולא לאחר הביצוע, כדי לראות את סוג הקרקע. זו עוד דוגמה לאחד המחדלים במקום", אמר סטריקובסקי.

 

לפני כחודשיים פורסם ב"ממון" לראשונה דו"ח המהנדס יששכר ויינבך, שנשכר על ידי חברת אופיצי לצורך חישוב כמויות שגרתי. במהלך הבדיקה גילה ויינבך ליקויים בטיחותיים חמורים, לטענתו, בתכנון המבנה, וכתב לעיריית תל-אביב דו"ח המפרט אותם. העירייה דחתה את טענותיו של ויינבך וטענה כי המבנה עומד בתקנים המחמירים ביותר, ומהנדס הקונסטרוקציה של המבנה, יובל אכברט, תקף את הדו"ח של ויינבך וטען כי הבדיקה שערך הייתה לא מדויקת.

 

בעקבות הפרסום הורה שר הפנים, אלי ישי, על הקמת ועדה חקירה חיצונית לבחינת הטענות לכשלים בהקמת משכן הבימה. הוועדה, בראשות מנכ"ל משרד הפנים, הייתה אמורה להגיש את מסקנותיה תוך 30 יום, אך טרם עשתה זאת. חברת ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ פאינה קירשנבאום, כבר פנתה למבקר המדינה, שהודיע כי יחקור.

 

גם עיריית תל-אביב הקימה ועדת בדיקה, שהתבקשה לבדוק 30 ליקויים שפורטו במכתבו של ויינבך. הוועדה הגישה את מסקנותיה לעירייה בתחילת יוני, והמליצה על מספר תיקונים (בהם חיזוק העמודים). הוועדה הדגישה כי מאחר שהמנדט שקיבלה היה מצומצם למספר נושאים בלבד, אין להוציא מחוות הדעת שלה מסקנה כלשהי לגבי יציבות הבניין בכללותו ואישור השימוש בו.

 

סטריקובסקי מתייחס גם לדו"ח הזה וכותב בחוות הדעת שלו: "ניתן לעיין בדו"ח הוועדה שמונתה על ידי עיריית תל-אביב, ולגלות אף בו אישור לכך שבמבנה קיימים כשלים תכנוניים אשר די בכל אחד ואחד מהם על מנת להפסיק את הבנייה במקום לאלתר.

 

"אשר על כן, אני נחרץ בדעתי כי בראש ובראשונה ולפני כל פעולה אחרת יש להפסיק לאלתר את עבודות הביצוע באתר; לבצע תימוך יציב של אלמנטי השלד שיש סכנה לקריסתם; לבצע בדיקה תכנונית מקיפה ויסודית של כל פרטי התכנון כולל בדיקת נתוני הקרקע, בדיקת אלמנטי הבניין הישן והתאמתם להמשך השימוש; וכן לבצע תכנון דינמי של המבנה על כל חלקיו השונים של הבניין - הן במצב שימוש רגיל והן כנגד כוחות רוח וכוחות רעידת אדמה".

 

במכתב לעיריית תל-אביב בעקבות חוות הדעת של סטריקובסקי, כותבת אופיצי כי הוועדה של עיריית תל-אביב בדקה רק 30 מתוך "מאות הכשלים הקונסטרוקטיביים" שמצא ויינבך. "יש לציין כי בעוד מתכנן הקונסטרוקציה של הבניין, מר אכברט, מיהר לחרוץ את גורל חוות הדעת של ויינבך ולסווגה כחסרת כל שחר, תוך שהוא מכפיש את שמו הטוב ומטיל ספק בכישוריו וביכולותיו המקצועיות, הרי שדו"ח ועדת הבדיקה הפנימית דווקא מוצא את מרבית השגותיו של ויינבך כבעלות בסיס וטעם".

 

הבתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיאטרון הבימה
צילום: ירון ברנר
מומלצים